arrow

NYÅRSKONSERT MED STOCKHOLMS STRAUSS-ORKESTER

Som traditionen bjuder ger Stockholms Strauss-Orkester åter Nyårskonserter i Berwaldhallen. Även denna gång under ledning av den suveräne Mika Eichenholz som lekande lätt svingar taktpinnen i välkända verk av Johann, Josef och Eduard Strauss. Några nya nummer på repertoaren utlovas också.

Konserten för den nyfikne, såväl för den som önskar höra de välkända valserna och polkorna från nyårskonserten i Wien presenteras av konsertens värdinna Marianne Eklöf, operasångerska. Tillsammans med Tobias Westman sjunger Marianne Eklöf också populära sångnummer från operettens värld.

Dansare från Stockholm Dance Academy BASE23 upphäver tyngdlagen i makalösa koreografier skapade för årets Nyårskonsert av Judith Simon.

En konsert för alla! Hela familjen, ung som gammal.

Kan nyåret bli festligare än med musik av familjen Strauss? Med alla medverkande på sprudlande humör och kanske ett glas mousserande i pausen? Unna dig, och låt dig förföras av sprittande musik, smäktande valser och fartfyllda polkor. Nynnandes på undersköna melodier och lätt rusig dansar du så vidare ut i den stjärnklara Nyårsnatten och gnistrande snön.

Mot nyårsklockor och det nya året, mot nya äventyr och nya förhoppningar.

Oförglömligt berusande!

Varmt välkommen att fira nyår med Sveriges festligaste symfoniorkester.

Gott Nytt År!

Stockholms Strauss-Orkester
Läs mer på Strauss-Orkesterns hemsida
straussorkestern.org

Boksignering
Berth Vestergårds uppmärksammade bok – Den stora musikerfamiljen Strauss – säljs till ett förmånligt pris i Berwaldhallen i samband med konserten. Försäkra dig om ett signerat exemplar!

PROGRAM:

Johann Strauss d.y. – Die Sanguiniker. Walzer
Josef Strauss – Aus der Ferne. Polka-Mazurka
Johan Strauss d.y. – Leichtes Blut. Polka schnell
Joseph Hellmesberger – Heinzelmännchen
Franz Lehár – „Den glada änkan“: Vilja-Lied
Johan Strauss d.y. – Frühlingsstimmen. Walzer
Eduard Strauss – Mit Extrapost. Polka schnell

Paus 30 min

Josef Strauss – Dynamiden. Walzer
Franz Lehár – „Leendets land“: Du är min hela värld
Johann Strauss d.y. – Spanischer Marsch
Deborah Henson-Conant – Baroque Flamenco för soloharpa
Franz Lehár – „Den glada änkan“: Änkevalsen
Johann Strauss d.y. – Tik-Tak. Polka schnell


Konserten den 1/1 2023 är inställd.

Medverkande

 

Stockholms Strauss-Orkester bildades 1992 som ett utflöde av det år 1960 bildade Svenska Strauss-Sällskapet. Drivande kraft var Berth Vestergård, också en av grundarna till Strauss-Sällskapet. Orkestern är bildad på mönster av – och med samma instrumentuppsättning som – orkestern Capelle Strauss, vilken verkade under ledning av medlemmar av familjen Strauss mellan 1827 och 1901. Den har också samma klädsel med röda frackar och vita byxor som musikerna i Capelle Strauss bar vid hovbalerna i Wien.

Chefsdirigent för Orquesta Sinfónica Universidad de Concepción i Chile. Han är flitigt engagerad i stora delar av världen och har gästdirigerat i bland annat Salzburg Mozarteum Orchester, Israels Filharmoniska Orkester och Hamburger Symphoniker. I Sverige gästar Eichenholz förutom Strauss-Orkestern ofta Kungliga Filharmonikerna. Senast i Riksdagskonserten och DN-konserten – Filharmoniker i det gröna – på Gärdet. Han har dirigerat på Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Malmö Opera och Folkoperan i Stockholm och har gjort ett stort antal skivinspelningar för EMI, Naxos etc.

Marc Power kommer från en musikerfamilj i Tasjkent, Uzbekistan. Efter studier vid Moskvas konservatorium spelade han som 1:e konsertmästare vid Bolsjojs Akademiska Teater, Opera och Balett i Tasjkent. 1990 flyttade han till Sverige och anställdes året därpå i Kungliga Hovkapellet. Han är konsertmästare i Stockholms Strauss-Orkester, Power Strings och Stockholmsensemblen.

Marianne Eklöf är en av vår tids fantastiska sångerskor. Hon är mezzosopran och har i många år haft världen som arbetsfält men också varit verksam på Malmö Opera och tillhörde i 25 år den fasta ensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon gjort roller som Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen, Eboli i Don Carlos, Brangäne i Tristan och Isolde, Ortrud i Lohengrin och inte minst Klytaimnestra i Elektra. Eklöf är även verksam som regissör och är sedan 2019 ordförande i Stockholms Straussorkester.

Tobias Westman är en av Sveriges mest lovande sångare. Han har erhållit det prestigefyllda Jenny Lind-priset, Anders Walls Giresta-pris och Birgit Nilssons stipendium.
Tobias anlitas regelbundet av scener både i och utanför Sverige och han har bl a framträtt på Opéra National de Paris, Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Opera, Wermland Opera och i Vattnäs Konsertlada. Roller på repertoaren är Tamino i Trollflöjten, Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson Gothe, Pinkerton i Madame Butterfly, Gastone i La Traviata och många fler. Under 2022 har han gjort roller i Parsifal, Wozzeck och TrollfIöjten på operan i Paris.

Margareta Nilsson är Straussorkesterns egen harpist men har även framträtt med de flesta symfoni- och operaorkestrar i Sverige. Hon har medverkat i konserter med många artister i olika genrer, Monsterrat Cabellé, Luciano Pavarotti, Helene Sjöholm, Peter Jöback, Marie Fredriksson, Robert Wells m.fl. i allt från klassiskt till musikal och pop. Margareta är en mycket efterfrågad lärare och undervisar bl.a på Lilla Akademien i Stockholm och Uppsala Kulturskola där hon har 15 harpelever!

Judith Simon utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan och blev efter avslutad utbildning direkt engagerad vid Kungliga Operan. Judith dansade tidigt i sin karriär soloroller och tävlade i internationella balettävlingar. Detta ledde till att hon utnämndes till solist och till premiärdansös. Judiths starka teknik och sprakande personlighet gav henne många huvudroller och solistuppgifter under hennes karriär på Operan samt under internationella turnéer till exempelvis Japan, USA, Brasilien, England, Italien, Tjeckien. Hon är nu verksam som koreograf och lärare vid Kungliga Svenska balettskolan.

Bianca Johnson-Wessman, Mara Brusis, Thelise Jonséus och Ingrid Helgesen.

BASE23 grundades 2010 av Anneli Alhanko och Eva Johnson, båda mycket välkända och erfarna namn inom sina yrkesområden, balett respektive show och tävlingsdans. Tillsammans med sitt kreativa team skapade de sin egen drömskola och har samlat de olika dansstilarna under ett tak för att ge eleverna den kvalitativa och breda utbildning en dansare av idag behöver. En mötesplats för alla som brinner för dans!

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 30 min inklusive paus

Extern arrangör: Stockholms Strauss-Orkester