arrow

INSTÄLLD - RADIOKÖREN TOLKAR SCHUMANN - ENGELBREKTSKYRKAN

Schumanns romantiska klanger möter Toshio Hosokawas minimalism när Radiokören under ledning av chefsdirigent Kaspars Putniņš bjuder in till decemberkonsert i Engelbrektskyrkan. Radiokören framför Schumanns Missa sacra för första gången någonsin – ett verk som bär spår av såväl Bachs och Palestrinas kontrapunkt som Mozarts klangvärld och är ett av få sakrala verk bevarade av kompositören. Han fick själv aldrig höra det uppföras då han försvann in i sjukdom strax efter komponerandet.

Die Lotosblume, med text av poeten Heinrich Heine, har ibland tolkats som en spegling av Schumanns hemliga kärlek till den blivande hustrun Clara. 2006 gjorde den japanske tonsättaren Toshio Hosokawa en parafras på Schumann, där musiken genomsyras av buddhismens tanke om lotusblomman som symbol för transcendens.

Eftervärlden förknippar sannolikt Robert Schumann främst med musik för piano, solosånger och symfonier. Men i hans verkslista finns även en rad körstycken som förtjänar uppmärksamhet. Med sin mästerliga textbehandling och djupa litterära kunskap låg körmusiken nära till hands samt, inte minst, att han tidvis var verksam som dirigent. Det råder dock ingen tvekan om att han var mer framstående som både pianist och tonsättare än som körledare. Likväl lyste hans musikaliska begåvning igenom och av sympati fick han sina körsångare att vilja göra sitt bästa för sin dirigent. Vittnen berättar emellertid om en del lätt katastrofala tillställningar med Schumann på dirigentpulten. I maj 1853 skulle han leda ett framförande av Händels Messias som hotade att bli en fullständig katastrof. Det hela räddades genom att musikerna i förväg kommit överens om att ignorera Schumann och istället följa förstaviolinerna. Så småningom övertalades han att också ge upp kördirigeringen.

Hans bristande framgångar som dirigent hindrade honom emellertid inte att komponera för kör. Större delen av hans körmusik tillkom mellan 1847 och 1853, en period han hade  flera olika dirigentuppdrag och skapade samtidigt musik för sina ensembler. Die Lotosblume är en av sex sånger som Schumann arrangerade för sexstämmig manskör. Fyra stycken för dubbelkör räknas som höjdpunkten av Schumanns körmusik, medan den sena Missa sacra, eller Mässa c-moll, blev resultatet av tonsättarens kontrapunktiska studier av Bach och Palestrina. Schumann själv fick emellertid aldrig höra ett uppförande av Missa sacra.

Toshio Hosokawa är en av Japans mest framstående nu levande tonsättare. Han föddes i Hiroshima, studerade piano i Tokyo och hamnade så småningom i Tyskland där han studerade komposition. Numera bor han i såväl Japan som Tyskland. Hosokawa uppmärksammades internationellt 2001 efter uruppförandet av Voiceless Voice in Hiroshima, oratoriet där tonsättaren tar sig an atombombsexplosionen i sin hemstad mot slutet av andra världskriget. Han har skrivit orkesterverk, solokonserter, kammarmusik och filmmusik parallellt med musik för traditionella japanska instrument. I Schumanns Lotosblume, som Hosokawa värderar högt, möts på sätt och vis öst och väst likt det möte som sker i Hosokawas musik. Själv säger han: ”Jag söker efter en ny form av japansk andlig kultur och musik genom vilken jag kan förbli sann mot mig själv liksom till mitt ursprung.”

Text: Karin Ekedahl


RADIOKÖREN dot 2021/2022
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.

&

Den hyllade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš är sedan säsongen 2020-2021 chefsdirigent för Radiokören. Han är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör och har varit permanent dirigent för Lettiska radions kör sedan 1994. Putniņš är en van uttolkare av såväl renässansens polyfona körverk som romantikens starka känsloyttringar, men är framför allt en driven främjare av samtida körmusik. Genom nära samarbeten med en rad olika nordiska och baltiska tonsättare har han gjort en rad framföranden och inspelningar av nyskrivna körverk.

