arrow

THE BALTIC SEASONS

Medverkande

Musiken

Om konserten

Kaspars Putniņš första konsert under Östersjöfestivalen i rollen som Radiokörens chefsdirigent har fått namnet Baltic Seasons. Årstider, men också cykliska växlingar i livet, bildar klangbotten när Radiokören och violinisten Johan Dalene möter Putniņš.

– Naturens cykler i stort och smått är ett av världens stora underverk, säger Putniņš. Här i de nordiska länderna är årstidernas växlingar så tydliga och så vackra. Den frusna sjön, hur allt vaknar till liv på våren, och högsommarens intensiva grönska. Det är som andetag, livets cirkel. Jag tänker att också den märkliga och mörka pandemitiden är del av en cirkelrörelse. Den här konserten handlar om olika aspekter av förändring.

För Kaija Saariaho har den tyske poeten Friedrich Hölderlins texter en speciell mening. Dikterna i hennes Tag des Jahrs dyker in i årstidernas starka färger och följer deras skiftande karaktär. Men det Saariaho återkommer till är hur texterna är daterade. De är alla signerade med ett påhittat namn, Scardanelli, och daterade flera år innan Hölderlin föddes. Saariaho, vars mor på grund av en hjärnblödning plötsligt tappade känslan för tid och plats, frågar sig om Hölderlin råkat ut för någonting liknande. Körens klang omsluts av elektroniska ljud, en mänsklig röst och avlägsna fåglar i Hölderlins landskap.

I april firade Lettland sin stora tonsättare Pēteris Vasks som fyllde 75 år. Han är född i den lilla staden Aizpute, som ligger två timmar rakt västerut från Kaspars Putniņš Riga och en dagsseglats från Gotland om vindarna ligger rätt. I Tre dikter av Czeslaw Milosz finner Vasks en individ som är innesluten i världens och livets cykliska natur: i cirklar av glädje och sorg, konflikt och klarhet. Kaspars Putniņš ser pånyttfödelse i verket:

– Ensamheten vi har upplevt under det gångna året är en stor utmaning för oss som individer. Men att inte få finnas i det normala sociala flödet utan tvingas fokusera på sig själv tror jag kan vara förlösande. Tar vi detta på allvar kan det innebära något nytt för vår civilisation. Våren är obeveklig – den kommer varje år hur svår vintern än har varit, säger Putniņš.

Janna Vettergren