Trettondagskonsert i lyxförpackning 2018
Frossa i det mesta av det bästa på årets Trettondagskonsert med ett sedvanligt överraskande och lyxigt konsertprogram. Gästartisterna Ida Falk Winland, Joachim Bäckström och Ola Eliasson varvar smäktande operaarior med svängiga slagdängor och prisbelönade Sofia Jannok framför låtar från det kritikerrosade albumet ”ORDA – This Is My Land”. Konserten presenteras av SVT:s kulturprofiler Malin Jacobson Båth och Ella Petersson och är ett samarbete mellan Sveriges Television och Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen.
Trettondedag jul i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning med generös genrebredd. Tre av landets främsta klassiska sångsolister framför hits ur operor som Rossinis Barberaren i Sevilla och Mozarts Don Giovanni och pop- och världsmusiksångerskan Sofia Jannok uppträder bland annat tillsammans med Radiokören i låtar från sitt senaste album som släpptes 2016 till lovord från både kritiker och lyssnare. Den finske dirigenten och pianisten Ville Matvejeff får hela Radiosymfonikerna att svänga i till exempel Daniel Nelsons sprudlande Steampunk Blizzard och Radiokören smälter frusna vinterhjärtan med klassiker som Wilhelm Stenhammars klassiska I Seraillets have. Årets Trettondagskonsert går i kärlekens, vänskapens och frihetens tecken och blir garanterat en musikalisk helkväll som varar än till påska!
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.
Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.
”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”
Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.
Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.
Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.
Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.
Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.
Den finske pianisten, tonsättaren och dirigenten Ville Matvejeff föddes 1986. Efter studier vid Sibeliusakademin och Espoo Musikinstitution debuterade han 18 år gammal med Finska Radions symfoniorkester under Susanna Mälkki. Därefter följde några år av turnéer runt om i världen, bland annat som Karita Mattilas liederackompanjatör. Sedan 2014 är han chefsdirigent för Jyväskyla Sinfonian och förste gästdirigent vid Kroatiska Nationalteatern. Förra året axlade han också det konstnärliga chefsskapet för Åbo Musikfestspel.
Sopranen Ida Falk Winland är aktuell säsongen 2023/24 som Donna Anna i Mozarts Don Giovanni på GöteborgsOperan och som Violetta i Verdis La traviata på Kungliga Operan. Föregående säsong framträdde hon som Gilda i Verdis Rigoletto och Mimì i Puccinis La bohème, båda på GöteborgsOperan, där hon sedan 2014 ingår i solistensemblen.
I Göteborg har hon tidigare sjungit bland annat Nedda i Leoncavallos Pajazzo, Grevinnan och Susanna i Mozarts Figaros bröllop, Adalgisa i Bellinis Norma, Morgana i Händels Alcina, Cleopatra i Händels Julius Caesar och Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla. På Kungliga Operan gjorde hon 2018 och 2019 sina rolldebuter som Gilda i Rigoletto, respektive Violetta i La traviata. Bland andra gästspel kan nämnas Fiordiligi i Così fan tutte vid Glyndebourne-festivalen och på Paris nationalopera, First Niece i Peter Grimes på La Scala i Milano, Cunégonde i Candide på Lorraines nationalopera och Cecily i The Importance of Being Earnest på Covent Garden och Lorraines nationalopera.
Falk Winland har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel, Daniel Harding och Valery Gergiev, och har sjungit med såväl Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. Hon har medverkat i inspelningar av Bachs Mässa h-moll med Jonathan Cohen och Haydns Skapelsen med Philipp von Steinaecker, samt spelat in ett soloalbum med sånger av Aaron Copland, Gösta Nystroem och Richard Strauss. 2018 belönades hon med Operapriset av Tidningen Operas läsare för sin insats som Adalgisa i GöteborgsOperans uppsättning av Norma.
Ida Falk Winland har studerat för Lilian Watson vid Royal College of Music och vid National Opera Studio i London då hon även, som en av två särskilt framstående musikstudenter, belönades med den prestigefyllda Tagoremedaljen.
