arrow

NYÅRSKONSERT MED STOCKHOLMS STRAUSSORKESTER 2023

Som traditionen bjuder ger Stockholms Straussorkester åter Nyårskonserter i Berwaldhallen. Denna gång under ledning av den suveräne Andrej Nikolaev som lekande lätt svingar taktpinnen i välkända verk av Johann, Josef och Eduard Strauss. Några nya nummer på repertoaren utlovas också.

Konserten för den nyfikne, såväl för den som önskar höra de välkända valserna och polkorna från nyårskonserten i Wien presenteras av konsertens presentatör Marianne Eklöf, operasångerska.

Dansare från Kungliga Svenska balettskolan upphäver tyngdlagen i makalösa koreografier skapade för årets Nyårskonsert av Judith Simon.

En konsert för alla! Hela familjen, ung som gammal.

Kan nyåret bli festligare än med musik av familjen Strauss? Med alla medverkande på sprudlande humör och kanske ett glas mousserande i pausen? Unna dig, och låt dig förföras av sprittande musik, smäktande valser och fartfyllda polkor. Nynnandes på undersköna melodier och lätt rusig dansar du så vidare ut i den stjärnklara Nyårsnatten och gnistrande snön.

Mot nyårsklockor och det nya året, mot nya äventyr och nya förhoppningar.

Oförglömligt berusande!

Varmt välkommen att fira nyår med Sveriges festligaste symfoniorkester.

Gott Nytt År!

Program
Johann Strauss d.y. – Viribus unitis. Marsch, Opus 96
Johann Strauss d.y. – Kaiser-Walzer, Opus 437
Edward Elgar – Salut d‘ Amour. Serenad
Josef Strauss – Jockey Polka schnell, Opus 278
Eduard Strauss – Colombine. Polka-Mazurka, Opus 89
Johann Strauss d.ä. – Damen Souvenir. Polka, Opus 236
Josef Strauss – Marien-Klänge. Walzer, Opus 214
Johann Strauss d.y. – Vergnügungszug. Polka schnell, Opus 281
PAUS
Johann Strauss d.y. – Wellen und Wogen. Walzer, Opus 141
Johann Strauss d.y. – Tritsch-Tratsch Polka, Opus 214
Johann Strauss d.y. – Balettmusik ur „Der Carneval in Rom“
Dimitrij Sjostakovitj – Vals nr 2
Johann Strauss d.y. – Bitte schön! Polka francaise, Opus 372
Johann Strauss d.y. – In´s Centrum! Walzer, Opus 387
Johann Strauss d.y. – Par force! Polka schnell, Opus 319

Läs mer på Straussorkesterns hemsida
www.straussorkestern.org

Boksignering
Berth Vestergårds uppmärksammade bok – Den stora musikerfamiljen Strauss – säljs till ett förmånligt pris i Berwaldhallen i samband med konserten. Försäkra dig om ett signerat exemplar!


Medverkande

 

Marianne Eklöf är en av vår tids fantastiska sångerskor. Hon är mezzosopran och har i många år haft världen som arbetsfält men också varit verksam på Malmö Opera och tillhörde i 25 år den fasta ensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon gjort roller som Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen, Eboli i Don Carlos, Brangäne i Tristan och Isolde, Ortrud i Lohengrin och inte minst Klytaimnestra i Elektra. Eklöf är även verksam som regissör och är sedan 2019 ordförande i Stockholms Straussorkester.

Kungliga Svenska Balettskolan har sina rötter i en tradition som går tillbaka till Gustav III:s opera och den utbildning som sedermera hette Operans Balettelevskola. Balettskolan samarbetar regelbundet med Kungliga Operan och redan som barn uppträder eleverna på operans scen.

Judith Simon utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan och blev efter avslutad utbildning direkt engagerad vid Kungliga Operan. Judith dansade tidigt i sin karriär soloroller och tävlade i internationella balettävlingar. Detta ledde till att hon utnämndes till solist och till premiärdansös. Judiths starka teknik och sprakande personlighet gav henne många huvudroller och solistuppgifter under hennes karriär på Operan samt under internationella turnéer till exempelvis Japan, USA, Brasilien, England, Italien, Tjeckien. Hon är nu verksam som koreograf och lärare vid Kungliga Svenska balettskolan.

Stockholms Strauss-Orkester bildades 1992 som ett utflöde av det år 1960 bildade Svenska Strauss-Sällskapet. Drivande kraft var Berth Vestergård, också en av grundarna till Strauss-Sällskapet. Orkestern är bildad på mönster av – och med samma instrumentuppsättning som – orkestern Capelle Strauss, vilken verkade under ledning av medlemmar av familjen Strauss mellan 1827 och 1901. Den har också samma klädsel med röda frackar och vita byxor som musikerna i Capelle Strauss bar vid hovbalerna i Wien.

Marc Power kommer från en musikerfamilj i Tasjkent, Uzbekistan. Efter studier vid Moskvas konservatorium spelade han som 1:e konsertmästare vid Bolsjojs Akademiska Teater, Opera och Balett i Tasjkent. 1990 flyttade han till Sverige och anställdes året därpå i Kungliga Hovkapellet. Han är konsertmästare i Stockholms Strauss-Orkester, Power Strings och Stockholmsensemblen.

Dirigent vars väg i musikens tjänst började i tidig ålder. Violinen blev det självklara valet av instrument och genom studier på bla London Royal College utexaminerades han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som violinsolist.

Andrej har verkat som konsertmästare och stämledare i flera svenska orkestrar. Han har som solist bla spelat Paganinis första violinkonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Mats Rondin.

Som dirigent har han lett konserter, balett-och operaföreställningar på bla Berwaldhallen, Kungliga Operan, Kungliga slottet, Confidencen, Großer Saal hos Berliner Filharmonikerna samt på operahuset i Krajova i Rumänien.

En viktig person för Andrej var den legendariska konsertpianisten och professorn på Kungliga Musikhögskolan, Greta Erikson. Hon kom till hans konserter och uttryckte sin uppskattning över Andrejs sätt att leda orkestrar. Det stödet gör att han har Greta i tacksam åminnelse varje gång han står på pulten.

Han har som dirigent turnerat i Europa och samarbetat med solister så som tex Marianne Mörck, med Kungliga Operans hovsångare så som Hillevi Martinpelto, Katarina Karnéus, Daniel Johansson och Karl-Magnus Fredriksson och tillsammans med sopransaxofonisten Anders Paulsson har han gjort flera skivinspelningar.

2021 dirigerade Andrej Stockholms Straussorkesters sprudlande nyårskonserter för första gången och nu inför nyårskonserterna 2023 står han åter på pulten, redo att valsa med både orkestern och publiken!

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 30 min (inklusive paus)

Extern arrangör: Stockholms Straussorkester