arrow

P4 PLUS-GALAN

Omåttligt populära webbradiokanalen P4 Plus egen gala i Berwaldhallen gästas i år av rutinerade artisterna Tommy Nilsson, Charlotte Perrelli, Lasse Berghagen och Frida Öhrn. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigent Anders Berglund och programledarna i P4 Plus tas du med på en musikalisk nostalgitripp som du sent ska glömma.

P4 Plus-Galan sänds i P4 Plus fredag 18 mars kl 18-20 och i P4 lördag 19 mars kl 19-21.

P4 Plus startade den 1 juni 2016. Det var den nya digitala kanalen med musik från 1900-talets mitt till i dag. Konceptet blev en succé och än i dag kan de lyssnare som inte går igång på den yngre generationens musik höra gamla topplistehits ledsagade av proffsiga programledare. Dygnet runt, veckans alla dagar.

Den digitala framgången firades med en livegala i Berwaldhallen för första gången år 2019 och fick en självklar fortsättning året därpå. Efter en pandemipaus är suget nu större än någonsin att få gunga med till folkkära låtar av och med några av våra största artister.

Liksom tidigare år leds galan av Anders Berglund, en av Sveriges mest kända musikprofiler.
– Tanken med galan är att spegla kanalen P4 Plus vars repertoar sträcker sig från 1950- till 1980-tal med inslag av nyare musik. Det kommer att bli en skön blandning av evergreens och modernare låtar med väldigt mycket igenkänning och en del nya tolkningar av gamla hits.

Bland annat tolkar Frida Öhrn Fred Åkerströms Jag ger dig min morgon samt Thore Ehrlings En månskenspromenad i jazzversion. Charlotte Perrelli varvar mjukt jazziga Sakta vi gå genom stan med ett svängigt medley bestående av sina framgångar från Eurovision Song Contest, Tusen och en natt och Hero. Tommy Nilsson bjuder på sin tolkning av Mr. Misters 1980-talslåt Broken Wings och givetvis sin egen svensktopphit Öppna din dörr.
– Det är väl Lasse som får stå för legendinslaget, skrattar Anders Berglund.

Han talar givetvis om Lasse Berghagen, som gav ut sin första skiva 1965. På galan framför han bland annat sin Stockholmshyllning Stockholm i mitt hjärta samt den finstämda Som en blänkande silvertråd, med anknytning till Svärdsjö.

Anders Berglund, själv en legendar på den svenska musikscenen där han varit aktiv sedan 1970-talet, ser fram emot att än en gång möta Radiosymfonikerna.
– Det är väldigt lyxigt att spela med en så stor och fantastisk orkester. Hos dem finns hela paletten av uttryck. Nästan alla arrangemang är nyskrivna speciellt för detta tillfälle.

Nyskrivet är också ett medley av gamla radiosignaturmelodier, som Anders Berglund ser fram emot att presentera för publiken.
– Vi får in elva signaturer på fyra minuter. Det är nästan så vi borde anordna en tävling om vem i salongen som kan pricka in flest.

Text: Anna Hedelius


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester. Foto: Julian Hargreaves.

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala media, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!” Orkestern är även stolt över att sedan 2018 ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent.

Under covid-19-pandemin, har Radiosymfonikerna varit en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte har slutat spela. Deras innovativa, kreativa lösningar har hjälpt publiken att ta sig igenom den här svåra tiden, och de har till och med själva skapat nyheter.

En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Anders Berglund. Foto: Michael Engström.

Anders Berglund är en av Sveriges mest kända musikprofiler, framför allt som dirigent och arrangör men även som producent, musiker och kompositör. Han har medverkat i mängder av tv-program, schlagerfestivaler, krogshower, musikaler, skivproduktioner och lett Sveriges ledande orkestrar. Han har komponerat musik till filmer, tv-produktioner, radioteater och teateruppsättningar.

Han har gjort åtskilliga föreställningar på Berns salonger och Hamburger Börs med artister som Magnus & Brasse, Siw Malmkvist, After Dark och Svante Thuresson. Sedan 1980-talet har han och Robert Wells drivit det populära projektet Rhapsody in Rock som resulterat i albuminspelningar och otaliga, bejublade konserter hemma i Sverige såväl som runt om i världen.

