arrow

MUSIKEN BERÄTTAR: GERONTIUS DRÖM

Tillsammans med Händels Messias och Brittens War Requiem är Elgars Gerontius dröm ett av de viktigaste brittiska musikverken som skrivits. Den starka texten, skriven av den nyligen helgonförklarade engelska teologen och poeten John Henry Newman, berättar om en döende man vars livsgärningar rannsakas inför Gud. Elgar förenar i musiken brittisk elegans med Wagnersk detaljrikedom på ett drabbande sätt. Missa inte Berwaldhallen-premiären av detta med rätta omåttligt populära verk. Fredagens konsert direktsänds med bild på Play.

Lyssna till minipodden om Gerontius dröm av Edward Elgar här

 

Det är utan att överdriva en stor händelse när Berwaldhallen nu för första gången ger Edward Elgars magnifika Gerontius dröm som räknas bland Elgars främsta verk. Tre välrenommerade sångare bär upp solistpartierna: tenoren Andrew Staples som nyligen spelat in Gerontius dröm med Staatskapelle Berlin och Daniel Barenboim, mångsidige barytonen Simon Keenlyside som liksom Staples gästat Berwaldhallen flera gånger tidigare, och hyllade mezzosopranen Ann Hallenberg som nyligen tillträtt som Artist in Residence vid Drottningholms Slottsteater.

Elgar, som var troende katolik, valde själv den omtyckte engelske kardinalen John Henry Newmans dikt The Dream of Gerontius som grund för verket. Newman konverterade till katolicismen i vuxen ålder och utforskar i dikten den katolska tron på själens färd från dödsögonblicket genom paradiset till Gud och vidare till skärselden för att renas. Newman var en respekterad teolog under sin livstid och ägnade mycket tid åt att hjälpa fattiga och sjuka. Söndagen den 13 oktober helgonförklaras han av påve Franciskus, en betydelsefull händelse som gör detta framförande än mer angeläget.

Första delen av verket skildrar den ångestfyllde Gerontius – namnet kommer från grekiskans ’geron’, som betyder gammal man – som ligger för döden i kretsen av sina vänner. De ber till Maria, till apostlarna och änglarna om nåd för Gerontius själ. Själv är han fylld av ångest och skräck inför döden, men en präst uppmanar honom att gå vidare: ”Go forth upon thy journey, Christian soul!”

I andra delen leds Gerontius själ av en ängel till mötet med Gud. På vägen passerar de onda andar och demoner som väntar på att ta med de dömda till Helvetet. Ängeln som besökte Jesus i Getsemane utlovar glädje men varnar för smärtan i Jesu lidande. Från jorden ekar ännu rösterna från Gerontius närmaste: ”Be merciful, be gracious; spare him, O Lord.” I ett våldsamt instrumentalt utbrott döms Gerontius själ av Gud på ett ögonblick och till slut får Gerontius möta kören av själar i den renande skärselden, med löfte om frälsning.

Uruppförandet av Gerontius dröm i Birminghamn 3 oktober 1900 blev ett misslyckande på grund av en illa förberedd kör och sjuka solister. Musiker och kritiker såg dock storheten i verket och när det sattes upp i Düsseldorf och sedan London åren därpå slog det igenom på allvar. Richard Strauss hyllade Elgar som den engelska musikens förnyare och i tyska tidningar beskrevs Elgar som ”en av den moderna tidens musikaliska ledargestalter”. I Sverige framfördes Gerontius dröm sannolikt för första gången 1904 på Kungliga Operan under ledning av ingen mindre än Wilhelm Stenhammar. 1912 gavs det igen, då i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm med Hugo Alfvén som dirigent.

Text: David Saulesco och Henry Larsson


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot RADIOKÖREN dot 2019/2020
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Mikaeli kammarkör är en av Sveriges mest framstående körer, med en bred och avancerad repertoar. Den stockholmsbaserade kören består av 32 erfarna sångare och leds sedan starten 1970 av Anders Eby, professor i kördirigering och internationellt verksam dirigent och pedagog.

Passionen för svensk körmusik har lett till ett stort antal uruppföranden, beställningsverk och personliga relationer till våra största körtonsättare. Kören och dess dirigent har också ett intresse för historisk musik som bidragit till stora repertoarbredd; publiken har fått höra allt ifrån kvinnliga 1800-talstonsättare till renässanspolyfoni.

Under åren har kören haft omfattande samarbeten med svenska orkestrar och solister. Mikaeli kammarkör har medverkat på mer än 20 skivinspelningar, otaliga radiosändningar samt konserter och uppsättningar på flera av Stockholms största scener. I en strävan att föra sin tradition vidare har kören också under många år arrangerat workshops och mästarkurser med unga dirigenter.

Under nära 50 verksamma år har kören varit en institution i svenskt körliv. Sedan juli 2018 verkar Mikaeli kammarkör som en fristående konstnärlig grupp.

