arrow

ÖST MÖTER VÄST

Två musiktraditioner möts och förenas i Berwaldhallen när den persiske storsångaren Homayon Shajarian, kompositören Tahmoures Pournazeri och musikern Sohrab Pournazeri framför sin musik tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Hans Ek.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i nordiskt musikliv. Han har samarbetat med artister och musiker som Laleh, Renée Fleming, Veronica Maggio, Ane Brun och Michael Nyman och ensembler som Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och Copenhagen Phil. Under tio år fungerade han som konstnärlig ledare vid Polarprisutdelningen.

Hans anlitas regelbundet som arrangör av orkestrar i Sverige och utomlands. Han har arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Susanne Biers Oscarsbelönade Hämden och den norska storfilmen Kon-Tiki samt två samarbeten med Tomas Alfredsson: Låt den rätte komma in samt den nya Jönssonligan-filmen med premiär 2020.

Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han med musik som betytt mycket för honom, bland annat i projektet Trans Europe Express om den legendariska gruppen Kraftwerk samt tonsättarna Brian Eno och John Cage. Bland hans egna produktioner kan också nämnas Kosmische Musik, Made by Björk, Dance Music Symphony, E.S.T. Symphony och Bowie in Berlin.

Sohrab Pournazeri är en iransk kompositör, sångare och instrumentalist med stränginstrumenten tanbur och kamanche som specialitet. Tillsammans med sin bror och medmusiker Tahmoures Pournazeri har han bidragit till en ny rörelse i iranskt musikliv. Han är tillsammans med sin bror och deras far Kaykhosro medlem i den framstående trion Shams Ensemble. Bland hans många projekt kan nämnas C Project, med målet att sprida kunskap om iransk tradition och kultur till en ny generation genom att tonsätta och regissera texter ur dikteposet Shahnameh, Kungarnas bok.

Han har samarbetat med flera hyllade artister som Mohammed-Reza Shajarian, Pedro Eustache, Jimmy Johnson och Shujaat Hussain Khan och han har uppträtt runt om i världen på bland annat Barbican Hall i London, Tonhalle Düsseldorf, Theatre de la Ville i Paris, Jazz Lincoln Center i New York och Microsoft Theatre i Los Angeles.

Tahmoures Pournazeri är en virtuos musiker och kompositör som samarbetat med artister som Joan Baez, Shujaat Hussain Khan och Mohammad-Reza Shajarian. Han har givit ut femton skivor och turnerat runt om i världen som solist och som medlem i den framstående trion Shams Ensemble tillsammans med sin bror Sohrab och deras far Kaykhosro.

I sin egen musik blandar han drag av iransk folkmusik och rituell musik med influenser från västerländsk konstmusik. Han spelar en mängd olika instrument men stränginstrumentet tanbur som huvudinstrument. Hans musik rör sig mellan modern iransk klassisk musik, kurdisk musik, symfonisk musik och konkret musik.

Med bland andra den hyllade iranske sångaren Homayoun Shajarian har han spelat in det hyllade albumet Beyond Any Form som rönt stor framgång och en uppmärksammad konsertturné.