arrow

UPPTÄCK GERSHWINS RHAPSODY IN BLUE

George Gershwins Rhapsody in Blue är ett välkänt verk, men varför låter det som det gör? Och hur är en symfoniorkester egentligen uppbyggd? Tina Mehrafzoon, känd från bland annat P3 och Melodifestivalen, och Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern, blir dina ciceroner när de tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och den internationellt hyllade pianisten Peter Jablonski under ledning av dirigent Gemma New öppnar dörrarna till den klassiska musikens värld.

 

 


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2024/2025

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

Under uppväxten sjöng svenske Gregor Zubicky i gosskör och tänkte sig en framtid som operasångare, men började spela oboe när han kom i målbrottet. Han utbildade sig till oboist vid Musikhögskolan Ingesund och Norges musikhögskola och var därefter anställd i Bergens filharmoniska orkester under 20 år. Under tiden i Bergen var han också verksam som solist.

När Zubicky drabbades av en neurologisk sjukdom som påverkade finmotoriken i hans händer bytte han spår. Sedan starten 1995 har han varit konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern. Ambitionsnivån har alltid varit hög och Zubickys samarbete med orkesterns första chefsdirigent, Thomas Dausgaard, har bidragit till att etablera Svenska Kammarorkestern såväl nationellt som internationellt.

 

Ingår i följande konsertserier: