arrow

VÅR TID ÄR NU – FRÅN DJURGÅRDSKÄLLAREN TILL BERWALDHALLEN

Succéserien Vår tid är nu om det svenska samhällets förändring mellan 1945 och 1971 har fängslat och fascinerat tittare sedan hösten 2017. I denna konsert väver Charlie Gustafsson, som spelar Calle Svensson, ihop berättelser från serien med dess trollbindande musik framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester med Victoria Tolstoy, Anders ”Moneybrother” Wendin, Niklas Lind och dirigent Hans Ek.

Konserten sändes den 18 december i Sveriges Radio P2 och den 25 december i SVT 2.
Konserten finns tillgänglig på Berwaldhallen Play.

Foto: Carl-Henrik

Stockholm den 7 maj 1945. Sverige har precis nåtts av beskedet att Tyskland har kapitulerat.

Det är fred.

I det glädjerusiga vimlet ute på gatan stöter Calle Svensson, på väg till sitt nya jobb som kökspojke på restaurang Djurgårdskällaren, ihop med Nina Löwander, som han ännu inte vet ingår i familjen som äger och driver restaurangen. Uppfylld av stämningen och ögonblicket kysser Calle Nina innan han skyndar vidare och en kärlekshistoria tar sin början, en historia som sedan premiären i oktober 2017 har fångat miljontals tittare.

Tv-serien Vår tid är nu hade premiär i SVT den 2 oktober 2017. Sedan dess har miljontals tittare under fyra säsonger – den senaste med premiär i december i år – följt människorna som rör sig kring restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm och deras öden. Med över två miljoner tittare per avsnitt har serien blivit något av ett fenomen, tillika SVT:s största dramasuccé i modern tid.

I denna konsert får musiken, som annars rör sig ledigt och elegant i bakgrunden, stå i rampljuset. Den prisbelönade tonsättaren Adam Nordén har i tjugo år skrivit musik till åtskilliga filmer, tv-serier och andra produktioner. Musiken har arrangerats för konserten i fyra specialkomponerade sviter, som var och en gör nedslag i olika delar av seriens handling som ju spänner över flera decennier i Sveriges historia, från 1940-talets mitt till tidigt 1970-tal och almstriden i Kungsträdgården i Stockholm.

Förutom Adam Nordéns musik hörs jazz-, rock ’n roll-, soul- och progglåtar som specialskrivits för serien, allt efter de tidsperioder som handlingen rör sig i. Bland låtskrivarna återfinns Kristin Amparo, Klas Lindquist, Niklas Lind och Eddie Oliva. Under konserten framförs de av Viktoria Tolstoy, Anders ”Moneybrother” Wendin och Niklas Lind tillsammans med ett handplockat band.

Charlie Gustafsson – för serieälskarna känd som kökspojken, och sedermera köksmästaren, Calle Svensson – kommer att ledsaga oss genom konserten. Till musiken delar Charlie betraktelser av såväl seriens handling som de historiska sammanhang den skildrar. Även om karaktärerna är påhittade är många av dem inspirerade av verkliga förlagor som har gjort avtryck i vår moderna historia.

Alla som följt Calle, Nina, Gustaf, Peter, Maggan, Bellan och de andra vars öden vi får följa i serien vill inte missa denna konsert. En högtidsstund väntar, när Vår tid är nu tar klivet från Djurgårdskällaren till Berwaldhallen.

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar.

”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007 och de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” Orkestern är också stolt över att ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent sedan 2018.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, samt Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare av Östersjöfestivalen.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i nordiskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming, Michael Nyman, Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Copenhagen Phil och många fler. Under tio år var Hans konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Under senare år har Hans Eks egna produktioner hörts flitigt både i Sverige och utomlands. Exempel på detta är Bowie in Berlin, E.S.T. Symphony, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54-Disco Inferno och Dance Music Symphony.

Hans Ek har arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Susanne Biers Oscarsbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Han har gjort två samarbeten med regissören Tomas Alfredson – filmen Låt den rätte komma in och en ny film om Jönssonligan som hade premiär 2020. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom. I projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk samt i tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.

Hans Ek anlitas regelbundet som arrangör av orkestrar i Sverige och utomlands. 2020 framförde New York Philharmonic och Renée Fleming musik av Björk med arrangemang av Hans. Tillsammans med artisten Jenny Wilson har Hans skrivit musiken till skivan Trauma som utkom 2019.

