arrow

Svenska Stjärnor: Anna Ternheim

Anna Ternheim möter Sveriges Radios Symfoniorkester i konsertserien Svenska Stjärnor. Det blir ett efterlängtat möte under ledning av dirigenten och arrangör Hans Ek.

Sedan debutalbumet Somebody Outside från 2004 har Anna Ternheim sjungit sig in i den svenska musikhistorien. Genom åren i Stockholm, New York, Rio, Nashville och ett gammalt gotländskt sågverk har hon behållit den starka och melankoliska, Ternheimska kärnan. Nu har hon tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek skapat nya ljudlandskap för låtar som What Have I Done, Bow Your Head och en av 2000-talets mest älskade covers, Shoreline.

”Den här processen liknar inget annat jag varit med om” säger Anna Ternheim. ”Mina låtar spänner från folkvisa till svulstig pop men mörkret och dramatiken blir en gemensam nämnare som vi tar vara på. Jag och Hans började med att hitta en röd tråd genom all musik och vilken känsla vi ville att konserten skulle ha.”

Så föddes en låtlista. Anna Ternheims musik kallas ofta avskalad och intim. Men i det lilla formatet finns också dramatik, en kvalitet Anna själv beskriver som filmisk, och låtarna har fogats samman till längre set med helt egen dramaturgi.

”Vi har pratat mycket om just film” berättar Hans Ek. ”Där är det ibland panorama, ibland närbild; ibland svartvitt, ibland färg. Det orkestern är så bra på är att både spela svagt och intimt och dessutom att ta ut svängarna i det stora symfoniska formatet. Det blir ett mångfacetterat uttryck som kan förstärka dynamiken i Annas låtar, som i sig är så starka oavsett produktion eller sound.”

Hans Ek har etablerat sig i ett eget orkestralt universum mitt emellan klassiskt, jazz, pop och folkmusik genom samarbeten med stora musikskapare som Laleh, Renée Fleming och Ane Brun. Han är en återkommande gäst i Berwaldhallens konsertserie Svenska Stjärnor och har ett starkt band till Sveriges Radios Symfoniorkester.

”Musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester har en grundläggande stor respekt för bra musik, oberoende av genre. De är entusiastiska och hängivna. Jag försöker återgälda det genom att skapa noter och gester som passar bra för dem, även i de moment som ligger längst ifrån den repertoar orkestern oftast möter.”

Med på scen finns också bandmedlemmarna Andreas Hourdakis, Martin Hederos och Ola Hultgren. Oväntade kombinationer av instrument och dessutom ett preparerat piano, i bästa konstmusik-anda, ger nya färger till helheten.

”Det här samarbetet har varit otroligt lyxigt” säger Anna. ”Att arbeta med Hans och Radiosymfonikerna är något av en dröm som går i uppfyllelse.” Att Berwaldhallen arbetat länge för att få hit Anna Ternheim, och äntligen lyckats, vittnar om att glädjen är ömsesidig.

Text: Janna Vettergren


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Genom sin förmåga att göra musiken angelägen för vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en särskild ställning i svenskt musikliv. Han har samarbetat med artister som Laleh, Renée Fleming, Veronica Maggio och Ane Brun och tolkat musik av bland andra Esbjörn Svensson Trio, David Bowie, Björk och Kraftwerk. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester har han bland annat gjort Chelsea Hotel, en hyllning till artisterna som bott och skapat på det legendariska hotellet i New York City, och Bowie in Berlin med symfoniska tolkningar av David Bowies tre Berlin-album. Han har även arrangerat och dirigerat musik till filmer som Låt den rätte komma in, Hämnden och Kon-Tiki och leder en egen ensemble, Modern Fantazias. Bland hans senaste projekt kan också nämnas Kosmische Musik som fokuserar på tysk elektronisk musik från de senaste fyra årtionden och Dance Music Symphony, en svit för symfoniorkester av modern elektronisk dansmusik.

Anna Ternheim avbröt arkitektstudier vid Kungliga Tekniska Högskolan 2004 och gav ut sitt första, mycket väl mottagna album Somebody Outside. Debuten ledde till att hon året därpå vann både P3 Guld-pris och en Grammis i kategorin Bästa nykomling. Ternheim är flerfaldig Grammis-vinnare, bland annat för Bästa kvinnliga artist och Bästa textförfattare, har gjort musik till flera tv-serier och långfilmer och uppträdde 2015 vid Nobelfesten i Stockholms stadshus.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus