arrow

NYÅRSKONSERT MED STOCKHOLMS STRAUSS-ORKESTER

Som traditionen bjuder ger Stockholms Strauss-Orkester åter Nyårskonserter i Berwaldhallen. Även denna gång under ledning av den suveräne Mika Eichenholz som lekande lätt svingar taktpinnen i välkända verk av Johann, Josef och Eduard Strauss. Några nya nummer på repertoaren utlovas också.

Konserten för den nyfikne, såväl för den som önskar höra de välkända valserna och polkorna från nyårskonserten i Wien presenteras av konsertens värdinna Marianne Eklöf, operasångerska. Tillsammans med Fredrik Zetterström sjunger Marianne Eklöf också populära sångnummer från operettens värld.

Dansare från Stockholm Dance Academy BASE23 upphäver tyngdlagen i makalösa koreografier skapade för årets Nyårskonsert.

En konsert för alla! Hela familjen, ung som gammal.


Konserten den 1 januari kl 15:00 är inställd.

Kan nyåret bli festligare än med musik av familjen Strauss? Med alla medverkande på sprudlande humör och kanske ett glas mousserande i pausen? Unna dig, och låt dig förföras av sprittande musik, smäktande valser och fartfyllda polkor. Nynnandes på undersköna melodier och lätt rusig dansar du så vidare ut i den stjärnklara Nyårsnatten och gnistrande snön. Mot nyårsklockor och det nya året, mot nya äventyr och nya förhoppningar. Oförglömligt berusande!

Varmt välkommen att fira nyår med Sveriges festligaste symfoniorkester.

Gott Nytt År!

Stockholms Strauss-Orkester
Läs mer på Strauss-Orkesterns hemsida:

straussorkestern.org

Boksignering
Berth Vestergårds uppmärksammade bok – Den stora musikerfamiljen Strauss – säljs till ett förmånligt pris i Berwaldhallen i samband med konserten. Försäkra dig om ett signerat exemplar!

Program:

Boccaccio Marsch Franz von Suppé
Hoffnungsstrahlen. Walzer, Opus 158
Joseph Lanner
Wien, mina drömmars stad  Rudolf Siecynski
Weit aus! Polka schnell, Opus 81
Eduard Strauss
Lonely Town Leonard Bernstein
Mein Lebenslauf ist Lieb´und Lust. Walzer, Opus 263
Josef Strauss

PAUS  35 min

Die Libelle. Polka Mazurka, Opus 204
Josef Strauss
Den gamla brummbjörnen. Polka
Julius Fucik
Im Sturmschritt. Polka schnell, Opus 348
Johann Strauss d.y.
Intermezzo ur Indigo  Johann Strauss d.y.
Feedronningen. Galopp  Hans Christian Lumbye
”Csárdásfurstinnan”: Valsduett
Imre Kálmán


På detta evenemang släpper vi in fler än 100 besökare vilket innebär skanning av giltigt vaccinationsbevis samt kontroll av legitimation. Gäller för dig över 18 år och tills eventuellt andra restriktioner träder i kraft.

Medverkande

 

Marianne Eklöf är en av vår tids fantastiska sångerskor. Hon är mezzosopran och har i många år haft världen som arbetsfält men också varit verksam på Malmö Opera och tillhörde i 25 år den fasta ensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon gjort roller som Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen, Eboli i Don Carlos, Brangäne i Tristan och Isolde, Ortrud i Lohengrin och inte minst Klytaimnestra i Elektra. Eklöf är även verksam som regissör och är sedan 2019 ordförande i Stockholms Strauss-Orkester.

En av Sveriges främsta barytonsångare som gjort bejublade rollgestaltningar vid Drottningholms Slottsteater, Kungliga Operan, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera, NorrlandsOperan, VärmlandsOperan och Trönderoperan i Trondheim. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater. Zetterström har särskilt uppmärksammats för sina starka och ytterst levande porträtt av Greven i Figaros bröllop, Figaro i Barberaren i Sevilla, Leporello i Don Giovanni, Don Pizarro i Fidelio, Jago i Otello, Escamillio i Carmen och titelrollen i Eugen Onegin. Man kan även höra honom i många konserthus runt om i Sverige.

Bianca Johnson-Wessman, Mara Brusis, Thelise Jonséus och Ingrid Helgesen.

BASE23 grundades 2010 av Anneli Alhanko och Eva Johnson, båda mycket välkända och erfarna namn inom sina yrkesområden, balett respektive show och tävlingsdans. Tillsammans med sitt kreativa team skapade de sin egen drömskola och har samlat de olika dansstilarna under ett tak för att ge eleverna den kvalitativa och breda utbildning en dansare av idag behöver. En mötesplats för alla som brinner för dans!

Judith Simon utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan och blev efter avslutad utbildning direkt engagerad vid Kungliga Operan. Judith dansade tidigt i sin karriär soloroller och tävlade i internationella balettävlingar. Detta ledde till att hon utnämndes till solist och till premiärdansös. Judiths starka teknik och sprakande personlighet gav henne många huvudroller och solistuppgifter under hennes karriär på Operan samt under internationella turnéer till exempelvis Japan, USA, Brasilien, England, Italien, Tjeckien. Hon är nu verksam som koreograf och lärare på Stockholm Dance Academy BASE23.

Chefsdirigent för Orquesta Sinfónica Universidad de Concepción i Chile. Han är flitigt engagerad i stora delar av världen och har gästdirigerat i bland annat Salzburg Mozarteum Orchester, Israels Filharmoniska Orkester och Hamburger Symphoniker. I Sverige gästar Eichenholz förutom Strauss-Orkestern ofta Kungliga Filharmonikerna. Senast i Riksdagskonserten och DN-konserten – Filharmoniker i det gröna – på Gärdet. Han har dirigerat på Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Malmö Opera och Folkoperan i Stockholm och har gjort ett stort antal skivinspelningar för EMI, Naxos etc.

Stockholms Strauss-Orkester bildades 1992 som ett utflöde av det år 1960 bildade Svenska Strauss-Sällskapet. Drivande kraft var Berth Vestergård, också en av grundarna till Strauss-Sällskapet. Orkestern är bildad på mönster av – och med samma instrumentuppsättning som – orkestern Capelle Strauss, vilken verkade under ledning av medlemmar av familjen Strauss mellan 1827 och 1901. Den har också samma klädsel med röda frackar och vita byxor som musikerna i Capelle Strauss bar vid hovbalerna i Wien.

Marc Power kommer från en musikerfamilj i Tasjkent, Uzbekistan. Efter studier vid Moskvas konservatorium spelade han som 1:e konsertmästare vid Bolsjojs Akademiska Teater, Opera och Balett i Tasjkent. 1990 flyttade han till Sverige och anställdes året därpå i Kungliga Hovkapellet. Han är konsertmästare i Stockholms Strauss-Orkester, Power Strings och Stockholmsensemblen.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 30 min inkl. paus
Konserten den 1 januari kl 15:00 är inställd.
Läs mer om Ditt trygga konsertbesök här
Extern arrangör: Stockholms Strauss-orkester