arrow

RHENGULDET ENLIGT SALONEN

Mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen och Finlands nationalopera ger Wagners Rhenguldet och ingen lämnas oberörd. I floden Rhen flyter vattnet som ger liv åt alla som lever i dess närhet och i flodens botten vilar det förtrollade Rhenguldet. När den girige dvärgen Alberich stjäl guldet för att komma åt dess makt sätter han igång en ödesdiger kedja av händelser som slutar med världens undergång.

I musikhistorien finns några tonsättare som sticker ut lite extra. Inte för att deras verk var överlägsna deras kollegors, utan för att de var förnyare och banbrytare. I denna skara platsar utan tvekan Wagner. Med honom kom operakonsten att skriva ett nytt kapitel. Främst är han kanske känd för idén om operan som ett ”allkonstverk” som skulle upphöja och förädla människan. Följaktligen var det självklart för Wagner med nymodigheter som att det skulle vara mörkt i salongen och att dörrarna skulle vara stängda under föreställningen. Allt för att publiken skulle fångas maximalt av verket.

Hans visioner kom att förverkligas med invigningen av festspelen i Bayreuth 1876 i det nya festspelshuset. Här framfördes för första gången Nibelungens ring i sin helhet; det största operaprojekt som någonsin förverkligats. Stoffet till handlingen hämtade Wagner ur nordisk mytologi, isländska sagor och det medeltida eposet Nibelungenlied. Idén om tre föreställningar under tre dagar, med Rhenguldet som inledande förspel, grundade Wagner på de antika festspelen till gudarnas ära där man efter en inledande dag under tre dagar uppförde tragedier och sångspel.

I Rhenguldet läggs grunden för den konflikt som genomsyrar hela operacykeln: kampen för kärlek och makt. Rhendöttrarna vakar över guldet på floden Rhens botten. Den girige dvärgen Alberich flirtar med dem, men när de skrattar år honom frånsäger han sig kärleken och stjäl deras guld. Han har fått veta att den som smider en ring av guldet får oinskränkt makt över världen. Nu har naturen fråntagits sitt guld, balansen i tillvaron är rubbad och världen är dömd att gå under…

Även i själva operamusiken var Wagner en förnyare av rang. I stället för arior och recitativ skrev han ”den eviga melodin”, ett flöde där text och musik är tätt sammanflätade. Han använde sig också av ledmotiv, musikaliska motiv som är förbundna med situationer, idéer, platser eller karaktärer och som bidrar till att redogöra för rollfigurernas inre tankar och känslor. Men det är bara att skrapa på ytan när det handlar om Wagners makalösa förmåga att använda musiken för att gestalta handlingen. Här är orkesterns roll jämbördig med sångarnas och i raffinerad orkesterbehandling hade Wagner få övermän.

Det är inte första gången Esa-Pekka Salonen tar sig an Wagner på Östersjöfestivalen. 2012 ledde han ett hyllat framförande av Tristan och Isolde. Men framförandet av Rhenguldet innebär debut för denne världsdirigent när det handlar om Nibelungens ring. Uppförandet är ett samarbete med Finlands nationalopera i Helsingfors där Salonen kommer att dirigera hela operacykeln under åren 2019–2021.

Text: Axel Lindhe


Medverkande

 

Världsdirigenten Esa-Pekka Salonen utmanar och förnyar ständigt den klassiska musikens roll i vår tid. Hösten 2020 tillträdde han som musikalisk ledare för San Francisco Symphony Orchestra. Han är även chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Philharmonia Orchestra i London där de prisbelönade installationerna RE-RITE och Universe of Sound har gjort det möjligt för människor att kliva in i orkestern genom ljud- och videoprojektioner. Salonen har också drivit utvecklingen av en hyllad app för surfplattor, The Orchestra, som ger användaren inblick i hur åtta klassiska symfoniska verk är uppbyggda.

Åren 1985 till 1995 var Esa-Pekka Salonen chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och numera är han orkesterns hedersdirigent. 1992 till 2009 var han chefsdirigent för Los Angeles Philharmonic och är sedan 2009 också den orkesterns hederdirigent. Salonen var medgrundare till Östersjöfestivalen 2003. Han är även verksam som tonsättare, och var under 2015 till 2018 Composer in Residence vid New York Philharmonic.

