arrow

SVENSKTOPPEN 60 ÅR

Svensktoppen är radioprogrammet som har försett radiolyssnarna med de senaste svenska hitarna alltsedan den allra första sändningen från Svärtinge Folkets hus i oktober 1962. I Berwaldhallen firas sextioårskalaset musikaliskt med Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigent Erik Arvinder, programledaren Carolina Norén och solisterna Petra Marklund, Björn Dixgård från Mando Diao, Peter Jöback och Cornelia Jakobs.

Konserten sänds i Sveriges Radio P4 och med bild på Berwaldhallen Play den 21 oktober kl 19.00.

Låtarna i konserten blir ett urval av välkända låtar från Svensktoppens långa historia. På programmet står bland annat Strövtåg i hembygden, Händerna mot himlen, Guldet blev till sand, Hold me closer och Håll mitt hjärta.

– Det här kommer att bli en hejdundrande fest som vi självklart vill uppleva med alla våra lyssnare! Jag får gåshud av bara tanken på att få höra våra klassiska Svensktoppshits bli framförda på det här sättet och med de här artisterna. Det här är inte vilken konsert som helst – det här är julafton för alla Svensktoppsälskare! säger Carolina Norén, programledare för Svensktoppen.

– Vi presenterar fyra riktiga tungviktare ur Svensktoppens historia till jubileumshelgen i Berwaldhallen i oktober. Mötet mellan artisterna och Sveriges Radios Symfoniorkester lär bli något att minnas länge. Det är så kul att ett radioprogram med sextio år på nacken kan spegla den musik som älskas av svenska folket just nu! säger Gerd Björnung, programchef för evenemang i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

– Musiken som spelats i Svensktoppen i sextio år är ett stort populärmusikalisk arv som gått rakt in i den svenska folksjälen. Konserten i Berwaldhallen blir en härlig kavalkad av de låtarna, säger Erik Arvinder, dirigent och musikarrangör samt bandmedlem i tv-programmet ”Så mycket bättre” – som också medverkar som kompband under konserterna, tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Svensktoppen är Sveriges största och äldsta listprogram och har sänts i Sveriges Radio sedan 1962. Listan består av de tio populäraste låtarna i Sverige just nu. Carolina Norén har varit programledare sen 2007 och är därmed den programledare som haft uppdraget näst längst, efter Kent Finell.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2022/2023
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

&

Erik Arvinder är violinist, arrangör och dirigent. Han har varit medlem av Kungliga Filharmonikerna samt verkat som konsertmästare i flertalet svenska orkestrar. Erik är grundare av Stockholm Studio Orchestra som i snart två decennier medverkat på över tusen inspelningar med den internationella artisteliten, däribland 84 svensktoppslåtar.

&

Carolina Norén är sedan 2007 programledare för Svensktoppen och sedan 2009 även programmets producent. Hon är den programledare som haft uppdraget näst längst, efter Kent Finell. Carolina är även sedan 1999 Sveriges Radios kommentator för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Utöver Svensktoppen har hon lett program som Curry-Curry, Knattetimmen och P4 Musik på Sveriges Radio.

Petra Marklunds musik har i över ett decennium fyllt dansgolv, konserthus och våra finaste sommarscener. Karriären började tidigt 00-tal under namnet September och då främst utanför Sverige när La La La (Never Give It Up), Satellites, Cry For You och Can’t Get Over blev stora internationella dansgolvshits. I Sverige prisades hon med en Grammis för ”Årets Dans” 2005 (In Orbit).

Petra Marklund har på sju album visat bredd som både artist, musiker och låtskrivare. Hon var med i den första omgången av ”Så Mycket Bättre”. Tolkningarna av Petters Mikrofonkåt och Eldkvarns Kärlekens tunga banade väg för en karriär på svenska och idag är hon en av Sveriges mest folkkära artister, synnerligen förankrad i det inhemska medvetandet och i den svenska folksjälen. Hon rör sig fritt mellan språk, genrer, vemod och glädje. Det sjunde albumet, ”Frimärken”, släpptes 2021 efter flera års tystnad.

Björn Dixgård är en av medlemmarna i det svenska succébandet Mando Diao som debuterade 2002 med albumet ”Bring ’Em In’”. Sedan dess har bandet släppt ett flertal album, bland annat ”Give Me Fire” som innehöll den internationella hiten Dance With Somebody, skriven av bland annat Björn. Han var även med och skrev Strövtåg i Hembydgen på albumet ”Infruset”. Idag det den låt som har fått flest förstaplatsveckor på svensktoppen genom tiderna, med 86 veckor. Nyligen var bandet på en slutsåld turné i Sverige, och i sommar väntar festivaler runt om i världen.

Peter Jöback är en av vår tids största svenska artister. Under 40 år i musikens tjänst har han skapat musik som följer oss genom livet, med klassiker som bland annat Stockholm i natt,  Higher, Han är med mig nu, Guldet blev till sand och succéalbumet ”Jag kommer hem igen till jul”, som också blev till Guldbaggebelönad långfilm i regi av Ella Lemhagen. Hans många samarbeten inkluderar bland annat Sia, Annika Norlin och Eva Dahlgren. Peter har gjort bejublade roller på de största musikteaterscenerna runt om i världen, inte minst i den ikoniska titelrollen i Fantomen på Operan både i London och på Broadway, skapat sina egna shower, gett liv till Disneyröster, och vunnit Guldbaggens publikenspris för sin julfilm. Årets manliga artist på Tracks och NRJ, två Guldmasker och grammisnomineringar, är bara några av de utmärkelser Peter har fått hittills i sin karriär. Han har flera platinasäljande skivor av vilka två var de bäst säljande 2006 och 2008.

2021 var ett riktigt jubileumsår då Peter både debuterade som sommarpratare i P1, gjorde en hyllad säsong av “Så mycket Bättre”, gav ut sin biografi Att bära sig själv och släppte ny musik. Samma år fick han även hedersmedalj av Kungen för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv. Under 2022 spelade han Jesus i en arenauppsättning av Jesus Christ Superstar mot Ola Salo som Judas.

Cornelia Jakobs debuterade 2018 med Late Night Stories och har blivit lovordad med orden “fulländad pop om ögonblickets mäktighet”. Hon har också stått för musik till HBO-serien ”Björnstad” med låten Weight of the World. Efter sin entré i Melodifestivalen 2022 med låten Hold Me Closer har hon tagit hela Sverige med storm och har flera släpp inplanerade under året.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus