arrow

Svenska Stjärnor: Anna Ternheim

Anna Ternheim möter Sveriges Radios Symfoniorkester i konsertserien Svenska Stjärnor. Det blir ett efterlängtat möte under ledning av dirigenten och arrangör Hans Ek.

Sedan debutalbumet Somebody Outside från 2004 har Anna Ternheim sjungit sig in i den svenska musikhistorien. Genom åren i Stockholm, New York, Rio, Nashville och ett gammalt gotländskt sågverk har hon behållit den starka och melankoliska, Ternheimska kärnan. Nu har hon tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek skapat nya ljudlandskap för låtar som What Have I Done, Bow Your Head och en av 2000-talets mest älskade covers, Shoreline.

”Den här processen liknar inget annat jag varit med om” säger Anna Ternheim. ”Mina låtar spänner från folkvisa till svulstig pop men mörkret och dramatiken blir en gemensam nämnare som vi tar vara på. Jag och Hans började med att hitta en röd tråd genom all musik och vilken känsla vi ville att konserten skulle ha.”

Så föddes en låtlista. Anna Ternheims musik kallas ofta avskalad och intim. Men i det lilla formatet finns också dramatik, en kvalitet Anna själv beskriver som filmisk, och låtarna har fogats samman till längre set med helt egen dramaturgi.

”Vi har pratat mycket om just film” berättar Hans Ek. ”Där är det ibland panorama, ibland närbild; ibland svartvitt, ibland färg. Det orkestern är så bra på är att både spela svagt och intimt och dessutom att ta ut svängarna i det stora symfoniska formatet. Det blir ett mångfacetterat uttryck som kan förstärka dynamiken i Annas låtar, som i sig är så starka oavsett produktion eller sound.”

Hans Ek har etablerat sig i ett eget orkestralt universum mitt emellan klassiskt, jazz, pop och folkmusik genom samarbeten med stora musikskapare som Laleh, Renée Fleming och Ane Brun. Han är en återkommande gäst i Berwaldhallens konsertserie Svenska Stjärnor och har ett starkt band till Sveriges Radios Symfoniorkester.

”Musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester har en grundläggande stor respekt för bra musik, oberoende av genre. De är entusiastiska och hängivna. Jag försöker återgälda det genom att skapa noter och gester som passar bra för dem, även i de moment som ligger längst ifrån den repertoar orkestern oftast möter.”

Med på scen finns också bandmedlemmarna Andreas Hourdakis, Martin Hederos och Ola Hultgren. Oväntade kombinationer av instrument och dessutom ett preparerat piano, i bästa konstmusik-anda, ger nya färger till helheten.

”Det här samarbetet har varit otroligt lyxigt” säger Anna. ”Att arbeta med Hans och Radiosymfonikerna är något av en dröm som går i uppfyllelse.” Att Berwaldhallen arbetat länge för att få hit Anna Ternheim, och äntligen lyckats, vittnar om att glädjen är ömsesidig.

Text: Janna Vettergren


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Genom sin förmåga att göra musiken angelägen för vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en särskild ställning i svenskt musikliv. Han har samarbetat med artister som Laleh, Renée Fleming, Veronica Maggio och Ane Brun och tolkat musik av bland andra Esbjörn Svensson Trio, David Bowie, Björk och Kraftwerk. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester har han bland annat gjort Chelsea Hotel, en hyllning till artisterna som bott och skapat på det legendariska hotellet i New York City, och Bowie in Berlin med symfoniska tolkningar av David Bowies tre Berlin-album. Han har även arrangerat och dirigerat musik till filmer som Låt den rätte komma in, Hämnden och Kon-Tiki och leder en egen ensemble, Modern Fantazias. Bland hans senaste projekt kan också nämnas Kosmische Musik som fokuserar på tysk elektronisk musik från de senaste fyra årtionden och Dance Music Symphony, en svit för symfoniorkester av modern elektronisk dansmusik.

Anna Ternheim avbröt arkitektstudier vid Kungliga Tekniska Högskolan 2004 och gav ut sitt första, mycket väl mottagna album Somebody Outside. Debuten ledde till att hon året därpå vann både P3 Guld-pris och en Grammis i kategorin Bästa nykomling. Ternheim är flerfaldig Grammis-vinnare, bland annat för Bästa kvinnliga artist och Bästa textförfattare, har gjort musik till flera tv-serier och långfilmer och uppträdde 2015 vid Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus