arrow

Trettondagskonsert

Trettondagskonserterna i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning. I år bjuder Sarah Dawn Finer in världsstjärnorna Malin Byström och Peter Mattei till en sprakande föreställning med allt från opera till ballad. Frossa i det mesta av det bästa med ett sedvanligt överraskande och lyxigt konsertprogram som garanterat väcker liv i frusna vintersjälar.

Sarah Dawn Finer, utan tvekan en av Sveriges mest älskade artister, förknippas med värme, personlighet, toner som berättar och ord som berör, inte minst under denna den kallaste av årstider. Hon har gjort kritikerrosade julkonserter och släppt vinterskivor, varit vintervärd i Sveriges Radio och julvärd i SVT. Denna trettondag i Berwaldhallen presenterar hon en stjärnspäckad konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester, en stor kör och världsartisterna Malin Byström och Peter Mattei. I första akten bjuds bland annat på välkända nummer ur Wagners episka Tannhäuser och i andra akten avnjuts höjdpunkter ur Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Richard Wagners tragiska opera om trubaduren Tannhäuser är sprängfylld av längtan, både i form av sinnlig kärlek och av sökandet efter frälsning genom konsten. Musiken sörjer både den tid som flytt och bryter vilt upp med det förgångna och förstelnade. Den finner ljuset efter det dåliga samvetets pilgrimsvandring, vilket gör den till fantastisk musik att inleda året med. En ny start, ett nytt hopp. Tjajkovskijs ömsom smeksamma och dramatiska opera Eugen Onegin präglas också av längtan efter något annat, efter mening och äkta kärlek istället för ironi och ytlig falskhet. Här är det stora känslor som inte får gensvar, rysk melankoli, förspillda livsdrömmar och musik som gråter så att hjärtat brister.

Kvällens värdinna Sarah Dawn Finer framför dessutom två bedårande nummer i specialarrangemang för symfoniorkester. Sometimes It Snows in April av Prince förknippas med årets mörka och kalla tid och handlar om att bearbeta förlusten av det vi älskar och om saker som vi inte vill skall ta slut. Louis Armstrongs What a Wonderful World påminner oss dock om att möta våra motgångar med styrka och inte ge vika. Trots alla samhällsproblem som fanns 1967 när sången skrevs, och som i viss utsträckning plågar oss än i dag, finns ändå så mycket skönhet omkring oss. Det är trots allt en underbar värld vi lever i, med underbar musik.

Text: Mats Hansson


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Hägerstens Kammarkör är en blandad kör med hög ambitionsnivå och består av cirka 35 sångare. Kören bildades 1995 av musikdirektör Kerstin Börjeson i Uppenbarelsekyrkan, Hägersten. Körens repertoar är bred, med en förkärlek till tidig musik, nutida musik och sceniska framföranden. Vid tävling i Torun under sommaren 2018 nådde kören stor framgång. Hägerstens kammarkör har framfört en stor del av den gängse oratorierepertoaren men också ägnat mycket tid åt avancerad a cappellamusik. Bland annat framförde kören ffg i Stockholm Sven David Sandströms Johannespassion (med repris vid kyrkomusikersymposiet i Uppsala hösten 2018 ) och har i nära samarbete med kompositörerna Jesper Nordin och Bo Hansson uruppfört musik av deras hand. Under våren 2019 väntar ett beställningsverk av Jacob Mühlrad.

Hägerstens A Cappella (f d Hägerstens Ungdomskör) är en ung blandad kör med ca 35 sångare som har växt fram ur körverksamheten i Uppenbarelsekyrkan. Kören har en stark passion för klassisk körsång och har nått framgångar i flera körtävlingar, spelat in skiva och medverkat vid många musikaliska uppdrag i Stockholms kulturliv. Turnéer och konsertresor är viktiga liksom samarbeten med andra musiker och kompositörer. Grunden är dock att framträda i Uppenbarelsekyrkan vid konserter och gudstjänster.  I år väntar bl a konsert med flerkörig musik och konsertturné i maj.

