arrow

NILS LANDGREN CHRISTMAS WITH MY FRIENDS 2021

Få kan som Nils Landgren och hans vänner fånga julens stämning lika varmt och musikaliskt. När några av landets bästa sångare och instrumentalister bjuder in till julmys görs det med en repertoar från både när och fjärran, och med en skön mix av såväl kända julörhängen som oväntade överraskningar. Gruppens unika mix av röster och klanger bådar för en kväll med medryckande sväng, gripande innerlighet och utsökt musicerande.

Trombonisten och vokalisten Nils Landgren är en av Sveriges mest mångsidiga och framträdande musiker – jazz, rock, soul, funk, folkmusik, klassiskt eller hip hop – ingen genre är honom främmande. Han räknas som en av världens främsta trombonister och med sitt eget band, Nils Landgren Funk Unit, har han turnerat över hela världen.

För femton år sedan föddes konsertidén Christmas With My Friends, där Landgren tillsammans med sina musikervänner fångar julens alla skiftande stämningar i en varm musikalisk omfamning. Konsertupplägget blev en succé direkt och sedan dess har en rad framgångsrika turnéer genomförts i både Sverige och utomlands. Allt efter som har Landgren tillsammans med sina musikerkolleger förfinat och utvecklat sitt ”jul-koncept”. Det har även blivit sju album utgivna under årens lopp med stämningsfull julmusik från världens alla hörn, där den tyska tidskriften Stern höll det första albumet för ”den vackraste julskivan någonsin”

I den här konserten får vi tillfälle att uppleva Nils Landgren och hans rödskimrande trombon och varma sångröst tillsammans med sångerskorna Jeanette Köhn, Sharon Dyall och Jessica Pilnäs, pianisten och sångerskan Ida Sand, gitarristen Johan Norberg, basisten Clas Lassbo och saxofonisten Jonas Knutsson. Vi kan förvänta oss ett unikt och variationsrikt program, där Landgren och hans medmusikanter bjuder på en unik och sammansatt kombination av röster och klanger med massor av atmosfär. Såväl tradition som förnyelse har sin givna plats och populära julsånger och psalmer blandas med egna kompositioner, allt i helt egna versioner. Konserterna i Berwaldhallen markerar starten på en  drygt tre veckor lång konsertturné i Tyskland med tjugotre konserter fram till jul. Engelska tidningen The Guardian skrev: ”den enda julkonsert man nånsin behöver”. Välkomna att uppleva den hos oss!

Text: Axel Lindhe


Medverkande

 

Trombonisten Nils Landgren förkroppsligar orden mångsidighet, nyfikenhet och entusiasm. Han spelade med artister som Björn Skifs, Thad Jones och ABBA innan han påbörjade sin solistkarriär och, sedan grundandet 1992, som frontman för hyllade ensemblen Nils Landgren Funk Unit. Han är en flitig studioartist och som har medverkat på en bra bit över 50 skivor sedan det första soloalbumet från 1984.

1998 påbörjade Nils sitt långa samarbete med NDR Big Band i Hamburg, först som sektionsmusiker och senare som konstnärlig rådgivare, ett samarbete som varade till 2012. Han har även varit konstnärlig rådgivare för prestigefyllda Jazzfest Berlin i fem år och för Bohuslän Big Band mellan 2007 och 2015. 2012 tillträdde Nils som konstnärlig ledare för tyska Jazz Baltica Festival efter att ha spelat på festivalen sedan den grundades 1991. 2006 hade vad Nils själv beskriver som något han länge drömt om premiär: Christmas With My Friends, en stjärnspäckad konsert som har blivit ett älskat, återkommande inslag till julen.

Nils har tilldelats två medaljer av Kung Carl XVI Gustaf: Litteris et Artibus och Medaljen för tonkonstens främjande. Bundespresident Frank Walther Steinmeier har också förärat honom med Bundesverdienstkreuz. Nils är hedersdoktor vid Karlstads universitet och professor vid Hochschule für Musik und Theater i Hamburg.

Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer – soul, blues, jazz och musikal. I början av sin karriär körade hon bakom Sveriges pop- och jazzelit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Känd  hos den breda TV-publiken blev hon i TV-serien Varuhuset. Sedan länge är hon en mångsidig artist som turnerar i eget namn. Hon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler som Nine på Malmö Opera och Chorus Line på Riksteatern. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern tilldelades hon en Guldmask.

Jonas Knutsson är sopran-, alt-, baryton-, sopraninosaxofonist, kompositör och pedagog. Jonas har jobbat med många av Sveriges mest kända grupper, artister och projekt inom jazz, fusion och folkmusik.

Jeanette Köhn är en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor. Hon är sedan länge en etablerad konsert-och operasångerska med engagemang världen över.

Jessica Pilnäs är sångerskan som utöver att hon deltagit i Schlagerfestivalen och inlett en solokarriär också är utbildad läkare.

Ida Sand har efter sin musikerutbildning i Göteborg framträtt som sångerska och pianist med några av Sveriges mest framträdande och älskade artister.

Johan Norberg är gitarrist, kompositör, skivproducent och skribent och verkar i duos med Nils Landgren och Jonas Knutsson.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min utan paus Konserten sänds i Sveriges Radio P2 - 26 december kl. 18:40