Mozart x 2 med Malin Broman & Janine Jansen

Under den korta tiden mellan april och December 1775 fullbordade Mozart, nitton år gammal, sina fem violinkonserter. Här får vi tillfälle att ta del av stjärnviolinisten Janine Jansen i både Mozarts fjärde och femte konsert. Dessutom musik av tre franska mästare från olika epoker: Farrenc skrev sin uppsluppna andra konsertuvertyr 1834, Faurés känslosamma teatermusik till Pelléas et Mélisande komponerades strax innan sekelskiftet 1800/1900 och Ravels inlevelsefulla Le tombeau de Couperin tillkom under och efter första världskriget.

Säsong 2022/2023
Berwaldhallen
1 tim 55 min inkl. paus

Konserten sänds på Berwaldhallen Play samt i Sveriges Radio P2 fredag 2 juni kl 19:00.

Med sin lysande teknik och självklara scenutstrålning räknas den nederländska violinisten Janine Jansen sedan många år till toppskiktet av världens främsta violinister. Hon är en återkommande gäst i Berwaldhallen och nu får vi lyssna till hennes virtuositet i inte mindre än två violinkonserter, Mozarts första och femte violinkonsert. Den femte konserten kallas ibland även ”Den turkiska”, eftersom Mozart i den härligt rytmiska finalsatsen inspirerades av turkisk militärmusik, något som var på modet i det Habsburgska riket under slutet av 1700-talet.

Mozart var en av den franske tonsättaren Maurice Ravels stora inspirationskällor. Ravel påverkades också av barocktonsättaren François Couperin, och verket Le tombeau de Couperin är lika mycket en hyllning till honom som en tribut till franska 1700-talstonsättare överhuvudtaget. Ravel skrev sitt verk strax efter att han tjänstgjort som ambulansförare och chaufför i första världskriget. Hans upplevelser vid fronten satte djupa spår i honom och Le tombeau de Couperin tillägnades även vänner till honom som stupat i kriget.

Gabriel Faurés svit ur teatermusiken till Maeterlincks triangeldrama Pelléas och Mélisande från 1893 är både känslosam och suggestiv. Fauré var den förste att skriva musik efter detta populära teaterstycke, men även Sibelius och Schönberg har använt pjäsen som inspirationskälla till egna verk, och Debussy komponerade en berömd opera efter skådespelet.

Konserten inleds med musik av 1800-talstonsättaren Louise Farrenc. Hon verkade som professor i pianospel vid konservatoriet i Paris och hennes kompositioner lovordades av såväl Schumann som Berlioz och inkluderar bland annat tre symfonier. Sin sprudlande och dramatiska andra konsertuvertyr komponerade hon 1834. Sju år senare skulle hon komponera sin första symfoni.

Text: Axel Lindhe

Lär dig mer om Ravel i Sveriges Radio P2 Dokumentär

Lär dig mer om Mozart i Sveriges Radios P2 Klassiska podden

Malin Broman i Sveriges Radio Sommar i P1 (från 2021)

Kommande konserter

  • 23 mars
    100 kr

    Kulturskolans Orkesterfestival 13.00

    Upplev musikglädje när ungdomsorkestrar från region Stockholm möts i en orkesterfestival på Berwaldhallen.
    Läs mer & biljetter
  • 23 mars
    100 kr

    Kulturskolans Orkesterfestival 16.00

    Upplev musikglädje när ungdomsorkestrar från region Stockholm möts i en orkesterfestival på Berwaldhallen.
    Läs mer & biljetter
  • Leonidas Kavakos med sin violin
    27 & 28 mars, 19.00
    170 - 560 kr

    Leonidas Kavakos i Sjostakovitjs andra violinkonsert

    Världsviolinisten Leonidas Kavakos återvänder till Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent Andrés Orozco-Estrada leder även Sveriges Radios Symfoniorkester i tre verk av Richard Strauss.
    Läs mer & biljetter
  • 29 mars
    100 - 550 kr

    Anita & Gunnar

    En musikteater om Anita Lindblom och Gunnar Wiklund, deras låtskatter och livsöden.
    Läs mer & biljetter