Joachim Bäckström studerade på Operaakademiet i Köpenhamn och gjorde under sin studietid debut i som Don José på Operan i Köpenhamn. Han har sjungit Don José på GöteborgsOperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Finlands Nationalopera, Malmö Opera och Opera Østfold i Norge. Han har även sjungit Hertigen i Rigoletto vid NorrlandsOperan och Tamino i Trollflöjten vid Operan i Genève och Köpenhamn samt med samma roll gjort sin debut vid Kungliga Operan i Stockholm. Joachim Bäckström har varit solist med Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och framträtt i Tokyo Opera City Hall.
Barytonen Ola Eliasson tillhör sedan 1997 Kungliga Operans solistensemble och har på Operan gjort ett trettiotal roller i mer än 20 olika operor. Flera Mozartroller: Greve Almaviva i Figaros bröllop, Papageno i Trollflöjten och Guglielmo i Così fan tutte. Därtill Figaro i Gioacchino Rossinis Barberaren i Sevilla, Fanial i Richard Strauss Rosenkavaljeren, Nixon i John Adams Nixon in China, Doktor Malatesta i Gaetano Donizettis Don Pasquale, Amfortas i Richard Wagners Parsifal och Silvio i Ruggiero Leoncavallos Pajazzo.
Han har stått på de flesta av Sveriges största scener. Förutom Kungliga Operan har han även framträtt på GöteborgsOperan, Drottningholms Slottsteater, Folkoperan och Dalhalla, och i Finland även på Finlands Nationalopera samt vid Nyslotts Operafestival. Som konsertsångare har han en bred och varierad repertoar med verk som Carl Orffs Carmina burana, Johannes Brahms Ein deutsches Requiem, Gustav Mahlers lieder eines fahrenden Gesellen, samt Bachs Johannespassion och Juloratorium.
Ola Eliasson har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Stockholms Konstnärliga Högskola. Han är uppvuxen i Skellefteå och spelade slagverk, gitarr, horn och piano innan han valde att satsa på sångarkarriären.
Sofia Jannok, född och uppvuxen i Sápmi är en tvåfaldigt Grammy-belönad artist. Hennes musik innehåller beats, powerjojk, popmusik och storslaget nyskapande. Med sin röst formar hon dynamiska landskap, vare sig hennes texter framförs på svenska, engelska eller samiska har Sofia Jannok alltid ett tydligt budskap att framföra med hjälp av sin musik.
Ella Petersson är ansvarig för P2:s musik och språkutbud och har tidigare varit musikredaktör på Sveriges Television med ansvar för den klassiska musiken och musikdokumentärerna, och är även känd som programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Hon var under flera år producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2, bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.
Redaktör och programledare på Sveriges Television. Malin Jacobson Båth var med och startade de dagliga Kulturnyheterna 2001 där hon främst arbetat som programledare. Utöver Kulturnyheterna har hon arbetat med program som Unga dansare, Oscars-galan, Fråga kultureliten och Kulturstudion. Malin Jacobson Båth är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och har en fil kand i litteratur och språk från Stockholms universitet.
Konserten spelas in av Sveriges Television
Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar inkl. paus
Konserten spelas in av SVT och sänds 6 januari 2018 kl 19.00 i SVT2.
Fler konserter
Rachmaninov 150 år: Klockorna
Chefsdirigent Daniel Harding tolkar Sergej Rachmaninovs storslagna körsymfoni och Frank Peter Zimmermann spelar Edward Elgars älskade violinkonsert.
Lucia med Nacka Musikklasser
Berwaldhallen lyses upp av ett traditionsenligt luciatåg med Nacka musikklasser och gäster.
Miriam Bryant möter Sveriges Radios Symfoniorkester
Möt den grammisbelönade och omåttligt populära sångerskan och låtskrivaren i en unik konsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenten och arrangören Hans Ek.