Under 2021 fortsätter Hans arbetet med svenska och internationella orkestrar. I februari ges uruppförandet av Hans Eks nya pianokonsert Soundscapes 1974-78 med den finländska pianisten Iiro Rantala och Västerås Sinfonietta. Senare under våren presenteras verket 12 songs+ med Ane Brun, GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester och i juni framförs E.S.T. Symphony med Prague Radio Symphony Orchestra.

Viktoria Tolstoy har beskrivits som en av de mest briljanta av alla skandinaviska vokalister. Hon skivdebuterade som 20-åring 1994 efter att ha inlett sin karriär i konserter med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman. Hon har sedan dess uppträtt med artister som Arne Domnérus, Esbjörn Svensson, Nils Landgren, Toots Thielemans och Ray Brown och spelat in tolv skivor. Trombonisten Nils Landgren har kallat henne en komplett artist med osviklig instinkt för att tolka musik i olika stilar.

Hon har gjort åtskilliga turnéer runt om i världen och uppträtt såväl runt om i Skandinavien och Europa som i Japan, Malaysia, Sydafrika och Mexiko för att nämna några. Hon belönades 1994 med Jazzkatten som årets nykomling och tilldelades Ulla Billquist-stipendiet 1998. Hennes efternamn kommer av att hennes morfars farfar är den ryske författaren Lev Tolstoj.

Anders Wendin debuterade i slutet av 1990-talet som basist i punkbandet Monster men började uppträda som soloartist under namnet Moneybrother 2001. Han belönades med en Grammis för bästa rockalbum för debutalbumet Blood Panic från 2003. Vid samma tid fick han utmärkelserna Årets manliga artist, Årets nykomling och Guldmicken av Sveriges Radio P3. Från debuten till senaste albumet, Det är dom dagarna jag vill sjunga om, har han spelat in totalt sju studioalbum, både på engelska och svenska och med en blandning av punk, rock, soul och pop, har blivit en känd och omtyckt artist.

Niklas Lind debuterade som soloartist på Grammisgalan 2014 med Singel. Samma år blev En strålande jul den mest spelade nya jullåten i P4 och på kommersiella radiostationer. Han hade redan då varit verksam under lång tid som studiomusiker. Han var även medlem i New Orleans-bandet The Beeters.

Som studio- och turnémusiker har han spelat med hela Sveriges artistelit. Han har även spelat med exempelvis Göteborgs Symfoniker. 2014 släppte han albumet Gammal kärlek med sånger skrivna i en äldre vistradition med inspiration från bland andra Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson. Jan Gradvall skrev om albumet i DI Weekend att Niklas har ”en röst som skiljer sig från allt annat i dagens musikvärld”. Senast har han släppt singlarna Människor och Det jag aldrig sa. Som soloartist vill han inte binda sig vid en genre utan tar sig lika gärna an jazz, visa och modern pop.

Mattias Torell är en av Sveriges mest rutinerade gitarrister med gedigen erfarenhet såväl som studiomusiker som av konsertframträdanden både i Sverige och utomlands. Han har spelat med flera av landets största artister, däribland Lisa Nilsson, Eric Gadd, Caroline af Ugglas och Eagle Eye Cherry.

Under 1990-talet deltog han i musikerkollektivet Blacknuss tillsammans med bland andra trummisen Martin Jonsson, pianisten Esbjörn Svensson och basisten Christian Falk. Gruppen hade rötter i den anrika jazzklubben Fasching i Stockholm.

Mattias har även medverkat i flera uppsättningar på Stockholms Stadsteater, bland annat som kapellmästare på exempelvis Djungelboken och De tre musketörerna.

Pianisten och hammondorganisten Leo Lindberg har spelat med jazzlegender som Bernt Rosengren, Tommy Koverhult, Fredrik Norén och Henry Grimes för att nämna några. Våren 2010 vann han med sin trio föreningen Classic Jazz jazztävling. Samma höst gav föreningen Classic Jazz honom Louis Armstrong-stipendiet. 2014 vann han Monica Zetterlund-stipendiet och 2015 Faschings vänners stipendium. 2014 kom debutalbumet som pianist Leo’s Bag som fick mycket fina recensioner. Nästa album, New Flavor, släpptes 2020. Där spelar han hammondorgel.

Charlie Gustafsson debuterade som tv-skådespelare 2001 i Mirakelpojken och Rederiet. 2009 filmdebuterade han i I taket lyser stjärnorna baserad på Johanna Thydells bok med samma namn. Han har även medverkat i filmer som The Stig-Helmer Story, Tusen gånger starkare, Tyskungen och Vilken jävla cirkus samt tv-serier som Vikingshill och Tjockare än vatten. Sedan 2017 är han känd i hela Sverige som Calle Svensson i SVT:s dramaserie Vår tid är nu.