arrow

Svenska Favoriter

Första avdelningen bjuder på musik av Franz Berwald, Carl Michael Bellman och dessutom Hugo Alfvéns fantastiska Midsommarvaka. Efter paus framförs Lars-Erik Larssons älskade Förklädd gud.

KTH:s Akademiska Kapell består i huvudsak av lärare och studenter från KTH. Huvuduppgiften är att spela vid KTH:s högtidliga ceremonier som promoveringar och diplomeringar vilka genomförs i Konserthuset och i Stadshuset. Orkestern har också en egen konsertserie där man i Stockholms olika konsertsalar bjuder på omväxlande program. Sedan många år tillbaka har orkestern ett samarbete med Operahögskolan, och från och med i år har man också ett samarbete med Kungliga Musikhögskolan, KMH. Ett resultat av detta är att tjänsten som Director Musices numera delas mellan KTH och KMH. Chefdirigent för KTH:s Akademiska Kapell är Director Musices Mats Janhagen.


Medverkande

 

KTHAK är en stor symfoniorkester på närmare 80 musiker. Orkestern består till största delen av lärare och studenter från KTH där även professionella stämledare bidrar med sin erfarenhet. Huvuduppgiften är att spela vid KTH:s högtidliga ceremonier såsom promoveringar i Konserthuset och diplomeringar i Stadshuset. Orkestern ger också fyra till fem offentliga konserter varje år i de stora konsertsalarna i Stockholm, ofta i samarbete med Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan. Dirigent är sedan 2019 Director Musices Mats Janhagen.

Kongl. Teknologkören (KTK) är en blandad studentkör i Tekniska Högskolans Studentkår med ca 50 medlemmar, hemmahörande på KTH i Stockholm. Repertoaren spänner över allt som gjorts för kör; från sakral musik till världsmusik och studentikosa inslag. Många körsångare har genom tiderna tagit del av den intensiva gemenskap det innebär att sjunga med kören. På 90 år har det hunnit bli flera generationer. På senare år har kören gjort många samarbeten med KTH:s förnämliga Akademiska kapell, två av dem i just Berwaldhallen. Sedan 2010 leds kören av Rikard Lindberg Karlsson.

Sanna Gibbs kommer ursprungligen från Gävle. Hon studerade vid Operahögskolan i Stockholm där hon tog sin examen 2014. Hon har sjungit Musetta i La Boheme på Kungliga Operan dit hon sedan återvänt för att sjunga bland annat Lucy i Dracula, Ilon i Den långa långa resan och Första blomsterflickan i Parsifal. Hon har även sjungit Konstanze i Enleveringen ur seraljen, Juliette i Gounods Romeo och Julia, Helena i En Midsommarnattsdröm, Jenny i Staden Mahagonnys uppgång och fall och Frasquita i Carmen. I sommar kommer hon att framträda på Örbyhusslotts Kammarmusikfestival tillsammans Karin Haglund samt medverka vid Sandvikens Kammarmusikfestival. Till hösten spelar hon Lucy i Tolvskillingsoperan som är ett samarbete mellan Folkoperan och Stockholms Stadsteater. Hon framträder också i konsertsammanhang och har sjungit solopartierna i Mozarts Exsultate jubilate, Bachs Magnificat, Brahms Requiem och i Lars-Erik Larssons Förklädd gud.

Jens Persson är född och uppvuxen i Södra Sandby utanför Lund. Han har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Operahögskolan i Stockholm, där han tog sin examen våren 2013. Jens debuterade som Papageno i Trollflöjten på Kungliga Operan 2012. Sedan dess har han återkommit i ett flertal uppsättningar, däribland Maria Stuarda, Carmen, Xerxes och La Boheme. I Barberaren i Sevilla sjöng han titelrollen. Han har även spelat Demetrius i En midsommarnattsdröm på Läckö slott samt medverkat i La Traviata i Malmö Operas regionala turné. På Landestheater Detmold, Tyskland, medverkade han i Resan till Reims av Rossini. På Drottningholms slottsteater har han bland annat sjungit Geronimo i Il matrimonio segreto av Cimarosa. Konsertrepertoaren består bland annat av Orffs Carmina Burana och Requiem av Mozart och Fauré. Innevarande säsong medverkar Jens i både Carmen och Don Giovanni vid Kungliga Operan.

 

Rikard Lindberg Karlsson fick sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han gick masterutbildningen i kördirigering och tog organistexamen. Han har undervisat i körledning och ensemblesång på Musikhögskolan Ingesund och leder numera körer i Sundbybergs församling: Vokalensemblen Sundbyberg och Motettkören. Rikard Lindberg Karlsson har lett Kongl. Teknologkören sedan 2010.

Mats Janhagen, född 1961 i Malmö, är från och med 2019 Director Musices vid Kungliga Tekniska högskolan (kth) och därmed också chefdirigent för kth:s Akademiska Kapell. Tjänsten som Director Musices delas numera mellan kth och Kungliga Musikhögskolan (kmh) där Janhagen samtidigt är lektor i orkesterdirigering. Han studerade valthorn och komposition vid Musikhögskolan i Malmö samt dirigering vid University of Michigan. Redan som 19-åring debuterade han som dirigent med Helsingborgs symfoniorkester. Han har varit chefdirigent vid Östgöta blåsarsymfoniker, konstnärlig ledare för Östersunds serenadensemble samt kapellmästare vid Oscarsteatern i Stockholm. Under perioden 1989–2017 var han musikdirektör och konstnärlig ledare för Arméns Musikkår. Han har gästdirigerat såväl i Sverige som utomlands. Parallellt med dirigerandet har han också ägnat sig åt arrangering och komposition.

Konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Extern arrangör: KTH Akademiska Kapell