Han har gjort återkommande gästspel i Berwaldhallen sedan 2004 då han var med och startade konsertserien Svenska stjärnor.

Tommy Nilsson. Foto: Werecki Promotion.

Sångaren och låtskrivaren Tommy Nilsson har varit en älskad artist över flera generationer. Han fick sitt genombrott redan 1987, med låten Allt som jag känner, som han sjöng tillsammans med Tone Norum. Även flera av  hans andra sånger har blivit klassiker, som exempelvis En dag, som tog hem första priset i Melodifestivalen 1989 och som kom på fjärde plats i Eurovision Song Contest. En annan av hans mest kända låtar är den älskade Öppna din dörr, som blev årets låt på Svensktoppen 1997. Hösten 2021 genomförde Tommy Nilsson en bejublad turné till kyrkor runt om i Sverige.

Charlotte Perrelli. Foto: Mikael Kenta Stockhouse.

Charlotte Perrelli är en av vårt lands folkkäraste sångerskor. Hon är en oerhört mångsidig artist som har uppträtt i många olika roller, bland annat som dansbandssångerska, soloartist och som musikalartist. I den senare rollen har hon gestaltat Eva Peron i musikalen Evita på Malmö Opera och på Göta Lejon i Stockholm och på samma scen gjorde hon Belle i Skönheten & Odjuret, en roll som hon blev guldmask-nominerad för. Charlotte har även deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger. 1999 tog hon hem förstapriset i Eurovision Song Contest med låten Take me to your Heaven och 2008 vann hon den svenska Melodifestivalen med sången Hero. Charlotte Perrelli har även spelat in tio soloalbum, suttit i juryn för Talang i TV4 och varit sommarpratare i Sveriges Radio.

Lasse Berghagen. Foto: Uffe Ringblom.

Lasse Berghagen är en av våra mest folkkära artister – sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare med show, cabaret, teater, musikal, TV, radio och drygt 250 egna kompositioner i bagaget. Som programledare för Allsång på Skansen var Lasse under många år tittarnas favorit och programmet en av SVT:s största framgångar.

Berghagen har även skrivit två romaner, flera barnböcker, en diktsamling och kom hösten 2021 ut med självbiografin Hej livet! En biografi med en blandning av sött och salt, skriven tillsammans med journalisten och författaren Marcus Birro.

Berghagens psalm 950, När sorgen känns tung i mitt sinne, är en omtyckt begravningspsalm.

Frida Öhrn. Foto: Nicci Notini.

Frida Öhrn har en röst man inte lätt glömmer. En röst som sticker ut och fångar publiken med sin sköra men samtidigt kraftfulla känsla. Kanske är det just därför låten Release Me av Oh Laura med Frida längst fram blev en superhit. Sedan dess har vi sett Frida turnera och släppa musik med sitt band Cookies ‘n’ beans tillsammans med Linda Ström och Charlotte Centervall. Under åren har Frida även samarbetat med bland andra Peter Jöback och Bo Sundström. År 2016 startade Frida skivbolaget Eagle där hon släppte den kritikerrosade EPn Bang Bang under namnet ÖHRN.

År 2020 tävlade Frida i Melodifestivalen med låten We Are One, en sång om inkluderande, solidaritet och att se likheterna i varandra istället för olikheterna. Samma år släppte Frida en tolkning av Roxettes Fading Like a Flower som blev en hit på svensk radio.  År 2021 släppte Frida singeln Leva nu med budskapet om att just leva i nuet, och inte ta något förgivet. Nu senast har Frida släppt en personlig version av Jag ger dig min morgon.

P4 Plus presentatörer. Foto: Mattias-Ahlm./Sveriges Radio.

Några av P4 Plus programledare finns på plats varje konsert i Berwaldhallen. På bilden: Anders Hildemar Ohlsson, Henrik Olsson, Claes-Johan Larsson, Annika Jankell, Björn Lindberg, Åsa Stöckel, Susanne Tellinger, Bengt Höglind, Carina Bergek, Micke Cederberg, Lasse Lindell, Lisa Syrén och Johanna Hermann Lundberg.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus (paus efter 45-50 min)