arrow

NIKLAS & RADIOAPAN: DEN FÖRTROLLADE KÖREN

Berwaldhallen är tom. Katastrof! Men med Radioapans magiska trolleriväska trollas Radiokören fram. Den radio- och ljudälskande Radioapan ger sig av långt från sin trädkoja i Sagoskogen tillsammans med Niklas Riesbeck och Radiokören. Till de fantasifulla tonerna av både ny musik och riktiga klassiker tar Radioapan med oss på ett nytt, oväntat och nyfiket äventyr. Konserten leds av dirigent Gary Graden.

Se konserten på Berwaldhallen Play.


RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträder Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik, något som fortfarande är en viktig ledstjärna för kören.

Niklas Riesbeck är sedan 1999 verksam som skådespelare och sångare, och på senare år även som manusförfattare och regissör. Han har framträtt i ledande roller i exempelvis Mamma Mia!, Dåliga mänskor, Lasse-Maja-musikalen, Tintomara och Gift dig med mig lite. På film och tv har han bland annat synts i Det nya landet, Wallander: Läckan, Oskyldigt dömd, Snapphanar och barnprogrammet Piraterna. Han kan höras på skivinspelningar av bland annat Mikael Wiehes Dåliga mänskor och Mamma Mia! på svenska.

Han har även gästat flera symfoniorkestrar som både solist, regissör och manusförfattare, däribland Malmö Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta, samt Sveriges Radios Symfoniorkester för vilka han sedan många år skriver, regisserar och leder Niklas & Radioapan.

Han är även en flitigt anlitad dramapedagog. Han undervisar och ger sedan många år mästarkurser vid dansskolan Base23, på Stockholms Musikalartistutbildning och för musikalen Billy Elliot på Malmö Opera samt Kulturhuset Stadsteatern ansvarade han för de unga pojkarnas teaterutbildning.

Ungefärlig konsertlängd: 50 min

PROGRAM:

JAKOB MUNCH: Radioapansången (arr. Karl-Johan Ankarblom)
BANCHIERI:  Contraponto bestiale alla mente
Och jungfrun hon går i ringen (arr Hugo Alfvén)
DEZ PRES: El grillo
HANSSON: Som ett blommande mandelträd (text: Pär Lagerkvist)
SKÖLD: We know not where the dragons fly
ASPLUND: Äppelmelodin (allsång)
E. BÖSSA:  Slängpolska efter Byss-Kalle,  arr Hans Gardemar
Improvisation över Blinka lilla stjärna
JENNEFELT: Virita Criosa
ALFVÉN: Tjuv tjuv det ska du heta
ASPLUND: Äppelmelodi (arr. Karl-Johan Ankarblom)
RABE: Rondes
E. WELIN: Fyra japanska dikter – vårblommor
JAKOB MUNCK: Radioapansången (arr. Karl-Johan Ankarblom)