arrow

Sommarvärdarnas önskekonsert

Sommarvärdarnas önskekonsert är tillbaka – i år i en jubileumsfestlig version, när programmet Sommar i P1 firar 60 år. Precis som förra året får ett antal Sommarvärdar – både från årets upplaga och från tidigare år, önska sin favoritmusik. Musikbredden är stor; det blir allt från hårdrock till klassiskt. Sveriges Radios Symfoniorkester leds i konserten av den TV-aktuella dirigenten Cathrine Winnes. Konserten livestreamas på Play.

”Att få samla många av våra fantastiska Sommarpratare under ett och samma tak – och dessutom välkomna Sommarvärdar upp på scenen för att önska musik framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester – ett bättre firande av Sommar i P1 kunde jag inte drömma om. De medverkande värdarna är ännu hemliga, men jag kan lova att precis som förra året så kommer publiken inte att bli besviken.” säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Sommarvärdarnas önskekonsert blir det officiella firandet av Sommar i P1:s 60-årsjubileum. Tage Danielssons programidé från 1959 har idag vuxit till en riktig lägereld i Sveriges Radio, hälften av den svenska befolkningen lyssnar till programmet varje sommar.

SOMMAR I P1 – KORT HISTORIK
”Det ska vara lätt musik och prat med mening i”. Så löd dåvarande underhållningschefen Tage Danielssons vision inför starten 1959. Sommarvärdens avspända ton och personliga tilltal var något nytt. De första åren var det ett begränsat antal värdar som återkom många gånger. Under sommaren 1967 flyttade Sommar till P3 som utvecklats till en bred underhållningskanal. Under 70-talet framförde en del Sommarvärdar politiska budskap och lyssnarstormarna avlöste varandra. Under 80-talet kom krav på nedläggning från proffstyckare som ansåg att programmet blivit mallat och utslätat. 1993 skulle P3 få en yngre målgrupp och Sommar fick flytta tillbaka till P1, där det först fick en mer finkulturell inriktning. Sedan dess har programmet breddats och rymmer idag Sommarvärdar från alla olika områden i samhället och med många olika perspektiv. Sedan starten 1959 har över 3 600 Sommarprogram gjorts av mer än 2 300 Sommarvärdar.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Cathrine Winnes är tillbaka som dirigent tillsammans med Radiokören och Radiosymfonikerna i Berwaldhallens årliga julkonsertkonstnärlig ledare. Hon är verksam chefsdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker och Blåsarsymfonikerna. Winnes gästar regelbundet blås- och symfoniorkestrar runtom Skandinavien som Oslos filharmoniska orkester, Kristiansands symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Hovkapellet. Hon har gjort sig känd som en energisk musikförmedlare i såväl konserthusen som i media. Winnes intresse for samtida musik har lett till flertalet uruppföranden och som deltagare i projektet Inversion, dirigerade hon Kammarensemblen.

Martin Fröst har blivit krediterad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim..

Som dirigent och solist  framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar; såsom Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France, Tonhalle Orchester Zurich, BBC Symphony, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni med flera.

New York Times har beskrivit Fröst som; ”A virtuosity and a musicianship unsurpassed by any clarinettist – perhaps any instrumentalist in my memory”

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus