arrow

RADIOJAZZGRUPPEN ÄR TILLBAKA!

Välkommen på en resa genom jazzens tid och rum!  I flera decennier var Radiojazzgruppen det nav runt vilket den svenska jazzmusiken gick i omloppsbana, med namn som Arne Domnerus, Bengt Hallberg, Rune Gustavsson, Egil Johansen, Jan Allan, Georg Riedel och Lennart Åberg knutna till ensemblen. Denna konsert är en hommage till Radiojazzgruppen och alla de jazzmusiker som genom decennier bidragit att forma svensk jazz till det den är idag. Givetvis tittar vi inte bara bakåt i tiden utan även framåt, tillsammans med en ny generation av musiker och med färska kompositioner av bland annat Georg Riedel.

Konserten direktsänds i Jazzradion i P2 och på Berwaldhallen Play.

I flera decennier har Radiojazzgruppen varit ett unikt instrument för nyskriven jazzmusik. Den startades under andra hälften av 1960-talet som en studioorkester på Sveriges Radio, efter att Harry Arnolds Radioband gått i graven, och arbetade därefter kontinuerligt till mitten av 80-talet. Sedan dess har Radiojazzgruppen återuppstått projektvis – senast 2018 då den gjorde en hyllningskonsert till Jan Johansson under Östersjöfestivalen i Berwaldhallen. Från och med denna konsert kommer Radiojazzgruppen återigen att vara en regelbundet återkommande del av utbudet på Jazzradion i SR P2, och varje konsert kommer att få en ny och unik besättning av musiker.

Under åren har Radiojazzgruppen bestått av gräddan av svenska jazzmusiker, från början Arne Domnérus, Jan Johansson, Bengt Hallberg, Rune Gustafsson, Jan Allan, Lennart Åberg och Georg Riedel, varav flera skrev direkt för gruppen. RJG har också samarbetat med en rad utländska kompositörer och arrangörer som Gil Evans, George Russell, Carla Bley och Thad Jones.

Idag är dom flesta originalmedlemmar inte längre med oss och med denna konsert vill Radiojazzgruppen hylla minnet av alla som gjort Sverige till en stark jazznation och lyfta fram den musik som banade väg för senare generationer. Men kvällens konsert blickar även framåt, och vi får möta gruppens nya medlemmar, som framför nyskriven musik av kompositören, arrangören och basisten Georg Riedel.

Riedel är en av medlemmarna från den ursprungliga Radiojazzgruppen som fortfarande är högst aktiv och som tillsammans med trombonisten Nils Landgren, i egenskap av konstnärlig ledare för Jazzradion i P2 och Radiojazzgruppen kommer att kurera aftonens program.

Jag vill bygga en bro mellan gammalt och nytt och visa hur modern den svenska jazzmusiken var redan när Radiojazzgruppen startade sin verksamhet. Då jag själv under många år ingick i Radiojazzgruppen tror jag mig ha en bra inblick i vilken oerhörd musikalisk spännvidd som existerade och vilket avtryck den gjorde i svenskt musikliv.”  – Nils Landgren


Medverkande

 

Trumpet
Patrik Skogh
Elin Andersson
Emma Granstam
Jonas Lindeborg

Saxofon
Sven Andersson
Elin Forkelid
Andreas Gidlund
Amanda Sedgwick
Jonas Wall

Trombon
Lisa Bodelius
Agnes Darelid
Anders Wiborg
Ebba Åsman

Piano
Jan Lundgren

Gitarr
Loke Risberg

Bas
Mattias Svensson

Trummor
Rasmus Kihlberg

Örjan Fahlström är uppvuxen i Umeå. Utbildad i klassiskt slagverk och musikteori i Piteå och senare kompositionsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har alltid haft stort fokus på storbandsmusik och formade i början av 1980-talet sitt eget band – Fahlström International Big Band. Under åren har han varit mycket aktiv som musiker, bl.a. Radiojazzgruppen där han själv debuterade 1979 med en egen produktion för storband – Supreme Thrill of Existence. Sedan dess har han komponerat, arrangerat och dirigerat orkestral jazzmusik i Sverige och i flera olika länder i Europa. Han har varit konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band, KMH Jazz Orchestra och HR-Bigband vid Hessisher Rundfunk i Frankfurt. Förutom den egna konstnärliga verksamheten har han bl.a. varit professor i jazzkomposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

&

Trombonisten Nils Landgren förkroppsligar orden mångsidighet, nyfikenhet och entusiasm. Han spelade med artister som Björn Skifs, Thad Jones och ABBA innan han påbörjade sin solistkarriär och, sedan grundandet 1992, som frontman för hyllade ensemblen Nils Landgren Funk Unit. Han är en flitig studioartist och som har medverkat på en bra bit över 50 skivor sedan det första soloalbumet från 1984.

1998 påbörjade Nils sitt långa samarbete med NDR Big Band i Hamburg, först som sektionsmusiker och senare som konstnärlig rådgivare, ett samarbete som varade till 2012. Han har även varit konstnärlig rådgivare för prestigefyllda Jazzfest Berlin i fem år och för Bohuslän Big Band mellan 2007 och 2015. 2012 tillträdde Nils som konstnärlig ledare för tyska Jazz Baltica Festival efter att ha spelat på festivalen sedan den grundades 1991. 2006 hade vad Nils själv beskriver som något han länge drömt om premiär: Christmas With My Friends, en stjärnspäckad konsert som har blivit ett älskat, återkommande inslag till julen.

Nils har tilldelats två medaljer av Kung Carl XVI Gustaf: Litteris et Artibus och Medaljen för tonkonstens främjande. Bundespresident Frank Walther Steinmeier har också förärat honom med Bundesverdienstkreuz. Nils är hedersdoktor vid Karlstads universitet och professor vid Hochschule für Musik und Theater i Hamburg.

Från årsskiftet 2023 blir Nils konstnärlig ledare för Jazzradion i P2. Uppdraget innebär att tillsammans med jazzredaktionen på P2 och Berwaldhallen kurera innehållet och utveckla jazzutbudet för lyssnarna. Återupplivandet av Radiojazzgruppen är en del av det.

Riedel föddes i Tjeckoslovakien och kom till Sverige 1938. Hans professionella debut skedde 1953 i Lars Gullins kvintett. Året därpå kom han till Arne Domnérus orkester på Nalen. Riedel studerade bas på Musikaliska akademien men är autodidakt som kompositör och arrangör. I dag känner de flesta igen hans musik till filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker, som han tog över efter Jan Johansson, samt Jazz på svenska och andra skivor som de två prisbelönade jazzmusikerna spelat in. Som skicklig kontrabasist har han även spelat i flera uppmärksammade ensembler. Riedel har också skrivit åtskillig annan filmmusik, körverk till texter av Tomas Tranströmer och Karin Liungman samt operan Hemsöborna efter August Strindbergs roman. Riedel har belönats med tre Grammisar, ett otal stipendier och priser och är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
Flera av Riedels barnvisor hör sedan många år till de mest bekanta och sjungna, inte minst hans visor till texter av Barbro Lindgren och Lennart Hellsing. Riedel har sedan 1980-talet ofta framträtt i trio med trumpetaren Jan Allan och gitarristen Rune Gustafsson. År 2005 komponerade han i samarbete med Stefan Nilsson musiken till en balettuppsättning av Pippi Långstrump på Operan i Stockholm.

Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar (inklusive paus)