S:t Jacobs vokalensemble är en blandad kör med omkring 40 medlemmar som grundades 2007 som en ungdomskör. Sedan starten leds kören av Mikael Wedar. Kören uppträder företrädesvis i S:t Jacobs kyrka och i Storkyrkan i Stockholm och ger både egna konserter samt deltar i mässor och andra högtider. Vokalensemblen är flerfaldigt prisbelönad vid åtskilliga internationella körfestivaler. Bland annat vann de Grand Prix vid Slovakia Cantat i Bratislava 2010, tog hem fem utmärkelser vid Concurso Coral de Tolosa i Baskien 2013 och vann guldmedalj vid European Grand Prix i Debrecen våren 2014. Ensemblen turnerar även utomlands och har uppträtt i exempelvis Hongkong, Frankrike och Ryssland.

Daniel Harding är Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent sedan 2007 och sedan 2019 även orkesterns förste konstnärlige ledare, med ett uppdrag som omfattar att hitta nya programformat för att presentera klassisk musik. Det arbetet inleddes redan säsongen 2014/2015 med den uppmärksammade konsert- och föreläsningsserien Interplay. Harding är även hedersdirigent för Mahler Chamber Orchestra, som han arbetat med i över 20 år, och konstnärlig ledare för Youth Music Culture, Greater Bay Area i Kina. Säsongen 2024/2025 tillträder han som chefsdirigent vid Santa Cecilia-akademien i Rom.

Harding är en ständig gäst hos världens främsta orkestrar, däribland Wienerfilharmonikerna, Berlinerfilharmonikerna, Bayerska Radions symfoniorkester, Concertgebouworkestern och La Scala-filharmonikerna. I USA har han uppträtt med Bostons, Chicagos och San Franciscos symfoniorkestrar, med Clevelands orkester, samt med Los Angeles och New Yorks filharmoniker. Som eftertraktad operadirigent har han lett hyllade uppsättningar vid La Scala i Milano, Wiens stadsopera, Royal Opera House i London, samt vid festivalerna i Aix-en-Provence och Salzburg. Han har tidigare varit konstnärlig ledare för Orchestre de Paris och för Anima Mundi-festivalen i Pisa, samt förste gästdirigent för Londons symfoniorkester.

Daniel Harding turnerar med Sveriges Radios Symfoniorkester till Europas mest prestigefyllda scener och har spelat in hyllade och prisbelönade skivor med orkestern. Hans kontrakt som chefsdirigent och konstnärlig ledare fortsätter till och med våren 2025. ”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller mer än ett decennium, utan också fortsätter att växa” säger han om sitt samarbete med orkestern.

År 2002 mottog Harding den franska utmärkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres och 2017 tilldelad han till Officier des Arts et des Lettres. 2012 valdes han in som ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien. 2021 mottog han Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. Daniel Harding är född i Oxford i England och spelade trumpet innan han började dirigera i sena tonåren. Sedan 2016 är han även utbildad trafikpilot.

Ann Hallenberg betraktas som en av världens ledande mezzosopraner, nyligen tilldelad Operapriset 2019 av Tidskriften Opera. Hon uppträder på operascener runt om i världen som La Scala i Milano, Teatro Real i Madrid, Kungliga Myntteatern i Bryssel, Theater an der Wien, Kungliga Operan och Den Norske Opera. På operarepertoaren finns ett stort antal roller i verk av bland andra Rossini, Mozart, Gluck, Händel, Bizet och Massenet.

Hon är även en eftertraktad konsertsångerska som har sjungit med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Concertgebouworkestern, Orchestre de Paris, BBC Symfoniorkester, DR Symfoniorkestret och Londons symfoniorkester. Hon arbetar särskilt nära ensemblerna Les talens lyriques, Il Pomo d’oro och Europa galante.

Bland hennes senaste framgångar kan nämnas titelrollen i Händels Agrippina i Halle och Bukarest med Les talens lyriques och Elgars Gerontius dröm i Berwaldhallen under ledning av Daniel Harding, därtill en galakonsert med kammarorkestern Musica Viva i Moskva, arior skrivna åt Farinelli med Les talens lyriques i Arras och en galakonsert under Festspelen i Salzburg. Hon har gjort mer än 40 skivinspelningar, varav den senaste soloskivan Carnevale 1729 höjts till skyarna av kritiker.

