arrow

Radiokören: ...a riveder le stelle

aug.

31

Torsdag 19:00

Entré till samtal ingår i konsertbiljetten

KÖP BILJETT

Uruppföranden av musik signerat Mirjam Tally, Jesper Nordin, Johannes Pollak och Anders Jormin samt Jan Sandströms Biegga Luohte och Ingvar Lidholms …a riveder le stelle står på programmet när Radiokören under ledning av chefsdirigent Kaspars Putnins intar Östersjöfestivalen. Med på scen finns även Arve Henriksson på trumpet, Andrers Jormin på kontrabas och Sinikka Langeland på kantele.

Medverkande

Musiken

Om konserten

Det drömska soundet från Arve Henriksens trumpet, Anders Jormins dansanta kontrabas och Sinnika Langelands meditativa sång och kantele har tidigare hörts i flera lyckosamma samarbeten. När trion möter Radiokören och Kaspars Putniņš i en konsert som omfattar samtida svensk musik med rötter i folkmusiken utlovas en gränsöverskridande och delvis improviserad resa med en musikalisk tråd som hyllar naturens ofattbara dimensioner.

— Sedan upplysningen har vi levt i en människocentrerad värld och åsidosatt den potential som finns i naturen med sin mångfald av färger och former. Konsten är precis som naturen en plats där vi kan nå känslomässig förståelse bortom den intellektuella, säger Kaspars Putniņš.

Tonsättaren Mirjam Tally har tidigare intresserat sig för naturens växlingar i kör- och orkesterverket Från ljus till mörker, en musikalisk färd genom årstiderna med samisk utgångspunkt. I sitt nya körverk Sky over the lake, en beställning från Radiokören, har hon tonsatt den amerikanska poeten Ann Kenistons dikt Dock, som med några skälvande rader skildrar den outgrundliga naturen och våra famlande försök att leva i den.

Jesper Nordin, som ofta hämtar inspiration från traditionell folkmusik i sitt komponerande, har i sitt nya körverk utgått från fäbodarnas språk. I uruppförandet för Radiokören är den uråldriga rösttekniken kulning det bärande element som varieras och utvecklas genom verket.

Den brittiske poeten Tom Hirons poesi står i kontakt med det outgrundliga och vilda. Hans dikter balanserar ofta på randen mellan avgrund och ljus. Då tonsättaren Johannes Pollak fick Radiokörens beställning fäste han sig vid den ännu outgivna dikten Songs for an impossible future, som skildrar en enveten beslutsamhet att vända förtvivlan till hopp och få något att gro i det karga.
Håkan Sandells dikt Duvorna ligger till grund för Mats Larsson Gothes körverk The Pigeons. Duvorna som har förlorat sin storhet och blivit ”bespottade luggslitna clowner” uttrycker en längtan efter att restaurera förhållandet till det fria, vilket Larsson Gothe uttrycker med spänstig vokalpolyfoni.
I centrum för Jan Sandströms körverk Biegga Luohte från 1998 står jojken, den samiska uttrycksform som skapar en känslomässig förbindelse mellan människa djur och natur. Titeln betyder Jojk till fjällvinden på samiska och verket utgår från en kristen jojk av Johan Märak.

Konserten avslutas med Ingvar Lidholms portalverk …a riveder le stelle från 1974, en dramatisk och känslosam resa från helvetets mörker till himlens härlighet ledsagad av Dante Alighieris text ur Divina Commedia. I mötet med Lidholms skimrande klanger är det trots allt möjligt att tro på visionen om en värld där naturens under skänker ljus och förtröstan.

Text: Anna Hedelius

aug.

31

Torsdag 19:00

Entré till samtal ingår i konsertbiljetten

KÖP BILJETT