arrow

PIPPI LÅNGSTRUMP 75 ÅR PÅ PLAY

Pippi Långstrump utforskar symfoniorkestern – där finns en hel del att upptäcka för den som går på sakletarjakt. Barnavårdsnämndens ordförande, fröken Prysselius, hade hellre sett att Pippi följde med henne till barnhemmet, och poliskonstaplarna Kling och Klang gör sitt bästa för att hjälpa till.

Konserten spelades in i april 2020.

Se konserten på Berwaldhallen Play.

Om inte för alla krumelurpiller skulle Pippi Långstrump ha fyllt 75 år i år – en aktningsvärd ålder för världens starkaste nioåring. Idén om Pippi föddes under tunga krigsår och, som Astrids dotter Karin Nyman sade i en intervju för några år sedan: ”Det fanns en förfärlig längtan efter att vara fri, att inget skulle förtrycka en, och Pippi klev fram som den som sade ’det fixar sig, det skall inte vara så längre’. Hon var som en ventil, även för Astrid.”

”Vi är väldigt glada över att vi får fira Pippis födelsedag tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och Astrid Lindgrens Värld, trots den rådande situationen” hälsar Johan Palmberg, barnbarnsbarn till Astrid Lindgren och Rights Manager på Astrid Lindgren Aktiebolag. ”Precis som Pippi gillar vi alla typer av firande och vi hoppas att det här blir riktigt roligt för alla barn som får chansen att se det.”

Astrid berättade själv på 1990-talet att hon hört många flickor och kvinnor som sagt att Pippi hjälpt dem. ”Många har sagt att hon givit dem någon sorts kraft. Och det kan man förstå för i alla tider har det varit så att pojkar, pojkar, pojkar – och så kommer det en flicka. Då är det klart att de börjar tänka att, kanske kan jag också.”

Pippi är en märkvärdig flicka. Hennes mamma är en ängel i himlen och hennes pappa är kung på en söderhavsö. Hon klarar sig utmärkt själv, behöver inte göra något som någon annan vill och visar ingen respekt för det eller dem som inte förtjänar det. För generationer av barn runt om i världen har Pippi blivit en förebild och ett bevis för att alla kan och får vara starka och självständiga.

David Saulesco och Christina Hedlund


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar.

”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007 och de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!” Orkestern är också stolt över att ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent sedan 2018.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, samt Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare av Östersjöfestivalen.

Jonas Nydesjö är en dirigent, arrangör och kompositör som skriver regelbundet för Sveriges symfoniorkestrar samt solister och artister inom klassisk musik, jazz och populärmusik. Han har skrivit musik till dansföreställningar på Malmö Opera och samarbetar med exempelvis Per Tengstrand, Ola Salo, Rigmor Gustafsson och Annika Norlin, samt orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Musica Vitae, Helsingborgs symfoniorkester, TrondheimSolistene och Marinens Musikkår.

Han dirigerar inspelningar till skivor, film och tv och har arrangerat och dirigerat flera musikaler som Singin’ in the Rain och Jekyll & Hyde på Malmö Opera, Sweeney Todd på Lunds stadsteater och Ola Salos rockopera KULT som är arrangerad och orkestrerad samt, på inspelningen, dirigerad av Jonas. Hösten 2019 har han dessutom dirigerat Kurt Weills Tolvskillingsoperan på Folkoperan. Han har även spelat in albumet Borderlands med Helsingborgs symfoniorkester och bland andra Ola Salo, Frida Öhrn och Jennie Abrahamson.

Pippi

Ida är utbildad på Stockholms dramatiska högskola – mimskådespeleri. Hon har synts på olika teaterscener i Sverige, nu senast i Dramatens uppsättning av Lassemaja och Hamletmysteriet, i rollen som Maja.  Just nu är hon aktuell i föreställningen Blanca och Bianca på Pantomimteatern. Under flertal år arbetade hon även på Astrid Lindgrens Värld varav två år som Pippi Långstrump, och nu gör hon sin comeback som Pippi!

Fröken Prysselius

Utbildad musikalartist vid Musikalakademien, Umeå, 2010-2012. Senaste åren har hon mestadels jobbat med musikteater för barn på Astrid Lindgrens Värld, Skansen och Junibacken. I vår gör hon sitt första regiassisten jobb. På Astrid Lindgrens Värld har Cecilia setts i rollerna Alva, Undis, Lina, Fröken Bock samt fröken Prusselius. Just fröken Prusselius är en av Cecilias favoritdamer i Astrids alla böcker.

Kling

Utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö 2013-16. Har arbetat på bl.a. Teater Playhouse, Borås Stadsteater och Stockholm Stadsteater. Jobbade i Astrid Lindgrens Värld mellan 2010-12 och har sen dess återvänt i polisrollen titt som tätt.  Läser även in ljudböcker för barn.

Klang

Gick ut Teaterhögskolan i Malmö – 2011, och har arbetat på bl.a Stockholms Stadsteater, Dramaten, Västmanlands teater samt Astrid Lindgrens Värld. Spelade under åren 2012-2015 Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla i Helsingfors, Göteborg och Stockholm. Robert skriver även egna föreställningar, senast ”Drottningsylt” tillsammans med komikern Josefin Johansson. I sommar spelar han Sixten Sparre i Parkteaterns uppsättning av Elvira Madigan.

Har arbetat i många år med regi och konstnärlig ledning på Astrid Lindgrens Värld, och driver nu teater på Skansen och olika uppsättningar, barnteater till musikal – genom sitt företag Teater Pegasus Produktion. Arbetar ofta med Astrids texter, senast med uppsättningen av Mio, min Mio på turné.

Nuvarande teaterchef på Astrid Lindgrens Värld. Har arbetat i många år som producent inom teater & konsertverksamhet.

Musik:
ARAM CHATJATURJAN: Galopp från Svit ur Maskerad
JAN JOHANSSON: Här kommer Pippi Långstrump
GEORG RIEDEL: Mors lilla lathund
PER-MARTIN HAMBERG: Polisvisan
GEORG RIEDEL: Sjörövar-Fabbe
GEORG RIEDEL: Kalle Teodor
JOHANN SEBASTIAN BACH: Utdrag ur Air från Orkestersvit nr 3 D-dur
GIUSEPPE VERDI: Utdrag ur Triumfmarsch från Aida
JOHANN STRAUSS D Y: Utdrag ur An der schönen, blauen Donau
JOHANN STRAUSS D Y: Utdrag ur Tritsch-Tratsch-Polka
JOHANN SEBASTIAN BACH/LEOPOLD STOKOWSKI: Utdrag ur Toccata och fuga d-moll
JACQUES OFFENBACH: Utdrag ur Galopp från Orfeus i underjorden
GEORG RIEDEL: Sommaren är min
GEORG RIEDEL: Pluttifikation
GEORG RIEDEL: Sov alla

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim
Text till samtliga Pippi-sånger av Astrid Lindgren.
Orkesterarrangemang av Jonas Nydesjö, Jóhann G. Jóhannsson och Olov Helge.
Föreställningen är lämplig för barn mellan 3 och 8 år.
En produktion i samarbete med Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgren AB.

Se föreställningen på Berwaldhallen Play