arrow

Sommarvärdarnas önskekonsert

Sommarvärdarnas önskekonsert är tillbaka – i år i en jubileumsfestlig version, när programmet Sommar i P1 firar 60 år. Precis som förra året får ett antal Sommarvärdar – både från årets upplaga och från tidigare år, önska sin favoritmusik. Musikbredden är stor; det blir allt från hårdrock till klassiskt. Sveriges Radios Symfoniorkester leds i konserten av den TV-aktuella dirigenten Cathrine Winnes. Konserten livestreamas på Play.

”Att få samla många av våra fantastiska Sommarpratare under ett och samma tak – och dessutom välkomna Sommarvärdar upp på scenen för att önska musik framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester – ett bättre firande av Sommar i P1 kunde jag inte drömma om. De medverkande värdarna är ännu hemliga, men jag kan lova att precis som förra året så kommer publiken inte att bli besviken.” säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Sommarvärdarnas önskekonsert blir det officiella firandet av Sommar i P1:s 60-årsjubileum. Tage Danielssons programidé från 1959 har idag vuxit till en riktig lägereld i Sveriges Radio, hälften av den svenska befolkningen lyssnar till programmet varje sommar.

SOMMAR I P1 – KORT HISTORIK
”Det ska vara lätt musik och prat med mening i”. Så löd dåvarande underhållningschefen Tage Danielssons vision inför starten 1959. Sommarvärdens avspända ton och personliga tilltal var något nytt. De första åren var det ett begränsat antal värdar som återkom många gånger. Under sommaren 1967 flyttade Sommar till P3 som utvecklats till en bred underhållningskanal. Under 70-talet framförde en del Sommarvärdar politiska budskap och lyssnarstormarna avlöste varandra. Under 80-talet kom krav på nedläggning från proffstyckare som ansåg att programmet blivit mallat och utslätat. 1993 skulle P3 få en yngre målgrupp och Sommar fick flytta tillbaka till P1, där det först fick en mer finkulturell inriktning. Sedan dess har programmet breddats och rymmer idag Sommarvärdar från alla olika områden i samhället och med många olika perspektiv. Sedan starten 1959 har över 3 600 Sommarprogram gjorts av mer än 2 300 Sommarvärdar.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren innefattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik. I samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, sensibilitet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” fortsätter han. Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst började sina sändningar. Alltsedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radios. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har genom åren haft framstående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen.

Cathrine Winnes är tillbaka som dirigent tillsammans med Radiokören och Radiosymfonikerna i Berwaldhallens årliga julkonsertkonstnärlig ledare. Hon är verksam chefsdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker och Blåsarsymfonikerna. Winnes gästar regelbundet blås- och symfoniorkestrar runtom Skandinavien som Oslos filharmoniska orkester, Kristiansands symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Hovkapellet. Hon har gjort sig känd som en energisk musikförmedlare i såväl konserthusen som i media. Winnes intresse for samtida musik har lett till flertalet uruppföranden och som deltagare i projektet Inversion, dirigerade hon Kammarensemblen.

Martin Fröst har blivit krediterad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim..

Som dirigent och solist  framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar; såsom Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France, Tonhalle Orchester Zurich, BBC Symphony, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni med flera.

New York Times har beskrivit Fröst som; ”A virtuosity and a musicianship unsurpassed by any clarinettist – perhaps any instrumentalist in my memory”

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus