arrow

TIGRAN HAMASYAN TRIO

Som tonåring prisades Tigran Hamasyan till skyarna av jazzstjärnor som Herbie Hancock, Chick Corea och Brad Mehldau. Tigran anses idag vara en av världens främsta utövare på sitt instrument. I musiken har alltid funnits ett mycket personligt, originellt uttryck influerat av många stilar, men med en ständig närvaro av Tigrans armeniska bakgrund. Till Berwaldhallen kommer Tigran med The Call Within, sitt mest energiska album hittills. Tigran beskriver det som en episk resa genom sin egen föreställningsvärld där inspirationen återfinns i antika kartor, poesi, armeniska folksagor, astrologi och hällristningar och suddar på så sätt ut gränserna mellan verklighet och fantasi. Förvänta dig hypnotisk musik som navigerar mellan sprudlande rockriff och drömska ljudlandskap. Alltid med Tigrans helt makalösa pianospel i centrum. En konserthändelse du ej vill missa!

För ett par år sedan gav Tigran Hamasyan oss i det överdådiga albumet The Ancient Observer, med sin syn på den yttre världen. Med The Call Within vänder han sig inåt, mot sin egen drömlika värld, och ger efter för djupets uppmaning att utforska sin resa av konstnärligt skapande.

Den 35-årige pianisten tar med lyssnaren på en intensiv ljud- och musikresa till hjärtat av en inre värld ”lika realistisk i Tigrans ögon som den fysiska världen”. ”Ögonblicket av omedvetet skapande är sättet att känna sig medveten”, tror musikern som bryter ner jazzens gränser, som han gärna gör, för att erbjuda musik som bara tillhör honom. Vibrerande, vulkanisk musik, genomsyrad av rock och armenisk folklore, där polyrytmer, udda taktarter och andlöst tempo varvas med mer fridfulla, poetiska, eteriska faser, som ett ständigt föränderligt ljud och en närmast filmisk närvaro.

Som vanligt använder Tigran Hamasyan sin egen röst, ungdomlig och öm, som motvikt till strömmar av elektrifierande ljud. Ibland tycks hans sång utan ord komma till oss från ett avlägset kloster i Armenien, ibland visslar pianisten känsligt, ibland glider han in i ett diskret röstslagverk… Till sist sjunger han också med ord, på armeniska.

”Obeskrivligt långa sekunder av längtan, subliminal insikt och framför allt glädje fyller kroppen som ett konstverk, en dikt eller en melodi föds in i denna värld utan uppenbar anledning, så att bara mänskligheten upptäcker det som är osynligt: det gudomliga mysteriet ”, skriver Tigran Hamasyan.


Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 20 min (utan paus)

Extern arrangör: YOF