arrow

Salonen möter Polstjärneprisets symfoniorkester

aug.

26

Lördag 19:00

Entré till aktivitet ingår i konsertbiljett

DATUM PASSERAT

Polstjärnepriset är en tävling för unga musiker från 14 till 18 år som delats ut sedan 2007.  2023 års vinnare, cellisten Inez Karlsson och Polstjärneprisets symfoniorkester framför bland annat Antonin Dvořáks Rondo i g-moll för cello och orkester och Johannes Brahms fjärde symfoni. Dirigerar gör Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen.

Polstjärnepriset anordnas av Nationellt centrum för musiktalanger. I centret engagerar sig åtta av landets yrkesorkestrar (bland annat Sveriges Radios Symfoniorkester), samtliga musikhögskolor, Regional Musik i Sverige och Vänersborgs kommun, där föreningen har sitt säte.

Medverkande

Musiken

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme och 40 minuter inklusive paus

Om konserten

Polstjärnepriset har sedan 2007 delats ut till en ung musiker – mellan 14 och 18 år – som spelar något av de klassiska instrumenten. Förra årets tävling var den första som bjöd in kandidater från alla de nordiska länderna.

2023 års vinnare blev den då 15 år gamla cellisten Inez Karlsson som imponerade på juryn och som mottog priset på 50 000 kronor med motiveringen ”En elegant musiker med ett extremt fokus och en underbar klang, med en stark och självklar närvaro som berör publiken. En ung musiker som kan komma varthelst hon vill med sin talang.

Utöver prissumman ingår även en konsert i Berwaldhallen under Östersjöfestivalen för vinnaren och den 26 augusti är det plats på scen för Inez Karlsson, Polstjärneprisets symfoniorkester och dirigenterna Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen som delar på konserten.

Musikaliskt reser vi runt jorden och fram och tillbaka i tiden. Från 1800 och 1900-talets nordiska giganter Carl Nielsen och Edvard Grieg, tjeckiske Antonín Dvořák, ryska Igor Stravinsky till de moderna svenska och australiensiska kompositörerna Dag Wirén och Robert Davidson.

aug.

26

Lördag 19:00

Entré till aktivitet ingår i konsertbiljett

DATUM PASSERAT