arrow

SOUL OF DETROIT

Radiosymfonikerna, Magnus Carlson, Molly Hammar och Jacqline Mossberg Mounkassa samt några av våra svängigaste kompmusiker  lyfter fram hits och rariteter ur den enorma låtskatt som skapades i Detroit under framför allt sextio- och sjuttiotalen. Artister som Stevie Wonder, The Supremes, Marvin Gaye, The Jackson 5, Diana Ross och Lionel Richie har gjort denna del av musikhistorien odödlig. Deras musik spelade även en avgörande roll i den amerikanska samhällsförändringen, i och med att vita började lyssna på musik producerad av svarta. En oförglömlig hyllning till ett legendariskt sound som är aktuellt än idag.

Konserten sändes i Sveriges Radio P4, fredagen den 6 maj kl 19.06 – 20.00 samt på Berwaldhallen Play fredagen 6 maj kl 19:00 och finns tillgänglig i 30 dagar.

När Magnus Carlson, Molly Hammar, Jacqline Mossberg Mounkassa , GET UP Soul Choir och ett kompband med några av landets groovigaste musiker möter Radiosymfonikerna får du höra Motown-musiken från Detroit som du aldrig hört den förut. Stevie Wonders Superstition, Marvin Gayes I heard it through the grapevine och The Jackson 5:s I want you back är bara några av soulklassikerna som görs i nya arrangemang när Berwaldhallen stolt presenterar Soul of Detroit. Dirigent Christoffer Nobin är entusiastisk över såväl musik som artister.
– Det är egentligen oöverblickbart hur populär den här musiken fortfarande är. Låtar med över 50 år på nacken spelas dagligen överallt. Motown är en del av vårt gemensamma musikarv som folk i alla generationer älskar.
Nobin utlovar en bjussig hyllning till ett legendariskt sound och har handplockat ett gäng sångare och musiker till konserten.
– Det är givetvis en utmaning att hitta artister som kan göra den här musiken rättvisa, men vi har nu med oss några av de starkaste namn som finns i Sverige. Magnus Carlson är definitivt en av landets främsta artister, dessutom är han ett stort fan av och väldigt kunnig i soulmusik. Molly Hammar är en svensk souldrottning med helt unik röstkapacitet.
Det nyaste namnet bland solisterna på scenen är Jacqline Mossberg Mounkassa, som deltog i Idol hösten 2021.
– Jag har inte för vana att följa talangjakterna, men när någon nämnde att jag borde kolla in Jacqline hajade jag till bara jag såg henne räkna in bandet. Det fanns en musikalisk pondus och självklarhet i hennes framtoning som var exakt det vi letade efter. Motown är ju hundra procent amerikanskt och det var något i hennes scennärvaro som var underbart oblygt amerikanskt. Dessutom sjunger hon helt fantastiskt.
Trion ur GET UP Soul Choir bidrar till ett stort och generöst sväng.
– De är i sig själva soul-, funk- och Motown-experter. Grundaren Elin Svensson har bland annat uppträtt med det väletablerade bandet Blacknuss och hade själv kunnat vara en av artisterna.
Även kompbandet består av tungt etablerade soulmusiker. Bakom trummorna sitter Martin Jonsson, medlem i Blacknuss sedan starten. Sist men inte minst medverkar Radiosymfonikerna, som i de nya arrangemangen höjer låtarna till nya nivåer.
– Orkestern kommer att bidra med ett djup och en färgprakt till all musik vi spelar, och dessutom själva glänsa i nummer där vi medvetet belyser den symfoniska och komplexa kvalitet som finns i en del av låtarna. Med några av landets främsta arrangörer vid vår sida kan jag lova en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Motown-musiken är så livsbejakande och energifylld. Det passar ju Radiosymfonikerna som hand i handske, eftersom de själva bubblar av spelglädje och kreativitet.
– Den stora frågan är i ärlighetens namn vad jag ska göra, fortsätter Nobin. Motown är inte den typ av musik som behöver en dirigent. Men jag är glad att jag får vara med.

Text: Anna Hedelius


Program: 

Opening medley – Soul of Detroit
arr: K-J. Ankarblom

The tracks of my tears
Smokey Robinson/arr: C. Nobin            

Help me make it through the night
Kris Kristofferson/arr: C. Nobin

The night
Bob Gaudio/arr: C. Nobin

Machine gun
Milan Williams

I’m coming out
Bernard Edwards/arr: J. Wendelboe

Easy
Lionel Richie/arr: H. Sunde

My girl
Smokey Robinson/arr: A. Waaktaar:

Stevie Wonder-medley
Stevie Wonder/arr: J. Landqvist

Marvin Gaye-medley
Marvin Gaye/arr: J. Nydesjö

I want you back
Berry Gordy/arr: H. Sunde

Ribbon in the sky
Stevie Wonder/arr: A-S. Söderqvist

Endless love
Lionel Richie/arr: M. Joelson

Upside down
Bernard Edwards/arr: J. Wendelboe

No one could love you more
Gloria Jones/arr: K-J. Ankarblom

What becomes of the brokenhearted
William Weatherspoon/arr: C. Nobin

I’ll be there
Hal Davis/arr: S. Phasuk

The Supremes-medley
Diverse upphov/arr: C. Nobin

Dancing in the street
Marvin Gaye/arr: K-J. Ankarblom

 


