arrow

Nordiska veckor: Sibelius – Harding – Dueñas

Jean Sibelius skrev bara en violinkonsert, men hans d-mollkonsert från 1904 betraktas å andra sidan av många som en riktig fullträff. Här framförs den av spanska stjärnviolinisten María Dueñas. Chefsdirigent Daniel Harding leder dessutom Sveriges Radios Symfoniorkester i Sibelius första och sista symfonier.

Konserten från Sibeliusfestivalen i Lahti den 8 september 2023 sänds  i Sveriges Radio P2 fredag den 29 september kl 19.00.
Konserten från Berwaldhallen den 6 september 2023 sänds på Berwaldhallen Play fredag 29 september kl 19:00.

Nordiska veckor i Berwaldhallen inleds med känslomättad musik av Finlands nationaltonsättare, Jean Sibelius. Radiosymfonikernas chefsdirigent Daniel Harding leder orkestern i tre verk från olika tider som understryker Sibelius storhet som symfonisk tonsättare.

Mot alla odds dirigerade Jean Sibelius själv uruppförandet av sin sjunde och sista symfoni i Stockholm, för snart nog hundra år sedan, i mars 1924. Han hade arbetat länge med verket, och kämpat ännu längre mot sin djupa depression. Verket, som han först kallade Fantasia sinfonica, hade han skrivit på till och från under ett tiotal år. Färdig blev symfonin bara några veckor innan uruppförandet med Stockholms konsertförenings orkester i deras dåvarande konsertlokal, Vinterpalatset vid Norra Bantorget.

Den sammanhållna symfonisatsen möttes med spontant bifall och på turné hösten samma år dirigerade Sibelius verket ytterligare åtta gånger, bland annat i Köpenhamn och Malmö. Men något finskt uppförande under tonsättarens ledning blev det aldrig av hans magnifika sista verk, det som i partituret rätt och slätt fick namnet Symfoni nr 7 C-dur.

 

Även violinkonserten i d-moll stod på programmet den där marskvällen i Stockholm. Konserten hade redan tjugo år på nacken, men hade ännu inte nått den världsberömmelse den med rätta har fått i dag. Även detta verk innebar ett hårt slit för Sibelius, som själv var violinist, och därmed ställde enorma krav på sitt arbete.

I dag är violinkonserten älskad för den passionerade och virtuosa solostämman som balanserar väl mot den orkestrala helheten, men uruppförandet var mer eller mindre ett fiasko. Den medelmåttige solisten rodde inte uppdraget inte i land och kritiken menade att tonsättaren gett efter för konventionell virtuositet. En omarbetad version, karaktäriserad av Sibelius särpräglade tonspråk, blev klar ett år senare och det är den som det spanska stjärnskottet María Dueñas tolkar här i Berwaldhallen.

Särpräglad är också Sibelius allra första symfoni i e-moll, den han påbörjade som 33-åring 1898. Vem utom denne excentriker skulle komma på tanken att inleda en symfoni med ett vemodigt klarinettsolo mot en pukas dova muller? Klarinettmotivet återkommer sedan, symfonin igenom. E-mollsymfonin pekar framåt mot Sibelius styrka som symfoniker: förmågan att skapa de mest ljuvliga melodier och skickligt ställa dem mot mindre motiv i det rika tonspråkets mäktiga bygge.

Text: Anna Hedelius


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2023/2024
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Daniel Harding är Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent sedan 2007 och från 2019 även orkesterns förste konstnärlige ledare, med ett uppdrag som omfattar att hitta nya programformat för att presentera klassisk musik. Det arbetet inleddes redan säsongen 2014/15 med den uppmärksammade konsert- och föreläsningsserien Interplay. Harding är även hedersdirigent för Mahler Chamber Orchestra som han arbetat med i över 20 år. Säsongen 2024/25 tillträder han som chefsdirigent vid Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom.

Som eftertraktad operadirigent har han lett hyllade uppsättningar vid La Scala i Milano, Theater an der Wien, Wiener Staatsoper, Royal Opera House i London, Covent Garden och vid festivalerna i Aix-en-Provence och Salzburg. Han arbetar regelbundet med Wienerfilharmonikerna, Berlinerfilharmonikerna, Bayerska Radions symfoniorkester, Concertgebouworkestern, La Scala-filharmonikerna, Dresdens stadsorkester och Londons symfoniorkester. 2018 utnämndes han till konstnärlig ledare för Anima Mundi-festivalen i Pisa.