Barytonen Tommi Hakala har gjort sig känd för tolkningar av Wagner, Puccini, Mozart, Verdi och Tjajkovskij. Han har framträtt vid bland annat Metropolitan Opera, Staatsoper Dresden och De Vlaamse Opera samt vid flera internationella festivaler. Nyligen märks framträdanden med bland andra Finska Radions Symfoniorkester, vid operafestivalen Savonlinna samt som Viktor i Sebastian Fagerlunds Höstsonaten. I Finlands nationaloperas uppsättning av Nibelungens ring debuterar han som Wotan i Rhenguldet och Valkyrian samt som Vandraren i Siegfried.

Tenoren Tuomas Katajala har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, samt i Rom och Amsterdam. Sedan hösten 2009 är han knuten till Finlands nationalopera där han gjort bland annat Tamino i Mozarts Trollflöjten, huvudrollen i Brittens Albert Herring, Camille de Rossilon i Léhars Glada änkan och Hans i Jüri Reinveres Utrensning. Bland hans konsertframträdanden kan nämnas Mozarts Zaide vid Kuhmo kammarmusikfestival och Verdis Requiem på Royal Albert Hall i London och Avery Fischer Hall i New York.

Hyllade Mahlersångerskan Lilli Paasikivi har gjort såväl Das Lied von der Erde och Des Knaben Wunderhorn med Esa-Pekka Salonen och Los Angeles Philharmonic, Kindertotenlieder med Michael Tilson Thomas och New World Symphony och Mahlers åttonde symfoni med Sir Simon Rattle och Berlinfilharmonikerna. Hon debuterade med New York Philharmonic i uruppförandet av Rodion Shchedrins The Enchanted Wanderer. På Finlands nationalopera har hon nyligen gjort Geneviève i Debussys Pelléas och Mélisande.

Dramatiska sopranen Reetta Haavisto debuterade 2011 vid Finska nationaloperan som Madama Cortese i Rossinis Resan till Reims. Där har hon sedermera gjort roller som Norina i Donizettis Don Pasquale och Liù i Verdis Turandot. Som konsertsångerska har hon framfört exempelvis Sibelius Kullervo och Verdis Requiem samt lieder av exempelvis Strauss, Sibelius och Rachmaninov. 2017 debuterade hon vid Mariinskijteatern och som huvudrollen i Strauss Arabella på Aino Ackté-festivalen i Helsingfors.

Basbarytonen Tuomas Pursio har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och Zurich Operastudio och debuterade 1996 på Deutsche Oper. På repertoaren finns bland annat de fyra skurkarna i Offenbachs Hoffmanns äventyr, Wurm i Verdis Luisa Miller, titelrollen i Mozarts Figaros bröllop och Mefistofeles i Gounods Faust. Han spelade Andrej Kovrine i världspremiären av Philippe Hersants Den svarta munken på Leipzigoperan och på Finlands nationalopera har han nyligen gjort Scarpia i Puccinis Tosca.

Flexible tenoren Markus Nykänen är lika bekväm i huvudrollen i nyskrivna operan Indigo av Eicca Toppinen och Perttu Kivilaakso som Iopas i Berlioz Les Troyens eller Remendado i Bizets Carmen. På Finlands nationalopera har han nyligen setts som både Raoul i Andrew Lloyd Webbers Fantomen på operan och som Tenoren i Iiro Rantalas Sanatorio Express. Han har gjort flera stora roller på både Theater Basel och Staatsoper Hamburg och är dessutom en eftertraktad konsertsångare.

Sari Nordqvist utexaminerades från Sibelius-Akademin 1999 och debuterade samma år vid Finlands nationalopera som Vera Boronel i Menottis Konsuln. Vid Finlands nationalopera har hon nyligen gjort Mary i Wagners Den flygande holländaren, Madame Giry i Webbers Fantomen på operan och Albine i Massenets Thaïs. På repertoaren finns också Ulrica i Verdis Maskeradbalen, Svarta damen i Mikko Heiniös Riddaren och draken och Brigitta i Korngolds Die tote Stadt.

