Musiken berättar: Hannigan och Stravinsky
Världsstjärnan Barbara Hannigan presenterar Igor Stravinskys Pulcinella med Radiosymfonikerna och som solister några av de talangfulla unga sångarna från Equilibrium. Music for the Theatre av Aaron Copland skrevs inte till någon särskild teaterpjäs men verket har en så teatralisk atmosfär att Copland själv inte tvekade när han satte dess titel.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Återigen gästas Berwaldhallen av den kanadensiska sopranen och dirigenten Barbara Hannigan som med sitt unika konstnärsskap gjorde succé senast 2017, då med Bartóks Den sällsamme mandarinen och Alban Bergs Lulu-svit. Huvudnumret denna gång är Stravinskys balett Pulcinella som framförs med tre solister hämtade ur Equilibrium Young Artists, ett mentorsprogram som Barbara Hannigan själv har grundat för att ge unga musiker en möjlighet att framträda med framstående orkestrar på ledande scener världen runt. Den här produktionen gjordes första gången i USA och Storbritannien i juni 2019.
Baletten beställdes av impressarion vid Ryska baletten i Paris, Sergej Djagilev. Handlingen bygger på en episod ur commedia dell’arte-repertoaren med den populäre neapolitanske hjälten Pulcinella i huvudrollen. Djagilev presenterade också relativt okänd 1700-talsmusik av Pergolesi som han önskade att Stravinsky skulle utgå ifrån och arrangera. Stravinsky ställde sig först tveksam men blev, enligt egen utsago, förälskad i projektet. Han satte igång med komponerandet med stor iver, vilket resulterade i en mycket raffinerad pastisch. Baletten blev inledningen på Stravinskys andra skaparperiod, hans neoklassiska, och kom att påverka musikskapandet i hela västvärlden.
Efter Haydns framgångar med de så kallade Parissymfonierna fick han en ny beställning på tre symfonier varav nr 90 i C-dur är den första. Beställaren, greve d’Ogny, företrädde Concert Olympique, en stor orkester bestående huvudsakligen av tidens främsta yrkesmusiker och ansedd ansedd som en av Europas främsta vid den tiden. Det är oklart om någon av symfonierna framfördes i Paris, då de beställdes 1788 och orkesterns verksamhet upphörde 1789 på grund av oroligheterna i samband med franska revolutionen.
När Aaron Copland ville hitta ett amerikanskt sound i sin musik blev lösningen att hämta inspiration från jazz och blues. Det hörs bland annat i Music for the Theater som komponerades utan någon specifik pjäs i åtanke, men som Copland påpekade: ”Musiken verkade föreslå en viss teatral atmosfär, så jag valde titeln efter att ha utvecklat idén till fem korta satser.” Detta verk, liksom hans pianokonsert från samma period, blev en kort utflykt i jazz-soundet som endast återkommer i mer sublim form i senare musik. Copland gick raskt vidare till att skriva dissonant modern musik, men Music for the Theater är det första verket med ett mera distinkt Copland-sound.
Text: Andreas Konvicka
UPPTAKT: Fredag kl 18.00 och lördag kl 14.00 berättar musikvetaren Jonas Lundblad om verken som spelas på konserten och om teaterformen commedia dell’arte som inspirerade till baletten Pulcinella.