Schuberts ofullbordade symfoni

Maxim Emelyanychev leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Franz Schuberts åttonde symfoni, den ofullbordade. Dessutom Richard Wagners symfoniska poem Siegfried-Idyll – skriven som en födelsedagspresent till kompositörens fru, och Maurice Ravels rapsodi för soloviolin Tzigane framförd av orkesterns andre konsertmästare Henrik Naimark Meyers.

Säsong 2020/2021
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 timme utan paus

På juldagens morgon 1870 blev Cosima Wagner, Richard Wagners fru, väckt av en orkester som uruppförde Siegfrididyll utanför hennes sovrumsdörr. Stycket var Wagners födelsedagspresent, och i sin dagbok skrev Cosima senare att hon trodde att hon drömde när hon väcktes av den skimrande musiken. Vid konserten spelade dirigenten Hans Richter trumpet, och på plats bland de morgonpigga gästerna var bland andra filosofen Friedrich Nietzsche.

Den som är bekant med Wagners opera Siegfried upplever kanske något av en déja-vù när klangerna från Siegfriedidyll träffar trumhinnan. I musiken återanvänder Wagner delar av motivet från scenen i operans tredje akt då Brünnhilde ger Siegfried en av operahistoriens mest oemotståndliga kärleksförklaringar. Vi befinner oss i handlingens upplösning – Brünnhilde ska skiljas från Siegfried, men vet också att de kommer att förenas i dödsriket.

En 100-års jubilar följer därefter i konserten i form av Maurice Ravels rapsodi Tzigane. Verket, som ursprungligen skrevs för violin och piano, hade premiär för en sättning med orkester den 19 oktober 1924. Solist i Ravels verk är den hyllade violinisten Henrik Naimark Meyers, 2:e Konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och känd för sina utforskande projekt inom kammarmusik, inte minst genom den egna ensemblen Naimark & Friends.

Därefter följer Franz Schuberts ofullbordade symfoni i h-moll. ”Finns det egentligen glad musik?” ska den unge Schubert en gång ha frågat sig, och själv svarat: ”Jag känner inte till någon.” Vid sin alltför tidiga död – Schubert var bara 31 år – lämnade han efter sig symfonier, sånger och kammarmusik. Arbetet med den åttonde symfonin i h-moll påbörjade han 1822. Två satser blev det, och några skisser till en tredje. Musiken i symfonin är livfull och kontrastrik och på samma gång fylld av förtvivlad sorg, framför allt i den första satsen. Stråkarna jagar och klarinetterna kvider, tills hornen bryter in och ger en stunds vila. Symfonin uppfördes aldrig under Schuberts livstid, utan fick sin urpremiär först år 1865 – trettiosju år efter tonsättarens död.

Text: Hedvig Ljungar

Bonuskonsert 24/10: Kees Olthuis septett

Efter ordinarie konsert den 24:e är du välkommen att stanna kvar för att njuta av mer musik då medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester framför den nederländska kompositören Kees Olthius septet Introduktie en Allegro samt musik av Johann Sebastian Bach och Bo Samuelsson i nya arrangemang.

Daniel Handsworth fagott
Katarina Agnas kontrafagott
Jakub Nowak violin
Martin Stensson violin
Albin Uusijärvi viola
Peter Volpert cello
Ingalill Hillerud kontrabas

KEES OLTHUIS (1940–2019)
Septett – Introduktie en Allegro 17 min

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685–1750)
Menuett i G-dur ur Anna Magdalenas notbok (arr. Joakim Agnas) 3 min

BO SAMUELSSON (1905–1975)
Polska (arr. Joakim Agnas) 3 min

 

Kommande konserter

  • NDR Elbphilharmonie Orchester
    28 augusti
    450 - 750 kr

    Mästerverk av Bruch och Brahms med NDR Elbphilharmonie Orchester

    Elbfilharmoniorkestern gör ett sällsynt Sverigebesök under Östersjöfestivalens premiärkväll. Med sig har de stjärnviolinisten María Dueñas och sin chefsdirigent Alan Gilbert.
    Läs mer & biljetter
  • Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson
    Fåtal platser kvar
    29 augusti
    350 - 650 kr

    Mörker & Extas med Karlsson & von Hausswolff

    Upplev en kväll där det sköna och skrämmande möts. För Östersjöfestivalen har Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson skapat stycket Grand Guignol som de uruppför med Radiosymfonikerna och Radiokören under ledning av Omer Meir Wellber.
    Läs mer & biljetter
  • Violinisten Reanud Capucon står med sin fiol lutad mot en vägg. I bakgrunden syns Gustav Mahler Jugend Orchester spelandes i en kyrkosal. Bilden ramas in av Östersjöfestivalens grafik i svart och orange.
    30 augusti
    350 - 650 kr

    Korngold & Tjajkovskij med Gustav Mahler Jugendorchester

    Få en glimt av morgondagens ledande musiker när Europas främsta ungdomsorkester kommer till Berwaldhallen. De gästas av den franske violinisten Renaud Capuçon och leds av Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigent Manfred Honeck.
    Läs mer & biljetter
  • 31 aug

    Familjedag och Öppet hus

    Varmt välkommen till Östersjöfestivalens traditionsenliga familjedag för alla åldrar! Prova på att spela instrument tillsammans med ungdomar från Kulturskolans orkesterskola/El Sistema, träffa...
    Läs mer