ZERO8 grundades 2007 av Doug Harrington som var också körens dirigent fram till 2016 då Rasmus Krigström utsågs till huvuddirigent. Zero8s ambition är att alltid leverera på högsta musikaliska nivå i ett brett urval av musikgenrer. Kören har två guld i barbershop-EM och har placerat sig fyra som bäst i VM. Utöver detta har Zero8 rest och deltagit i körtävlingar, festivaler samt konserterat i bland annat Ryssland, Schweiz, Spanien, Holland, Tyskland och USA. Fyra skivor har producerats och en femte är på gång. Zero8 jobbar mycket med uttryck och känsla samt ibland till och med koreografi.

Stockholm Singers är en konsertkör på hög nivå. Ensemblen bildades 2005 av Bo Aurehl, som en vidareutveckling av Kammarkören Svenska Röster. Kören består av ett 20-tal erfarna och högt motiverade sångare, som önskar levandegöra den stora körrepertoaren från renässans till nutid. Repertoaren är inriktad på ”önskemusiken” från varje epok, såsom Palestrina, Bach, Brahms, Mendelssohn, Schönberg, Martin, Britten, Kodály och svensk musik. Kören har fått flera erkännandet för sin höga nivå, exempelvis förstapriser i Grand Prix i Italien 2015 och Budapest 2016.

Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter med bred konserterfarenhet och omfattande operarepertoar. Han debuterade vid Kungliga Operan 1993, blev ställföreträdande musikchef vid teatern i Freiburg 1997 och debuterade vid Aalto-teatern i Essen där han 1999 utnämndes till förste kapellmästare. 2006 återvände han till Freiburg som chefsdirigent och 2007 utsågs han till Generalmusikdirektor vid Kassels stadsteater. 2016 ledde han uruppförandet av Daniel Börtz Medea på Kungliga Operan.

Helsingborgsfödda sopranen Malin Byström upptäckte opera genom skivinspelningar med Maria Callas. Nu har hon själv en bejublad karriär som sträcker sig från Metropolitan Opera i New York till Bayerische Staatsoper i München via Royal Opera House i London liksom Kungliga Operan och GöteborgsOperan. Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har belönats med åtskilliga stipendier och utmärkelser, senast utnämndes hon till årets sångerska vid International Opera Awards 2018. Närmast har hon på Kungliga Operan gjort bland annat Marskalkinnan i Rosenkavaljeren och titelrollen i Strauss Salome i London samt bejublade framträdanden vid bland annat Festspelen i Salzburg och festivalen i Aix-en-Provence.

Peter Mattei har med framträdanden på prestigefyllda scener som Metropolitan i New York, Teatro alla Scala i Milano, Covent Garden i London och Festspelen i Salzburg placerat sig i toppskiktet av internationellt verksamma sångare. Våren 2019 gör han titelrollen i Mozarts Don Giovanni på både Wiener Staatsoper och Metropolitan Opera. Nyligen turnerade han med Schuberts Winterreise och han har bland annat synts i titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin på Opernhaus Zürich och som Amfortas i Wagners Parsifal på Metropolitan och Parisoperan. På hans digra konsertrepertoar återfinns bland annat verk som Sibelius Kullervo, Bachs passioner och Brahms Ein deutsches Requiem.

Sarah Dawn Finer är en av Sveriges mest älskade och hyllade artister. Hon är låtskrivare och har släppt fem soloalbum och varit ute på flera framgångsrika solo-turnéer. Hon har både tävlat i och varit programledare för Melodifestivalen flera gånger och 2012 axlade hon det prestigefulla uppdraget som SVT:s julvärd. Sarah Dawn Finer har dessutom hyllats som skådespelare i huvudrollen som Sally Bowles i musikalen ”Cabaret” på Uppsala stadsteater och Stockholms stadsteater. I början av året kunde man se Sarah leda SVT:s flaggskepp ”Så ska det låta” och i vinter återvänder hon med sina publik- och kritikerrosade vinterkonserter under namnet ”Winter City Tour”.

Amelie Borg

Lilly Zetterberg

Philip Sundset Granat

Pontus Sundset Granat

 

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 15 min inkl. paus

Konserten spelas in av SVT och sänds 5 januari 2019 kl 19.00 i SVT2.