Som gästdirigent samarbetar han med körer som RIAS kammarkör, Nordtyska radions kör Hamburg, DR Vokalensemblet, BBC Singers, Tokyo Cantat och Nederländska radions kör. Han har uppfört verk av tonsättare som Maija Einfelde, Mārtiņš Viļums, Toivo Tulev, Lasse Thoresen och Gavin Bryars och gjort sceniska projekt där körer samarbetat med skådespelare och visuella konstnärer. Med Estlands filharmoniska kammarkör gjorde han en hyllad skivinspelning med verk av Schnittke och Pärt, vilken belönats med både en Gramophone Award och Diapason d’Or.

 

 

Johan Hansson Lindström är organist och cembalist utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt för professor Jesper B. Christensen vid Schola Cantorum Baseliensis i Basel, Schweiz.

Johan är representerad på flera radioinspelningar för SR P2 samt på skivinspelningar med bland annat Daniel Harding och Sigiswald Kuijken. Som organist har han uruppfört flera nyskrivna verk, bland annat av B Tommy Andersson och den brittiske tonsättaren Judith Bingham. Johan spelar regelbundet med exempelvis Sveriges Radios Symfoniorkester och Drottningholms barockensemble. Han har medverkat i flera operaproduktioner bland annat på Läckö slott, Vadstenaakademien och senast sommaren 2021 vid Ulriksdals Opera & Music Festival, då som coach och dirigent för dess nystartade akademi för unga sångare. Johan är sedan 2017 organist i Sankta Maria Magdalena församling, Stockholm.

Mika Takehara är en av dagens mest intressanta och virtuosa slagverks- och marimbasolister. Hon har uppträtt med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Los Angeles Philharmonic, Saito Kinen Orchestra och Dresdner Philharmonie och är dessutom en hängiven kammarmusiker och solist. Takehara har studerat för bland andra professor Yoshitaka Kobayashi och världskända marimbasolisten Keiko Abe samt har tagit solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har givit ut album på bland annat BIS, Sony och Decca.

Programledare i Sveriges Radio P2.

Musiken

Ungefärliga tider

Solister:
Kathrin Lorenzen, sopran
Jennie Eriksson Nordin, sopran
Maria Demérus, sopran
Mats Carlsson, tenor
Lars Johansson Brissman, bas

Under åren 1852 och 1853 dirigerade Robert Schumann ett stort antal konserter med sakral musik i Düsseldorf och återupptäckte i och med det musik av Palestrina, Bach och Mozart. Detta fick honom att själv ta sig an genren och konstatera att: ”koncentrera sin energi på sakral musik är utan tvekan konstnärens högsta mål”. Han åstadkom också åtskillig sakral musik men endast Missa sacra, eller Mässa c-moll, tillsammans med Requiem fick se dagens ljus. Schumann komponerade mässan snabbt och slutförde verket på en dryg månad även om han omarbetade verket något år senare då han bland annat lade till motetten Tota pulchra es. Musiken bär onekligen spår av hans studier av Palestrinas och Bachs kontrapunkt men har klangmässigt sin utgångspunkt i Mozarts Requiem och Beethovens Missa solemnis.

I december 1852 skriver Schumann om sin mässa att den är ”mellanstor, inte svår att framföra” och ”passar i gudstjänst och på konsert”. Somliga samtida kritiker tyckte dock att mässan inte var i enlighet med liturgisk tradition samt att den det inte var ”tillräckligt religiös”(!), flödade av romantisk hänförelse och var lite väl färgstark och fantasifull. Mässan är, tillsammans med requiet, ett av tonsättaren sista verk och han fick själv aldrig uppleva något framförande av den innan han försvann in i sjukdomen. Missa sacra gavs ut många år efter hans död av Clara Schumann. Verket skrevs ursprungligen för kör och orkester, här framförs en bearbetad version för kör och orgel.