Gerontius

Engelske tenoren Andrew Staples är en flitig konsertsångare som uppträtt med dirigenter som Simon Rattle, Daniel Harding, Andrew Manze och Robin Ticciati. Närmast har han gjort Froh i Wagners Rhenguldet på Royal Opera House i London, europaturné med Orchestra of the Age of Enlightenment och Simon Rattle med Bachs Johannespassion samt Brittens War Requiem med Orchestre de Paris och Daniel Harding. Dessutom väntar debuter på såväl Deutsche Staatsoper och Metropolitan Opera. Andrew Staples är också en ofta återkommande gäst i Berwaldhallen. Våren 2020 medverkar han i Beethovens Missa solemnis och Symfoni nr 9, liksom Edward Elgars mäktiga kantat Gerontius dröm. Under Östersjöfestivalen 2019 var han en av flera stjärnsolister som gjorde Bachs Matteuspassion under ledning av Alan Gilbert. Han debuterade vid Royal Opera House i London som Jacquino i Beethovens Fidelio och har där sedan dess gjort bland annat Flamand i Strauss Capriccio och Artabenes i Thomas Arnes Artaxerxes. Han har spelat in flera stora dramatiska verk på skiva, däribland John Adams opera Doctor Atomic och Bohuslav Martinůs oratorium Gilgamesheposet.

Prästen och Dödsångestens ängel

Engelska barytonen Sir Simon Keenlyside är flerfaldigt prisbelönad, ständigt eftertraktad på såväl de stora opera- som konsertscenerna. Nyligen har han gjort titelrollerna i både Mozarts Don Giovanni och Verdis Rigoletto vid Bayerische Staatsoper, Giorgio i Verdis La traviata och Ford i Falstaff vid Wiener Staatsoper, greven i Mozarts Figaros bröllop vid Royal Opera House och Wolfram i Wagners Tannhäuser vid Deutsche Oper. Han debuterade 1988 vid Staatsoper Hamburg som greven i Figaros bröllop, var under sex år fast medlem av ensemblen vid Scottish Opera i Glasgow och har medverkat vid uruppsättningarna av såväl Thomas Adès The Tempest 2004 och Lorin Maazels 1984 året därpå. På hans repertoar finns även exempelvis Marcello i Puccinis La Bohème, titelrollen i Brittens Billy Budd samt både Golaud och Pelléas i Debussys Pelléas och Mélisande.

Musiken

Ungefärliga tider

Det är utan att överdriva en stor händelse när Berwaldhallen nu för första gången ger Edward Elgars magnifika Gerontius dröm som räknas bland Elgars främsta verk. Tre välrenommerade sångare bär upp solistpartierna: tenoren Andrew Staples som nyligen spelat in Gerontius dröm med Staatskapelle Berlin och Daniel Barenboim, mångsidige barytonen Simon Keenlyside som liksom Staples gästat Berwaldhallen flera gånger tidigare, och hyllade mezzosopranen Ann Hallenberg som nyligen tillträtt som Artist in Residence vid Drottningholms Slottsteater.

Elgar, som var troende katolik, valde själv den omtyckte engelske kardinalen John Henry Newmans dikt The Dream of Gerontius som grund för verket. Newman konverterade till katolicismen i vuxen ålder och utforskar i dikten den katolska tron på själens färd från dödsögonblicket genom paradiset till Gud och vidare till skärselden för att renas. Newman var en respekterad teolog under sin livstid och ägnade mycket tid åt att hjälpa fattiga och sjuka. Söndagen den 13 oktober helgonförklaras han av påve Franciskus, en betydelsefull händelse som gör detta framförande än mer angeläget.

Första delen av verket skildrar den ångestfyllde Gerontius – namnet kommer från grekiskans ’geron’, som betyder gammal man – som ligger för döden i kretsen av sina vänner. De ber till Maria, till apostlarna och änglarna om nåd för Gerontius själ. Själv är han fylld av ångest och skräck inför döden, men en präst uppmanar honom att gå vidare: ”Go forth upon thy journey, Christian soul!”

I andra delen leds Gerontius själ av en ängel till mötet med Gud. På vägen passerar de onda andar och demoner som väntar på att ta med de dömda till Helvetet. Ängeln som besökte Jesus i Getsemane utlovar glädje men varnar för smärtan i Jesu lidande. Från jorden ekar ännu rösterna från Gerontius närmaste: ”Be merciful, be gracious; spare him, O Lord.” I ett våldsamt instrumentalt utbrott döms Gerontius själ av Gud på ett ögonblick och till slut får Gerontius möta kören av själar i den renande skärselden, med löfte om frälsning.

Uruppförandet av Gerontius dröm i Birminghamn 3 oktober 1900 blev ett misslyckande på grund av en illa förberedd kör och sjuka solister. Musiker och kritiker såg dock storheten i verket och när det sattes upp i Düsseldorf och sedan London åren därpå slog det igenom på allvar. Richard Strauss hyllade Elgar som den engelska musikens förnyare och i tyska tidningar beskrevs Elgar som ”en av den moderna tidens musikaliska ledargestalter”. I Sverige framfördes Gerontius dröm sannolikt för första gången 1904 på Kungliga Operan under ledning av ingen mindre än Wilhelm Stenhammar. 1912 gavs det igen, då i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm med Hugo Alfvén som dirigent.

Text: David Saulesco och Henry Larsson

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 40 min (ingen paus)

Textmaskin kommer att finnas i salen ovanför scen