arrow

NIKLAS & RADIOAPAN – I DJURENS VÄRLD

Hur låter egentligen djuren i skogen? Vilka ljud hittar vi bland träd, blommor och stenar? Det tar Niklas och Radioapan reda på – tillsammans med alla instrument i Sveriges Radios Symfoniorkester. Till tonerna av både ny musik och riktiga klassiker blir varje stund med Radioapan ett spännande och fantasifullt äventyr.

Lyssna och och träna gärna på att sjunga med i Radioapanlåten av Jakob Munck här

Glöm inte att ta med ditt gosedjur till konserten. Har du inget finns mjukis-Radioapor till försäljning för 119 kr på plats i Berwaldhallen.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2021/2022
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

&

Dirigenten Marie Rosenmir har en bakgrund som pianist, organist och operasångerska. Hon har studerat vid Musikhögskolan i Göteborg, Operahögskolan i Stockholm samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon studerade för Jorma Panula. Hon har även deltagit i åtskilliga internationella mästarklasser.

Hon började sin yrkesbana som dirigent vid Göteborgsoperan och fortsatte karriären vid Folkoperan i Stockholm. 2017 gjorde hon sin debut vid Kungliga Operan med Mozarts Trollflöjten. Rosenmir har dirigerat flera av Sveriges främsta orkestrar och utanför Sverige har hon arbetat med ensembler som Orchestra of the Age of Enlightenment (London), Moravian Philharmonic Orchestra (Olomouc), Bohuslav Martinů Philharmonic Orchestra (Zlin), Paris Mozart Orchestra, Odense Symfoniorkester, Kristiansands Symfoniorkester och Collegium Musicum Bergen.

Rosenmirs repertoar sträcker sig från 1700-talet till nutid. Hon känner en speciell förkärlek för svensk musik och har uruppfört flera svenska verk, både som dirigent och som sångerska. Hon är en av grundarna till Inversion, en grupp kvinnliga tonsättare och dirigenter som strävar efter att bredda publiken för samtida musik och som beställer och uppför musik av samtida nordiska kvinnliga tonsättare.

Niklas Riesbeck är sedan 1999 verksam som skådespelare och sångare, och på senare år även som manusförfattare och regissör. Han har framträtt i ledande roller i exempelvis Mamma Mia!, Dåliga mänskor, Lasse-Maja-musikalen, Tintomara och Gift dig med mig lite. På film och tv har han bland annat synts i Det nya landet, Wallander: Läckan, Oskyldigt dömd, Snapphanar och barnprogrammet Piraterna. Han kan höras på skivinspelningar av bland annat Mikael Wiehes Dåliga mänskor och Mamma Mia! på svenska.

Han har även gästat flera symfoniorkestrar som både solist, regissör och manusförfattare, däribland Malmö Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester och Jönköpings Sinfonietta, samt Sveriges Radios Symfoniorkester för vilka han sedan många år skriver, regisserar och leder Niklas & Radioapan.

Han är även en flitigt anlitad dramapedagog. Han undervisar och ger sedan många år mästarkurser vid dansskolan Base23, på Stockholms Musikalartistutbildning och för musikalen Billy Elliot på Malmö Opera samt Kulturhuset Stadsteatern ansvarade han för de unga pojkarnas teaterutbildning.

Ungefärlig konsertlängd: 50 minuter, ej paus

Passar åldern 3-8 år.

PROGRAM:

JAKOB MUNCK: Radioapans sång
GEORGES BIZET: Uvertyr till Carmen
NIKOLAJ RIMSKIJ-KORSAKOV: Humlas flykt, ur Tsar Saltan
LEROY ANDERSON: The waltzing cat
LARS-ERIK LARSSON: Scherzo, ur Pastoralsvit
GERMAINE TAILLEFERRE: Pas trop lent, ur Le petit livre de harpe de Madame Tardieu
CAMILLE SAINT-SAËNS: Figurer med långa öron, nr 8 ur Djurens karneval
HENRY MANCINI: Baby elephant walk
NN: Lilla Lejon sover du
LUDWIG VAN BEETHOVEN: Uvertyr till Coriolanus
DMITRIJ SJOSTAKOVITJ: Polka, ur Das goldene Zeitalter
RALPH VAUGHAN WILLIAMS: Uvertyr till The Wasps
ELTON JOHN: Hakuna Matata, ur Lejonkungen
JAKOB MUNCK: Radioapans sång