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2021/2022

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

Med dubbla utbildningar i klassisk sång och komposition från Musikhögskolan i Malmö och solistdiplom i dirigering från Musikkonservatoriet i Köpenhamn har Christoffer Nobin både bredd och ett stort djup i sitt musikerskap. Redan under sina dirigentstudier kontrakterades han av Helsingborgs Symfoniorkester och assisterade framstående dirigenter som Paavo Järvi. Han samarbetar med alla de stora svenska och danska symfoniorkestrarna och operahusen och har engagerats av Londons Symfoniorkester, Deutsche Kammerphilharmonie i Bremen, Metropolitan Opera i New York City, bland annat. Han har komponerat flera operor och musikaler och haft ledande positioner på NorrlandsOperan och hos Östgöta Blåsarsymfoniker. Hans bearbetning av Mozarts opera La clemenza di Tito har använts av Wiener Staatsoper och Barbican i London.

&

Magnus Carlson är en svensk sångare och låtskrivare känd som sångare i gruppen Weeping Willows. Förutom mer än ett dussintal albumen med Weeping Willows har Magnus Carlson givit ut ett flertal soloskivor, både på svenska och engelska, och inom olika genrer såsom soul, pop och jazz. Han är aktuell med country-soul-albumet Brunnsvik Sounds som släpptes hösten 2023.

År 2017 gjorde Carlson stor succé med albumet Den långa vägen hem som hyllades av kritiker och gick rakt in på topplistans förstaplats. Året innan deltog han i tv-programmet Så mycket bättre. Under 2023 har Magnus Carlson varit på Sverigeturné med Jesper Lindell och hans band där han blandat gammalt och nytt material, med influenser från Memphis till USA till Dalarna i Sverige.

Carlson är även mycket engagerad i miljöfrågor och utnämndes 2019 till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Weeping Willows-albumet After Us som släpptes i mars samma år är ett konceptalbum om klimat och miljö. År 2020 lanserades boken En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa författad tillsammans med journalisten Johanna Stål.

&

Molly Hammar har den senaste tiden gjort flera uppmärksammade framträdanden, som när hon sjöng Sveriges och USA:s nationalsånger inför en hockeymatch i ett fullsatt Globen, eller när hon tillsammans med Janice och Sabina Ddumba framförde hiten Feeling Good på Grammisgalan. Hon har varit verksam som låtskrivare åt andra artister i Stockholm, London och Los Angeles och dessutom släppt flera egna låtar som Shortcuts, Words och duetten Show Me med Kim Cesarion. Den hyllade ep:n Sex från 2018 har rönt stora framgångar hemma i Sverige såväl som ute i Europa och lett till bland annat ett prisat uppträdande i brittisk tv. Hon fick sitt genombrott 2011 i tv-programmet Idol och medverkade i Melodifestivalen både 2015 med I’ll Be Fine och 2016 med Hunger.

&

Redan vid elva års ålder skapade Jacqline Mossberg Mounkassa sin egen konsert från scratch. När hon var 16 år gammal hoppade hon av gymnasiet för att satsa på musiken helt och hållet. Under våren 2021 släppte hon sin första singel: Do It Better. Hösten 2021 var hon en av deltagarna i den sjuttonde säsongen  av TV-programmet Idol på TV4. I finalen knep hon en andraplats.

&

Get Up Soul Choir startades i januari 2017 i Stockholm av sångerskan Elin Svensson (EllyEve). Körens syfte är att framföra låtar om livet, med en repertoar med allt ifrån traditionell gospel till modern soul- och popmusik. Get Up:s sångare har individuella karriärer som artister och frilansmusiker. De har alla medverkat i många olika scensammanhang – både som körsångare bakom välkända artister, men även som starka soloartister. Att de musicerar ihop är en lika stor glädje för dem själva som för deras publik.

Inför det svenska valet hösten 2018 släppte Get up en video på Facebook tillsammans med artisten Will Oaks där de framförde hans låt We share the same sun. Detta blev en viral hit med nu över 130.000 visningar och över 900 delningar. Sommaren 2020 fick GET UP gästa SVT:s Allsång på Skansen med ett eget framträdande med låten Feel Good.

Har varit kapellmästare för en lång rad musikaler, däribland The Sound of Music och RENT på Göta Lejon, Familjen Addams i Malmö och Göteborg, Mamma Mia! och We Will Rock You på Cirkus, samt The Little Shop of Horrors och The Producers på Chinateatern. Mest bekant är han kanske som kapellmästare för SVT:s ”Så ska det låta” sedan programmets start – under 22 säsonger medverkade han i totalt i 243 avsnitt. I 15 år ledde han orkestern och arrangerade musiken till tv-sända ”Victoriadagen”, Kronprinsessan Victorias födelsedag, där han har spelat med artister som Lionel Richie, Ronan Keating, Malena Ernman och Robyn. I september 2023 ledde han orkestern under Stockholms stads firade av kungens 50 år på tronen. Han komponerar även musik till tv-serier och filmtrailers och arrangerar ofta musik åt svenska symfoniorkestrar.

Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar 15 minuter (inklusive paus)