Finsk-tyska barytonen Jukka Rasilainen är känd för sina bejublade framträdanden vid exempelvis festivalerna i Bayreuth och Savonlinna, vid Opernhaus Zürich och vid Semperoper Dresden. Han har Wagner-roller som Amfortas i Parsifal, huvudrollen i Den flygande holländaren och Telramund i Lohengrin, men även roller som Tonio i Leoncavallos Pajazzo, Scarpia i Puccinis Tosca och Amonasro i Verdis Aida. Vid Finlands nationalopera har han nyligen gjort Klingsor i Wagners Parsifal.

Tenoren Dan Karlström debuterade vid Finlands nationalopera som Tobias i Sondheims Sweeney Todd och har där sedan dess synts som Yonas i Kaija Saariahos Adriana Mater och Pedrillo i Mozarts Enleveringen ur Seraljen. Sedan 2001 är han fast medlem vid Leipzigoperan där han nyligen gjort Mime i Wagners Rhenguldet och Monostatos i Mozarts Trollflöjten, dessutom Goro i Puccinis Madame Butterfly vid festivalen i Savonlinna och som tenorsolist i Mario Schröders balett efter Bachs Johannespassion.

Estniske basen Koit Soasepp bytte karriär efter 15 år inom jordbruket och efter bara ett års sångstudier debuterade han vid både Estlands och Finlands nationaloperor. I Helsingfors har han sedan dess upparbetat en bred repertoar, både Sarastro i Mozarts Trollflöjten och Pimen i Musorgskijs Boris Godunov, liksom Titurel i Wagners Parsifal och Prästen i Sjostakovitj Lady Macbeth från Mtsensk. Närmast har han gjort bland annat Kungen i Verdis Aida och Biskopen i Jaakko Kuusistos Is.

Jyrki Korhonen har varit knuten till Finlands nationalopera sedan 2001, dessförinnan operahusen i Wiesbaden och Darmstadt. På repertoaren finns åtskilliga Mozartroller: Osmin i Enleveringen ur Seraljen, Sarastro och Pater i Trollflöjten samt Bartolo i Figaros bröllop; dessutom Wagnerroller som Fafner och Fasolt i Rhenguldet, Hermann i Tannhäuser och Hagen i Ragnarök. Närmast gör han bland annat Arkel i Debussys Pelléas och Mélisande, Ramfis i Verdis Aida och Palémon i Massenets Thaïs.

Efter examen med högsta betyg från Sibelius-Akademin har sopranen Marjukka Tepponen uppträtt med de flesta finska orkestrarna och många stora europeiska ensembler. Hon debuterade vid Finlands nationalopera 2010 som Zerlina i Mozarts Don Giovanni, där hon även gjort exempelvis Mimi i Puccinis La Boheme, Corinna i Rossinis Resan till Reims och senast Mona Kummel i Jaakko Kuusistos Is. Hon har verkat vid operahusen i bland annat Graz och Seattle och vid festivaler i Rijeka, Bregenz och Savonlinna.

Finska operasångerskan Mari Palo har en unik och mångsidig repertoar som omfattar både Pamina i Mozarts Trollflöjten och Musetta i Puccinis La Bohème men också Tytti i Jaakko Kuusistos The Canine Kaleva, Vera i Olli Kortekangas Daddy’s Girl och Refka i Kaija Saariahos Adriana Mater. Hon debuterade 1999 vid Finlands nationalopera där hon gjort både Grevinnan i Figaros bröllop, Micaela i Bizets Carmen och Marian i Jukka Linkolas Robin Hood samt nu senast Mona Kummel i Jaakko Kuusistos Is.

Hösten 2009 debuterade mezzosopranen Jeni Packalen som Ulla i Olli Kortekangas Daddy’s Girl på Finlands nationalopera. Sedan dess har hon uppträtt på nationaloperan som bland annat Baba i Stravinskys Rucklarens väg och Albine i Massenets Thaïs. I Graz har hon gjort Maddalena i Verdis Rigoletto och i Bayreuth Erda i en konsertversion av Wagners Siegfried. Hon har gjort flera framträdanden vid festivalen i Kuhmo och har nyligen synts som bland annat Irina Gyllen i Jaakko Kuusistos Is.