Daniel Harding turnerar regelbundet med Sveriges Radios Symfoniorkester till Europas mest prestigefyllda konsertscener och har spelat in flera uppmärksammade skivor med orkestern. Hans kontrakt som chefsdirigent och konstnärlig ledare fortsätter till och med våren 2025. ”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller mer än ett decennium, utan också fortsätter att växa” säger han om sitt samarbete med orkestern. ”Det är också ovanligt att en orkester som besitter högsta musikaliska kvalitet samtidigt så tydligt vill fortsätta att utvecklas.”

Efter att ha spelat trumpet som barn intresserade sig Harding för dirigering i tonåren. 17 år gammal satte han upp Arnold Schönbergs Pierrot lunaire med några studiekamrater, vilket ledde till jobb som assistent åt Simon Rattle vid Birminghams stadssymfoniorkester. Ett år senare fick han själv leda orkestern, vilket blev hans professionella debut som dirigent.

2002 mottog Harding den franska utmärkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres och 2017 nominerades han till Officier des Arts et Lettres. 2012 valdes han in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2021 tilldelades han Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. Han är även utbildad trafikpilot.

María Dueñas förtrollar sin publik med sin tekniska förmåga, konstnärliga mognad och sina vågade interpretationer. Hon studerar för den världsberömde violinpedagogen Boris Kuschnir vid Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Redan som sjuåring skrevs hon in vid konservatoriet i sin hemstad, Granada i Spanien. 2014 tilldelades hon ett stipendium för att studera i Dresden i två år. Där upptäcktes hon av dirigenten Marek Janowski som bjöd in henne att göra sin professionella debut med San Franciscos symfoniorkester.

Efter att redan ha belönats med förstapriser i en rad internationella tävlingar fick Dueñas ett sensationellt genomslag när hon bland annat vann både första pris och publikens pris vid Menuhin Violin Competition 2021. I april 2023 förärades hon med den prestigefyllda utmärkelsen Premio Princesa de Girona de las Artes y las Letras i sitt hemland.

María Dueñas är en mångsidig musiker och därtill en hängiven kompositör. Hon har redan uppträtt med många framstående orkestrar, däribland San Franciscos och Pittsburghs symfoniorkestrar, Staatskapelle Berlin, Dresdens filharmoniska orkester, Danmarks Radios symfoniorkester, Oslo-filharmonien, Torontos symfoniorkester, Philadelphias symfoniorkester och NHK symfoniorkester i Tokyo, under ledning av dirigenter som Marek Janowski, Manfred Honeck, Vladimir Spivakov, Yannick Nézet-Séguin, Jukka-Pekka Saraste, Gustavo Gimeno och Michael Sanderling. Hon samarbetar regelbundet med Los Angeles filharmoniker och Gustavo Dudamel.

Dueñas är en Deutsche Grammophon-artist och släppte sin första skiva i maj 2023: ”Beethoven and Beyond”, inspelad med Wienersymfonikerna och Manfred Honeck. Skivan fokuserar på Beethovens violinkonsert med hennes egenskrivna kadenser.

María Dueñas spelar på instrumenten Nicolò Gagliano 17?4, utlånad av Deutsche Stiftung Musikleben, och Stradivarius ”Camposelice” 1710, utlånad till henne av Nippon Music Foundation.

Musiken

Ungefärliga tider

Den finländske tonsättaren Jean Sibelius var depressiv under hela sitt liv och stillade ofta sin ångest och sina skakande händer med whisky, både då han komponerade och då han dirigerade. Med åldern fick han svårare och svårare att skriva musik. Arbetet med den sjunde symfonin under vintern 1924 var en kamp. Han skriver: ”Jag är på fel spår. Alkohol för att lugna mina nerver och mitt sinnestillstånd. Så hemskt åldrandet är för en kompositör. Saker går inte så fort som de har brukat och självkritiken växer till orimliga proportioner.”

Den sjunde symfonin bygger på ett adagio-motiv som Sibelius skissade ned redan under arbetet med sin femte symfoni tio år tidigare. Men redan i sjuans inledande adagiosats uppträder fler motiv, som sedan varieras och utvecklas. Ursprungstanken var att skriva ett verk i tre satser, men då Sibelius presenterade sitt stycke, som ännu vid premiären hette Fantasia sinfonica, bestod det av en enda 22 minuter lång sats. Sibelius dirigerade själv uruppförandet med Stockholms konsertförening, som i dag går under namnet Kungliga Filharmonikerna, den 24 mars 1924. Efter att också ha dirigerat verket i Köpenhamn i oktober samma år ändrade han dess namn till Symfoni nr 7 C-dur.

Verket betraktas som höjdpunkten av Sibelius skapande. Den samtida brittiska musikkritikern Donald Francis Tovey jämförde upplevelsen av att lyssna till verket vid sensationen av att flyga flygplan: ”En pilot buren av vinden har ingen känsla av rörelse alls. Han rör sig i vinden och kan ändra hastighet utan att avbryta rörelsen.”