Text: Karin Ekedahl

Många tonsättare har sett det som en utmaning att komponera för dubbelkör – så även Robert Schumann. Med Fyra sånger för dubbelkör ger han prov på sin förmåga att skickligt utnyttja körens många stämmor på olika sätt. År 1848 hade Schumann grundat en körsångarförening i Dresden och man kan väl tänka sig att de fyra sångerna med tillägget ”für grössere Gesangvereine” tillkomna 1849 skrevs till föreningen. Verket inleds med Till stjärnorna med text av den tyske poeten Friedrich Rückert. Diktaren vänder sig till stjärnorna som med sitt fridfulla ljus tröstar människorna med hopp om en bättre framtida värld. Sången har en drömsk, nästan hänryckt karaktär som är ovanlig i Schumanns körmusik. Den följs av tonsättningar av två poem av Joseph Christian von Zedlitz. I Ovisst ljus liknas människans levnad med vandrarens osäkra färd genom den stormiga natten där gryningsljuset anas i fjärran, ovisst dock om det är ett kärleksljus – eller om det är döden. I Tillförsikt, som i stämning påminner om den första sången, uppmanar poeten den bedrövade människan att söka tröst i himlen. I den fjärde och sista, Talismaner, står en av tonsättarens favoriter för texten – Goethe. Schumann avslutar sviten i kraftfull stil och flikar till och med in ett fugerat parti mitt i sången som han sen avslutar med ett om kyrkomusik påminnande ”Amen”. Även om man kan ana pianisten Schumann bakom körmusiken utgör Fyras sånger för dubbelkör Schumanns överlägset mest betydelsefulla musik för blandad kör a cappella.

Text: Karin Ekedahl

Robert Schumann växte upp i ett hem där litterära och musikaliska intressen uppmuntrades, inte minst av pappan. Så när Schumann i 16-årsåldern förlorade sin far blev det ett svårt slag för honom. Han påbörjade juridikstudier men då han hörde Nicoló Paganini spela fiol insåg han att det var musik han var ämnad för. Schumann var på god väg att bli pianist, men då han ådrog sig en handskada omöjliggjordes karriären. Med sin kunskap om pianot och sin litterära förankring skapade han emellertid sånger av vilka många har blivit odödliga.

När Schumann uppvaktade sin blivande fru Clara motsatte sig Claras far relationen. Det har lett till att tolkningen att lotusblomman, månen och solen i Die Lotosblume representerar Clara, Claras far och Schumann i nämnd ordning. Blomman som skyr och räds den starka solen väcks av sin nattlige älskare månen. Sången om blomman som vaknar i natten har tack vare Heinrich Heines oerhört romantiska och något dubbeltydiga text tillsammans med tonsättarens melodiösa behandling och ett överkomligt omfång blivit en mycket framförd sång.

År 1847 blev Schumanns dirigent för manskörssällskapet Liedertafel i Dresden som han skulle komma att skriva åtskillig musik för. Det första han skrev, tillika hans första körstycken, var sex sånger för manskör där sången Die Lotosblume ingår. Kanske når inte versionen för manskör a cappella riktigt upp till den ursprungliga för solo och piano men Schumann skapade ändå ett vackert romantiskt flödande stycke för manskör.

 Text: Karin Ekedahl

Solister:
Lisa Carlioth, sopran
Jennie Eriksson Nordin, sopran
Mathilda Sidén Silfver, alt
Philip Sherman, tenor
Johan Pejler, bas

I Toshio Hosokawas musikaliska kosmos är förbindelsen mellan människa, natur och konst en helhet. Han förenar västerländsk konstmusik med japansk tradition och skriver själv i en programförklaring: ”Jag söker efter en ny form av japansk andlig kultur och musik, genom vilken jag kan förbli sann mot mig själv och mitt ursprung. Vi måste undersöka västvärlden igen, försiktigt, för att se oss själva objektivt och verkligen lära känna oss själva.”

Körverket Die Lotosblume från 2006 är Hosokawas hyllning till Robert Schumann, som 1840 tonsatte den tyske poeten Henrich Heines dikt med samma namn från 1827. Texten skildrar en dialog mellan lotusblomman och månljuset och genom Hosokawas buddhistiska glasögon får Heines skälvande kärlekstext en delvis ny, bredare innebörd. Han har skildrat lotusblomman även i sin hornkonsert Moment of Blossoming från 2011 och berättade i en intervju: ”Det fantastiska med lotusblommor är att de växer ur den smutsiga leran under ytan, de behöver en mörkare värld att slå rot i. Stammen reser sig genom vattnet och börjar blomma. Denna mirakulösa energi vill jag uttrycka i min musik.”

Text: Anna Hedelius

Konserten är inställd på grund av sjukdom