Stravinskys Eldfågeln
Dirigent Anja Bihlmaier leder Sveriges Radios Symfoniorkester i ett program som inleds med den franska 1800-talskompositörens Mel Bonis Trois femmes de legende som musikaliskt porträtterar Ofelia, Salome och Cleopatra. Via musik av Modest Musorgskij och Aram Chatjaturjan, avslutas konserten med en svit ur Igor Stravinskys legendariska Eldfågeln, skriven för den ryska baletten i Paris 1910.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Dirigent Anja Bihlmaier leder Sveriges Radios Symfoniorkester i ett program som inleds med den franska kompositören Mel Bonis Trois femmes de légende. Verket tar sin utgångspunkt i tre mytologiska kvinnor som alla gått till historien som lika delar briljanta och förknippade med vansinne: den bibliska Salome, Ofelia ur Shakespeares Hamlet och drottning Kleopatra av Egypten. I Bonis verk framträder tre kraftfulla kvinnoöden, och särskilt originellt är porträttet av Salome. Här arbetar Bonis med skiftande stämningar med långsamma synkoper och lätta glissandon i en förtätad ljudvärld som då och då spricker upp i groteskeri. Tolkningen av Ofelia – den melankoliska flickan i Hamlet som under mystiska omständigheter drunknar i en flod – är jämfört med Salome mer impressionistiskt laddad. Här tar Bonis fasta på vattnets glittrande ljus, och klangerna för ibland tanken till Claude Debussy. Det impressionistiska draget märks även i stycket om Kleopatra – som liksom de tidigare två har drag av tidstypisk orientalism.
Mytens och sagans tema fortsätter med den ryska kompositören Modest Musorgskijs En natt på Blåkulla, en fantasi för orkester skriven mellan 1860 och 1867 som utgår från den slaviska myten om hur häxorna samlas på berget Blåkulla. I de inledande takterna till stycket löper stråkarna snabbt och hetsigt som en hotfull bisvärm. De dramatiska klangerna fortsätter med valsen ur den armeniske tonsättaren Aram Chatjaturjans svit Maskerad. Musiken skrevs till en teateruppsättning av dramatikern Michail Lermontovs pjäs med samma namn från 1830-talet, som handlar om det ryska samhällets sociala maskspel. Musiken är laddad med rafflande dekadens. Uppsättningen hade premiär 1941 på Vachtangov-teatern i Moskva, och var det sista teatern genomförde före Tysklands invasion av Sovjetunionen. Under andra världskriget spelades musiken dock ofta i radio.
Konserten når sin final med musiken till Igor Stravinskys banbrytande balett Eldfågeln, som hade premiär i Paris 1910. Det var ett experimentellt allkonstverk av färg, form och rörelse, och blev Stravinskys första samarbete med Ryska baletten och Sergej Djagilev. 1919 reviderade Stravinskys musiken till Eldfågeln till en underbart vildsint orkesterversion.
Text: Hedvig Ljungar
Kan du inte få nog av Stravinsky? Stanna kvar efter konserten den 5 december för en stunds extra musikgodis.
WILLIAM PAASO (2001–)
Symfoni nr 2 ½ – uruppförande 5 min
JOHANNES BRAHMS (1833–1897)
Arr: B. Tommy Andersson
Symfoni nr 3 F-dur 6 min
III. Poco allegretto
IGOR STRAVINSKY (1882–1971)
Oktett för blåsinstrument 16 min
Laura Michelin flöjt
Niklas Andersson klarinett
Henrik Blixt fagott
Maj Widding fagott
Keitaro Shimizu trumpet
Max Asselborn trumpet
Håkan Björkman trombon
Martha Eikemo Andersen trombon