arrow

TRETTONDAGSKONSERT 2020

Trettondedag jul i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning. Inled året med sedvanligt överraskande, lyxigt och inbjudande konsertprogram som garanterat väcker liv i frusna vintersjälar. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören tillsammans med kända gäster bjuder på en dignande musikalisk nyårsbuffé.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar.

”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007 och de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” Orkestern är också stolt över att ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent sedan 2018.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, samt Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare av Östersjöfestivalen.

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträder Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik, något som fortfarande är en viktig ledstjärna för kören.

Den norska dirigenten Cathrine Winnes har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar. Sedan 2015 är hon chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängts till våren 2022. Hon hyllas för sina modiga och ovanliga program som innefattar såväl romantikens bortglömda juveler som orättvist förbisedda 1900-talsverk av tonsättare som Lili Boulanger och Grażyna Bacewicz. Hon debuterade nyligen både i Finland, med Tampere Filharmonia, och i Sydafrika, med filharmoniska orkestrarna i Johannesburg och i Durban. Dessutom gjorde hon Benjamin Staerns opera Snödrottningen på Malmö Opera. Hon är numera också välkänd som programledare genom den banbrytande tv-serien She Composes Like a Man om bortglömd orkestermusik och kvinnorna som skrev den. Denna säsong kommer hon bland annat dirigera prestigefyllda Nordiska Rådets pris, debutera på Norrlandsoperan i Umeå och göra Tjajkovskijs Nötknäpparen på Den Norske Opera & Ballett.

Marc Korovitch är chefsdirigent för Paris ungdomskör, Jeune chœur de Paris, och arbetar regelbundet med bland andra Franska radions kör och den framstående franska kören Accentus. Med SWR Vokalensemble har han bland annat spelat in Ravels Daphnis och Chloé och framfört Berlioz Romeo och Julia, även tillsammans med NDR Chor. 2017 deltog Korovitch och kören Accentus vid invigningen av det nya konserthuset La Seine Musicale i Paris. Han uppträder vid festivaler runt om i världen som Mozartwoche i Salzburg, Festival de Radio-France i Montpellier, Mostly Mozart Festival i New York och Recontres Musicales i Évian i Frankrike.

Sanna Nielsen började tidigt sin musikkarriär. Hon är den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen. Hon är känd för att ha deltagit flera gånger i Melodifestivalen sedan 2001, bland annat 2014 då hon vann med låten Undo. Året därpå debuterade hon som programledare för Melodifestivalen och sedan 2016 leder hon SVT:s Allsång på Skansen. Hon har även varit sommarvärd i Sommar i P1 och julvärd i SVT. I november 2019 avslutade hon den hyllade, rikstäckande turnéshowen Mitt Sanna jag som hade premiär i januari 2019 på Hamburger Börs. Sanna musikaldebuterade som Lara Antipova i Malmö Operas uppsättning av Doktor Zjivago 2014. Hon har givit ut flera album, haft ett stort antal låtar på Svensktoppen och är flerfaldigt prisbelönad. Bland annat tilldelades hon 2002 både Ulla Billquists och Birgit Nilssons stipendier och vann två år i rad Kristallen-priset för årets kvinnliga programledare, både 2018 och 2019.

Rebecka Törnqvist debuterade 1993 med hyllade albumet A Night Like This med gästspel av jazzprofiler som Esbjörn Svensson och Per ”Texas” Johansson. Två år senare belönades hon med en Grammis som årets kvinnliga pop/rockartist för sitt andra album, Good Thing och tilldelades året efter Ulla Billquist-stipendiet för sitt musicerande. Från en början i gränslandet mellan jazz och pop har hennes musik rört sig mot mer experimentella ljudlandskap som hyllade senaste albumet Home Secretary som bland annat beskrivits som hennes bästa hittills. Hon har även medverkat i gruppen Gloria med bland andra Sara Isaksson och sjungit duett med Joakim Berg i Kent.

Trumpetaren Tine Thing Helseth har etablerat sig som en av vår tids främsta solister sedan debuten 2013 under BBC Proms med Mattias Pintschers dubbelkonsert Chute d’Étoiles. Hon har spelat med världskända orkestrar som BBC Philharmonic Orchestra, Bamberger Symphoniker, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Göteborgs Symfoniker och Oslo-Filharmonien och som kammarmusiker med bland andra Munich Chamber, Zurich Chamber och Australian Chamber, samt Mozarteum Salzburg och Hong Kong Sinfonietta. Hon turnerar regelbundet med sin egen ensemble tenThing som har gästat festivaler runt om i Europa. Hon utsågs hon årets nykomling 2013 vid Echo Klassik Awards och blev 2007 den första klassiska musikern att nomineras till en norsk Grammy Award. Hon driver dessutom sedan 2013 sin egen musikfestival, Tine@Munch, undervisar i trumpetspel vid Norges Musikhögskola i Oslo och uppträder regelbundet som programledare i radio och tv.

Musikredaktör på Sveriges Television och programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Innan dess arbetade Ella Petersson många år som producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2. Bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.

Redaktör och programledare på Sveriges Television. Malin Jacobson Båth var med och startade de dagliga Kulturnyheterna 2001 där hon främst arbetat som programledare. Utöver Kulturnyheterna har hon arbetat med program som Unga dansare, Oscars-galan, Fråga kultureliten och Kulturstudion. Malin Jacobson Båth är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och har en fil kand i litteratur och språk från Stockholms universitet.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten spelas in och sänds i SVT 2 kl 20:30 den 11 januari.