arrow

Svenska Stjärnor - Hyllning till Ella Fitzgerald

Förra året skulle den legendariska jazzstjärnan Ella Fitzgerald ha fyllt 100 år om hon levat. Berwaldhallen firar Ellas 100-årsjubileum med en hyllningskonsert som fokuserar på hennes tolkningar av George och Ira Gershwins stora musikskatt.

Som en av 1900-talets största sångerskor gick Ella Fitzgerald (1917–1996) under hedersbenämningen The First Lady of Jazz.
Hennes repertoar bestod i mycket av musik hämtad ur The Great American Songbook, det vill säga den kanon som bildar de viktigaste och mest inflytelserika låtarna ur den amerikanska musikfloran från tidigt 1900-tal.

Inte minst sjöng hon mycket Gershwin som också komponerade  just orkestermusik med en touch av jazz. När dirigenten Anders Berglund, tillika konstnärligt ansvarig, fick uppdraget att sätta ihop konserten, så föll därför valet på den stora box med Gershwins  musik som kom ut med Ella 1959, arrangerad av en annan legend inom jazzmusiken, nämligen Nelson Riddle som även låg bakom många av Frank Sinatras låtar.
– Det blir ett slags Gershwin songbook, utlovar Anders Berglund som berättar att de har fått låna originalarrangemangen till några av låtarna från det universitet i Arizona som förvaltar Riddles stora musikskatt.
– Det är väldigt värdefullt i sammanhanget och kanske är det också första gången man får höra originalversionerna live i Sverige.

På scenen står en trio bestående av några av Sveriges mest begåvade jazzsångerskor, ackompanjerade av Sveriges Radios Symfoniorkester som kvällen till ära kommer att förstärkas med en sax- och kompsektion.
– Det är tre fantastiska sångerskor som alla är jazzbaserade, men på olika sätt: Rigmor Gustafsson som är en av Sveriges bästa jazzsångerskor, Sharon Dyall som även har gjort många musikaler, och Ellen Andersson, jazzsångerska på väg upp, vinnare av Jazzkatten 2017 och som har anammat lite av Ellas stil när det gäller scatsong, vilket inte så många behärskar i Sverige.

Nu firar ni att Ella Fitzgerald skulle ha varit 100 år fram till sin födelsedag den 25 april 2018. Vilken betydelse tror du att hon har för dagens jazzsångare?
Hon har haft en enorm inverkan. Inte bara jazzsångare. Alla har lyssnat på Ella Fitzgerald.

Text: Ylva Lagercrantz Spindler


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2017/2018
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Anders Berglund är en av våra mest folkkära musikpersonligheter. Han är känd från flera melodifestivaler, SVT:s Så ska det låta och inte minst samarbetet med Robert Wells i Rhapsody in Rock. Anders Berglunds karriär spänner över ett stort antal genrer – teatermusik, pop, rock och storbandsjazz. Han är också en av initiativtagarna till konsertserien Svenska Stjärnor och tillika en ständigt återkommande gästdirigent i Berwaldhallen.

Den flerfaldigt prisbelönade jazzsångerskan Rigmor Gustafsson slog igenom på 1990-talet med gruppen Rigmor Gustafsson Quintet. Hon har uppträtt i radio och tv, på Nobelfesten och vid bröllopskonserten för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. År 2008 vann hon en Grammis för albumet Alone With You där hon själv skrivit all musik. Sedan 2003 har hon spelat in flera album på det tyska skivbolaget ACT, dessförinnan på svenska Prophone. Hon har uppträtt tillsammans med bland andra Nils Landgren, Danmarks Radios storband, Eagle-Eye Cherry, Dalasinfoniettan och österrikiska radio.string.quartet. Hösten 2017 hyllade hon jazzdrottningen Monica Zetterlund tillsammans med Uppsala Blåsarsymfoniker och våren 2018 väntar bland annat en turné med Bohuslän Big Band.

Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer – soul, blues, jazz och musikal. I början av sin karriär körade hon bakom Sveriges pop- och jazzelit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Känd  hos den breda TV-publiken blev hon i TV-serien Varuhuset. Sedan länge är hon en mångsidig artist som turnerar i eget namn. Hon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler som Nine på Malmö Opera och Chorus Line på Riksteatern. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern tilldelades hon en Guldmask.

&

Ellen Andersson, född 1991 i Linköping, har på mycket kort tid etablerat sig som en av de mest framstående jazzsångerskorna i Sverige. Debutalbumet ”I’ll Be Seeing You” (2016) hyllades av recensenterna och belönades i april 2017 med Orkesterjournalens pris ”Gyllene Skivan” för årets bästa, svenska jazzutgivning.
Med en stor kärlek till den amerikanska standardrepertoaren rör sig Ellen Andersson sömlöst mellan intimt och storslaget, allvarligt och lekfullt, skrivet och improviserat, med ett stort mått musikalisk integritet.

I oktober 2017 tilldelades gruppen Ellen Andersson Quartet Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten i kategorin Årets nykomling.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus