arrow

Trettondagskonsert i lyxförpackning 2018

Frossa i det mesta av det bästa på årets Trettondagskonsert med ett sedvanligt överraskande och lyxigt konsertprogram. Gästartisterna Ida Falk Winland, Joachim Bäckström och Ola Eliasson varvar smäktande operaarior med svängiga slagdängor och prisbelönade Sofia Jannok framför låtar från det kritikerrosade albumet ”ORDA – This Is My Land”. Konserten presenteras av SVT:s kulturprofiler Malin Jacobson Båth och Ella Petersson och är ett samarbete mellan Sveriges Television och Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen.

Trettondedag jul i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning med generös genrebredd. Tre av landets främsta klassiska sångsolister framför hits ur operor som Rossinis Barberaren i Sevilla och Mozarts Don Giovanni och pop- och världsmusiksångerskan Sofia Jannok uppträder bland annat tillsammans med Radiokören i låtar från sitt senaste album som släpptes 2016 till lovord från både kritiker och lyssnare. Den finske dirigenten och pianisten Ville Matvejeff får hela Radiosymfonikerna att svänga i till exempel Daniel Nelsons sprudlande Steampunk Blizzard och Radiokören smälter frusna vinterhjärtan med klassiker som Wilhelm Stenhammars klassiska I Seraillets have. Årets Trettondagskonsert går i kärlekens, vänskapens och frihetens tecken och blir garanterat en musikalisk helkväll som varar än till påska!


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot RADIOKÖREN

dot 2017/2018

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Den finske pianisten, tonsättaren och dirigenten Ville Matvejeff föddes 1986. Efter studier vid Sibeliusakademin och Espoo Musikinstitution debuterade han 18 år gammal med Finska Radions symfoniorkester under Susanna Mälkki. Därefter följde några år av turnéer runt om i världen, bland annat som Karita Mattilas liederackompanjatör. Sedan 2014 är han chefsdirigent för Jyväskyla Sinfonian och förste gästdirigent vid Kroatiska Nationalteatern. Förra året axlade han också det konstnärliga chefsskapet för Åbo Musikfestspel.

Sopranen Ida Falk Winland är aktuell säsongen 2023/24 som Donna Anna i Mozarts Don Giovanni på GöteborgsOperan och som Violetta i Verdis La traviata på Kungliga Operan. Föregående säsong framträdde hon som Gilda i Verdis Rigoletto och Mimì i Puccinis La bohème, båda på GöteborgsOperan, där hon sedan 2014 ingår i solistensemblen.

I Göteborg har hon tidigare sjungit bland annat Nedda i Leoncavallos Pajazzo, Grevinnan och Susanna i Mozarts Figaros bröllop, Adalgisa i Bellinis Norma, Morgana i Händels Alcina, Cleopatra i Händels Julius Caesar och Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla. På Kungliga Operan gjorde hon 2018 och 2019 sina rolldebuter som Gilda i Rigoletto, respektive Violetta i La traviata. Bland andra gästspel kan nämnas Fiordiligi i Così fan tutte vid Glyndebourne-festivalen och på Paris nationalopera, First Niece i Peter Grimes på La Scala i Milano, Cunégonde i Candide på Lorraines nationalopera och Cecily i The Importance of Being Earnest på Covent Garden och Lorraines nationalopera.

Falk Winland har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel, Daniel Harding och Valery Gergiev, och har sjungit med såväl Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. Hon har medverkat i inspelningar av Bachs Mässa h-moll med Jonathan Cohen och Haydns Skapelsen med Philipp von Steinaecker, samt spelat in ett soloalbum med sånger av Aaron Copland, Gösta Nystroem och Richard Strauss. 2018 belönades hon med Operapriset av Tidningen Operas läsare för sin insats som Adalgisa i GöteborgsOperans uppsättning av Norma.

Ida Falk Winland har studerat för Lilian Watson vid Royal College of Music och vid National Opera Studio i London då hon även, som en av två särskilt framstående musikstudenter, belönades med den prestigefyllda Tagoremedaljen.

Joachim Bäckström studerade på Operaakademiet i Köpenhamn och gjorde under sin studietid debut i som Don José på Operan i Köpenhamn. Han har sjungit Don José på GöteborgsOperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Finlands Nationalopera, Malmö Opera och Opera Østfold i Norge. Han har även sjungit Hertigen i Rigoletto vid NorrlandsOperan och Tamino i Trollflöjten vid Operan i Genève och Köpenhamn samt med samma roll gjort sin debut vid Kungliga Operan i Stockholm. Joachim Bäckström har varit solist med Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och framträtt i Tokyo Opera City Hall.

Barytonen Ola Eliasson tillhör sedan 1997 Kungliga Operans solistensemble och har på Operan gjort ett trettiotal roller i mer än 20 olika operor. Flera Mozartroller: Greve Almaviva i Figaros bröllop, Papageno i Trollflöjten och Guglielmo i Così fan tutte. Därtill Figaro i Gioacchino Rossinis Barberaren i Sevilla, Fanial i Richard Strauss Rosenkavaljeren, Nixon i John Adams Nixon in China, Doktor Malatesta i Gaetano Donizettis Don Pasquale, Amfortas i Richard Wagners Parsifal och Silvio i Ruggiero Leoncavallos Pajazzo.

Han har stått på de flesta av Sveriges största scener. Förutom Kungliga Operan har han även framträtt på GöteborgsOperan, Drottningholms Slottsteater, Folkoperan och Dalhalla, och i Finland även på Finlands Nationalopera samt vid Nyslotts Operafestival. Som konsertsångare har han en bred och varierad repertoar med verk som Carl Orffs Carmina burana, Johannes Brahms Ein deutsches Requiem, Gustav Mahlers lieder eines fahrenden Gesellen, samt Bachs Johannespassion och Juloratorium.

Ola Eliasson har studerat vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Stockholms Konstnärliga Högskola. Han är uppvuxen i Skellefteå och spelade slagverk, gitarr, horn och piano innan han valde att satsa på sångarkarriären.

Sofia Jannok, född och uppvuxen i Sápmi är en tvåfaldigt Grammy-belönad artist. Hennes musik innehåller beats, powerjojk, popmusik och storslaget nyskapande. Med sin röst formar hon dynamiska landskap, vare sig hennes texter framförs på svenska, engelska eller samiska har Sofia Jannok alltid ett tydligt budskap att framföra med hjälp av sin musik.

Ella Petersson är ansvarig för P2:s musik och språkutbud och har tidigare varit musikredaktör på Sveriges Television med ansvar för den klassiska musiken och musikdokumentärerna, och är även känd som programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Hon var under flera år producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2, bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.

Redaktör och programledare på Sveriges Television. Malin Jacobson Båth var med och startade de dagliga Kulturnyheterna 2001 där hon främst arbetat som programledare. Utöver Kulturnyheterna har hon arbetat med program som Unga dansare, Oscars-galan, Fråga kultureliten och Kulturstudion. Malin Jacobson Båth är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och har en fil kand i litteratur och språk från Stockholms universitet.

Konserten spelas in av Sveriges Television

Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar inkl. paus
Konserten spelas in av SVT och sänds 6 januari 2018 kl 19.00 i SVT2.