arrow

NO MAN’S LAND

För sjätte året i rad samarbetar Berwaldhallen med Orvar Säfström och Underscore Productions. Årets efterlängtade filmkonsert handlar om de fantastiska filmhjältinnor vars stordåd såväl som musikaliska motiv etsat sig fast i våra minnen. En högtidsstund för filmmusikälskare med musik ur bland annat AlienStar Wars: Rogue OneSagan om ringenTerminator och Prinsessan Mononoke.

Konserten sänds på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radio P2 den 2 oktober 2020 kl. 19:00

”Det var en gång en drottning som härskade över haven, vars like ingen visste, som var oerhört vacker och besatt en väldig styrka.” Så beskrivs Brynhild, sköldmö och drottning, i den medeltida tyska hjältesagan Nibelungensången som inspirerade Richard Wagners till operakvartetten Nibelungens ring. I Wagners operor är Brünnhilde en valkyria, en mäktig varelse som förde döda på slagfältet till gudarnas värld.

Den berömda Valkyrieritten från andra delen i Wagners tetralogi, Valkyrian, inleder den här konserten med musik för filmdukens tappra hjältinnor. Den har inspirerat andra tonsättare och lånats av flera filmer, kanske mest minnesvärt i krigsfilmen Apocalypse Now. Joe Hisaishi parafraserar Wagners hjältemodiga musik i filmen Ponyo, men i Prinsessan Mononoke är musiken suggestiv och vemodig, passande filmens varnande budskap om människans destruktiva inverkan på naturen.

Wonder Woman och Captain Marvel är färgstarka och hjältemodiga karaktärer med lång historia i tryck innan de gestaltats på vita duken, närmast av Gal Gadot respektive Brie Larson. Rupert Gregson-Williams musik till Wonder Woman införlivar temat som Hans Zimmer skrev till filmen Batman v. Superman för Gal Gadots premiär på vita duken som Wonder Woman. I båda filmer medverkar också cellisten Tina Guo som förekommer flitigt i filmsammanhang.

När Pınar Toprak skulle skriva ett tema åt Captain Marvel ville hon att det skulle kännas igen efter de första två tonerna. Hjältar förknippas ofta med kvinten, ett tvåtonsmotiv eller intervall som typiskt också spelas av valthorn. I regissören Christopher Nolans Batman-trilogi knöt Hans Zimmer en moll-ters till titelkaraktären. Toprak använder ett mer ovanligt intervall, en septim, som start på Captain Marvels tema.

Löjtnant Ellen Ripley är fortfarande den rollfigur som flest förknippar med den prisbelönade skådespelerskan Sigourney Weaver, fastän det nu är mer än tjugo år sedan hon senast spelade Ripley på vita duken. Alien-filmerna har alla haft olika tonsättare och på denna konsert presenteras musik ur de tre första, tonsatta av Jerry Goldsmith, James Horner, respektive Elliot Goldenthal.

En annan filmhjältinna som närmast uppnått ikonstatus är Sarah Connor, som i Terminator 2 kämpar sida vid sida med sin son John och Arnold Schwarzeneggers android T-800 för att förhindra en kärnvapenkatastrof. Brad Fiedels rytmiskt drivande ledmotiv hör också till ett av filmhistoriens mest igenkännbara.

Även karaktärer som inte har uppnått samma stjärnstatus som Ellen Ripley och Sarah Connor, eller Buffy Summers och Katniss Everdeen, är väl värda att uppmärksammas på en konsert som denna. Mad Max: Fury Road handlar inte huvudsakligen om Max, utan om Charlize Therons karaktär Imperator Furiosa som gör uppror mot den sadistiske diktatorn i vars armé hon ditintills tjänat.

Och den intergalaktiska divan Plavalaguna i Det femte elementet vakar i hemlighet över fyra magiska artefakter, men är nog främst ihågkommen för sitt sångnummer i filmen: arian Il dolce suono ur operan Lucia di Lammermoor, som övergår i 90-talsdoftande elektropop av filmkompositören Éric Serra. Här framförs den i akustisk tappning, med konsertens egen prima donna i strålkastarljuset: Sabina Zweiacker. Hon har hörts flera gånger tidigare i Berwaldhallen, exempelvis i The Dragonborn Comes från The Elder Scrolls V: Skyrim, i framträdanden som gjort henne känd över hela världen.

Text: David Saulesco

Header image used by kind permission of 20th Century Fox.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester. Foto: Julian Hargreaves.

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala media, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!” Orkestern är även stolt över att sedan 2018 ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent.

Under covid-19-pandemin, har Radiosymfonikerna varit en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte har slutat spela. Deras innovativa, kreativa lösningar har hjälpt publiken att ta sig igenom den här svåra tiden, och de har till och med själva skapat nyheter.

En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Christoffer Nobin inledde sin bana som klassisk sångare och kompositör (med dubbla utbildningar från musikhögskolan i Malmö) innan han studerade till orkesterdirigent vid musikkonservatoriet i Köpenhamn. Ännu som dirigentstudent fick han ett tvåårskontrakt som dirigent hos Helsingborgs symfoniorkester, samt arbetade som assisterande dirigent för några av världens främsta dirigenter, bland andra Paavo Järvi. Han har sedan etablerat sig som en av de mest efterfrågade dirigenterna i sin generation i Skandinavien. Utanför de nordiska länderna märks engagemang hos Metropolitan opera i New York, Deutsche Kammerphilharmonie samt London symphony orchestra.
Christoffer har vidare komponerat flera operor och musikaler, varit musikchef på Norrlandsoperan, chefsdirigent och konstnärlig ledare hos Östgöta blåsarsymfoniker, samt dirigerat en mängd inspelningar, bland annat musiken till Candy Crush som länge var världens mest populära dataspel. Hans bearbetning av La clemenza di Tito – Mozarts sista opera – har använts på både Barbican center i London och Wiener Staatsoper. Christoffer är dessutom stolt medlem av tankesmedjan Unga tankar om musik.

Sabina Zweiacker är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och är sedan flera år känd över hela världen för sin medverkan i Orvar Säfströms konsertproduktioner med musik ur filmer och datorspel. Hon gjorde 2014 en av huvudrollerna i Christoffer Nobins barnopera Hion om natten med Norrköpings Symfoniorkester. Hon är lika hemma i film- och spelmusikens fantastiska värld som i de stora repertoarverken som Brahms Ein deutsches Requiem.

Orvar Säfström var under flera år programledare för bland annat Filmkrönikan i SVT. Han har mottagit Svenska Videobranschens hederspris och dessutom utnämnts till Årets Spelare av SVEROK för sitt arbete med att uppmärksamma spelkulturen. Sedan 2006 producerar han bejublade och kritikerrosade konserter med musik ur film, tv-serier och datorspel i Sverige och Europa. Som författare och förläggare ligger han även bakom flera böcker om svensk spelhistoria och den rika svenska spelkulturen.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min