Efter framgången planerade och arbetade Sibelius troligen på en åttonde symfoni, men av den finns i dag inga spår. Kanske greps han återigen av självkritik; om han inte kunde överträffa sin perfekta sjunde symfoni ville han heller inte släppa den åttonde till offentligheten. Sibelius levde till 91 års ålder, men de sista 31 åren av sitt liv – mellan 1926 och 1957 – skrev han ingen musik över huvud taget. Den sjunde symfonin sammanfattar således hans gärning som symfonist.

Text: Anna Hedelius

Jean Sibelius Violinkonsert d-moll är en av de mest inspelade och framförda av alla 1900-talets violinkonserter. Kanske för att tonsättaren själv hade en speciell närhet till instrumentet. Sibelius ägnade åtskilliga år av hårt arbete till att bli en framgångsrik violinist men insåg till slut sin begränsning. Efter att ha allvarligt övervägt att ge musiken på båten kom han till slut till insikt om att den musikaliska drivkraften var alltför stark. Planeringen av violinkonserten började redan 1899, men det var som om konserten för det instrument som kanske stod Sibelius allra närmast också beredde honom störst svårigheter.

Efter att av och till ha kämpat med konserten arbetade Sibelius i början av 1904 som besatt och spelade själv olika motiv på sin fiol både dag och natt. Hustrun Aino skildrade arbetet för vännen Axel Carpelan: ”Janne har haft födslovåndor inför violinkonserten hela tiden – och det har jag också. Han har så många idéer att han bokstavligt talat blir snurrig. Han är vaken natt efter natt och spelar underbara saker och kan inte slita sig från den fantastiska musik han spelar. Det är så många idéer att man inte tror det är sant. Alla är så rika på möjligheter att utvecklas, så fulla av liv.”

Konsertens urpremiär ägde rum i Helsingfors den 8 februari 1904. Solisten Victor Nováček hade inte fått tid nog att förbereda verket och gjorde ett mindre lyckat framträdande. Kritikerna förhöll sig avogt. Sibelius reviderade konserten kraftigt och den nya versionen framfördes med större framgång i Berlin den 19 oktober 1905. Först när violinisten Jascha Heifetz spelade in konserten på skiva på 1930-talet höjdes verket till världsberömmelse.

Text: Karin Ekedahl

När 1800-talet gick mot sitt slut upplevde finnarna hur det ryska greppet om storfurstendömet Finland hårdnade. Reaktionerna lät inte vänta länge på sig; det nationella medvetandet växte och missnöjet pyrde och puttrade. Jean Sibelius kände själv en tydlig finsk identitet och hade ett starkt nationellt patos. Det härstammade åtminstone delvis från hans kärlek till naturen; som liten hade han ofta och gärna vandrat i naturen, fångat insekter, samlat växter. I tonåren mötte han musiken för första gången genom fiollektioner och efter en tids juridikstudier vid Helsingfors universitet hängav sig Sibelius åt musiken.

När den ryska överheten gjorde sig påmind svarade Sibelius med orkesterverken Kullervo och Lemminkäinen-sviten, båda inspirerade av nationaleposet Kalevala. Arbetet med sin första riktiga symfoni påbörjade Sibelius våren 1898 då han befann sig i Berlin, men han slutförde det hemma i Finland. Samma år skrev Sibelius Finlandia och i både det verket och i Symfoni nr 1 finns den karga atmosfären, det kärva och vemodiga.

Symfonin börjar dramatiskt men återhållet med en suggestiv melodi i soloklarinett mot en dovt mullrande puka. Naturkänslan är aldrig långt borta, inte ens i den tredje satsen med sina hamrande trumslag. I symfonins sista sats har det ensliga klarinettmotivet fått en ny, mäktig skrud. Denna melodi liksom flera andra större och mindre motiv vävs ihop i symfonins fyra satser. Sibelius utnyttjar gärna kontraster och musiken utmanar orkestern. Som violinist själv visste Sibelius mycket väl vad han kunde och inte kunde skriva.

Att hans första symfoni dröjde berodde inte, som för Brahms, på underdånig vördnad inför Beethoven, utan på ointresse för absolut musik, som inte hade någon handling. Men trots att hans symfonier inte är programmusik hände det ändå att Sibelius tankar gick i sådana banor: ”Mina symfonier är tänkta som musikaliska uttryck utan något som helst litterärt underlag. En symfoni skall först och sist vara musik. Naturligtvis har jag upplevt att en bild ofrivilligt har visat sig i mitt inre när jag skrivit, men fröet till och befruktningen av mina symfonier ligger på det rent musikaliska planet.”

Text: David Saulesco

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl paus