arrow

NIKLAS OCH RADIOAPAN: KALASPARTAJ I BERWALDHALLEN

Häng med när Niklas och Radioapan bjuder in till kalaspartaj i Berwaldhallen. Bland gästerna kommer rymdvarelsen Kosmos, en skridskoåkande struts och en rosa enhörning. Det blir en fartfylld konsert med massor av tokiga upptåg och rolig musik framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester.

Konserten sänds på Berwaldhallen Play söndagen den 31 oktober 2021 kl 11:00 och finns kvar i 90 dagar för efterhandsittning.

Barnens favorit, den radio- och ljudälskande Radioapan bjuder den här gången alla barn på kalaspartaj tillsammans med Niklas Riesbeck och Radiosymfonikerna. Med musik ur den klassiska repertoaren samt de mest älskade barnfilmerna blir det fest med tårta, paket, partyhattar och överraskningar.

PROGRAM:

Jakob Munck/arr. Karl-Johan Ankarblom: Radioapans sång

Julius Fučik: Gladiatorernas intåg

Sergej Prokofjev Sats 2: Tip and run, ur Summer day

Béla Bartók: Maruntel nr 6 & 7, ur Rumänska folkdanser

Trad/arr: Jonas Nydesjö: Klappa händerna

Kristen & Robert Lopez/arr. Karl-Johan Ankarblom: Let it go, ur Frost

Emile Waldteufel: Skridskoåkarna

Camille Saint-Saëns: Elefanten, ur Djurens karneval

Camille Saint-Saëns: Kängurur, ur Djurens karneval

Erik Satie/orkestrering Claude Debussy: Gymnopédie nr 1

Camille Saint-Saëns: Figurer med långa öron, ur Djurens karneval

Emile Waldteufel: Skridskoåkarna

John Williams: Star Wars, ur Main title

Alice Tegnér/arr. Ingvar Karkoff: Sockerbagaren 

Paul Dukas : Fanfare pour précéder ”La Péri” 

Jakob Munck/arr. Karl-Johan Ankarblom : Radioapans sång, playout


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester. Foto: Julian Hargreaves.

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala media, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!” Orkestern är även stolt över att sedan 2018 ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent.

Under covid-19-pandemin, har Radiosymfonikerna varit en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte har slutat spela. Deras innovativa, kreativa lösningar har hjälpt publiken att ta sig igenom den här svåra tiden, och de har till och med själva skapat nyheter.

En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Alexander Hansons musikerbana började med trumpetstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sin dirigentutbildning fick han vid Sibeliusakademin i Helsingfors, där han tog examen 2004. Sedan debuten 2012 med The Royal Philharmonic Orchestra i Cadogan Hall, London, är Alexander Hanson en ofta återkommande gästdirigent hos de flesta framstående orkestrar i Norden. Sedan mars 2014 samarbetar han med Brussel Philharmonic Orchestra. De senaste åren har Alexander gästat orkestrar såsom Brno Philharmonic Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester och Essener Philharmoniker. Sedan ett antal år är Alexander även engagerad vid GöteborgsOperan och har där dirigerat ett antal uppsättningar såsom Chess, La Cage aux Folles och Kristina från Duvemåla. På GöteborgsOperan har Alexander även dirigerat Prokofjevs balett Romeo och Julia vid Dresdenoperans gästspel samt Puccinis Gianni Schicchi och Weills Sju Dödssynder.

Alexander har spelat in många skivor med orkestrar som Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna, Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, & Göteborg Wind Orchestra.

Åren 2005-2012 verkade han som chefdirigent och konstnärlig ledare för Göteborg Wind Orchestra. Åren 2014-2016 verkade han som konstnärlig ledare och chefdirigent för Försvarets Musikkår, Nordnorge. Sedan 2018 är han musikdirektör vid Marinens Musikkår i Karlskrona.

Julia Kretz-Larsson. Foto: Bo Söderström.

Julia Kretz-Larsson, violin, har studerat för Marianne Boettcher och Thomas Brandis i Berlin och för Josef Suk i Prag. Med Julius Stern pianotrio har hon vunnit priser vid flera internationella tävlingar. Hon är medlem i kammarmusikensemblen Spectrum Concerts Berlin, som har sin egen konsertserie i Berliner Philharmonie Kammermusiksaal och har med dem även spelat i konserthus som Carnegie Hall i New York och Concertgebouw Amsterdam. År 2006 blev Julia Kretz-Larsson medlem av Lucerne Festival Orchestra, ledd av Claudio Abbado, och sedan 2008 har hon varit medlem i Mahler Chamber Orchestra, från 2011 som stämledare. Julia är sedan 2015 alternerande första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Julia har regelbundet spelat kammarmusikkonserter med ett flertal internationella artister och har spelat på festivaler som Salzburger Festspiele, Internationella Kammarmusikfestivalen i Utrecht, Julian Rachlin and Friends, Schubertiade, Schleswig-Holstein Musikfestival och Vinterfest. Hon har spelat in kammarmusik för bland annat BIS, NAXOS, dB Productions samt Harmonia Mundi och vunnit en grammis för inspelningen med musik av Amanda Maier.

Niklas Riesbeck är sedan 1999 verksam som skådespelare och sångare, och på senare år även som manusförfattare och regissör. Han har framträtt i ledande roller i exempelvis Mamma Mia!, Dåliga mänskor, Lasse-Maja-musikalen, Tintomara och Gift dig med mig lite. På film och tv har han bland annat synts i Det nya landet, Wallander: Läckan, Oskyldigt dömd, Snapphanar och barnprogrammet Piraterna. Han kan höras på skivinspelningar av bland annat Mikael Wiehes Dåliga mänskor och Mamma Mia! på svenska.

Han har även gästat flera symfoniorkestrar som både solist, regissör och manusförfattare, däribland Malmö Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta, samt Sveriges Radios Symfoniorkester för vilka han sedan många år skriver, regisserar och leder Niklas & Radioapan.

Han är även en flitigt anlitad dramapedagog. Han undervisar och ger sedan många år mästarkurser vid dansskolan Base23, på Stockholms Musikalartistutbildning och för musikalen Billy Elliot på Malmö Opera samt Kulturhuset Stadsteatern ansvarade han för de unga pojkarnas teaterutbildning.

Passar barn i åldern 3-8 år. Ungefärlig konsertlängd: 1 tim