arrow

MALIN BROMAN & PEKKA KUUSISTO

Följ med konsertmästare Malin Broman, finländske stjärnviolinisten Pekka Kuusisto och musiker från Radiosymfonikerna på en musikalisk seglats runt Östersjön. P2:s programledare Sara Norling och Johan Korssell lotsar oss runt till de olika hamnarna och presenterar musiken. En intim och färgstark konsertupplevelse utlovas!

Östersjön är havet där sillgrisslor häckar, tre olika sorters sälar dyker och havsörnar breder ut sina vingar. I Östersjön möts sött och salt liksom nio länders vatten. Det är ett hav som är nästan helt omringat av land, ett hav som förenar. En kammarmusikalisk resa runt ett sådant hav är förstås omväxlande, men det är under gemensam flagg man ger sig av.
– Nästan alla Östersjöländer är representerade på vår resa: Finland, Sverige, Estland, Lettland och Tyskland. Det kulturella utbytet mellan dessa länder har alltid fallit sig naturligt, berättar Sara Norling, en av ciceronerna på färden.
Det kan tyckas långt från Bachs barock till Andrea Tarrodis Acanthes, som uruppfördes av violinisterna Pekka Kuusisto och Malin Broman 2018. Men trots skilda tonspråk finns det beröringspunkter.
– Det är stilmässigt stor spännvidd på programmet, men de folkmusikaliska dragen går igen i konsertens samtliga stycken. Bachs Brandenburgkonsert nr 3 slutar med en gigue. Andrea Tarrodi har skrivit sitt skira och klangfulla stycke direkt för Pekka och Malin. Hon refererar till deras rötter genom finsk och svensk folkmusik, som är invävd i stycket. Även vanligtvis lågmälde Pēteris Vasks Dans från pianokvartett har ett rytmiskt driv inspirerat av lettisk folkmusik.
Sauli Zinovjev besökte Berwaldhallen så sent som i februari med den pianokonsert han skrivit särskilt för Víkingur Ólafsson. Klaus Mäkelä stod då på dirigentpulten. Recharged för stråkar uruppfördes i april 2019 under ledning av samme Mäkelä. Stycket är dedikerat ”The conductor hero of my life”, vilket skämtsamt syftar på den dirigent som för tillfället råkar leda stycket.
– Zinovjev skriver lättillgänglig och färgrik musik. Recharged slutar passionerat och intensivt.
Arvo Pärts genombrottsstycke Spiegel im Spiegel tillkom innan han lämnade Estland på 1970-talet. Verket har blivit omåttligt populärt, använts i otaliga tv- och filmsammanhang och finns i olika instrumentationer. Här görs den ursprungliga fiol- och pianoversionen.
– Stycket har en enkel form med enkla treklanger och en melodi som långsamt rör sig uppåt och sen vänder gång på gång.
Sara Norling ska tillsammans med kollegan Johan Korssell vägleda publik och radiolyssnare på resan.
– Vi ska försöka säga något om den här härliga musiken, men framför allt påminna om Östersjön och dess betydelse som kulturbärare. Tillsammans med musikerna ger vi oss också ut på lite okända farvatten, med överraskande och improviserade musikinslag.

Text: Anna Hedelius


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
Skriv ut

Medverkande

 

Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och en internationellt efterfrågad solist med gästspel hos bland andra Academy of St Martin in the Fields, BBC Scottish Symphony Orchestra, Sjællands Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. Mellan åren 2015 och 2020 var hon konstnärlig ledare för Musica Vitae och hon efterträdde hösten 2019 Sakari Oramo som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester. Hon har även verkat som solist/konstnärlig ledare vid konserter med bland andra Trondheimsolistene, Oulu Sinfonietta, Gävle Symfoniorkester och australiska ACO Collective.

Broman har de senaste åren uruppfört violinkonserter av Helen Grime, Britta Byström, Andrea Tarrodi och Daniel Nelson och spelat in både Carl Nielsens och Britta Byströms konserter på skiva. Hennes inspelning av Mendelssohns dubbelkonsert för violin och piano med Musica Vitae och Simon Crawford-Phillips Grammynominerades 2019. Hon har även gjort ett antal inspelningar med sin hyllade ensemble Kungsbacka Pianotrio, som gett mer än 700 konserter världen över och grundat Change Music Festival. Våren 2020 gjorde Broman i form av programkonceptet Malin Broman x 8 en uppmärksammad filmad inspelning där hon spelar samtliga åtta stämmor i Felix Mendelssohns stråkoktett. Stycket kräver normalt åtta musiker, men i filmen spelar Malin Broman alltså fyra fioler, två altfioler och två celli.

Sedan 2008 är Malin Broman ledamot i Kungl. Musikaliska akademien. Hon är även violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut. Våren 2019 mottog hon H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för sina betydande insatser inom svenskt musikliv. Av Järnåkerfonden lånar hon en Stradivarius-violin från 1709 och en Bajoni-viola från 1861.

Pekka Kuusisto. Foto: Felix Boede.

Violinisten, dirigenten och tonsättaren Pekka Kuusisto är känd för sin konstnärliga mångsidighet och för sin innovativa inställning till repertoaren. Han är konstnärlig ledare för Det Norske Kammerorkester och från och med 2023/24 är han förste gästdirigent och konstnärlig medledare för Helsingfors stadsorkester. Han är också konstnärlig partner till Mahler Chamber Orchestra och Saint Paul Chamber Orchestra. Han samarbetar dessutom med San Franciscos symfoniorkester (Collaborative Partner) och Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (Artistic Best Friend).

Kuusisto är en hängiven anhängare av ny musik och han har uruppfört verk av Sauli Zinovjev, Daníel Bjarnason, Anders Hillborg, Philip Venables och Andrea Tarrodi. Han är också en skicklig improvisatör och samarbetar regelbundet med artister från olika genrer, som Hauschka och Kosminen, den nederländske neurologen Erik Scherder, elektronmusik-pionjären Brian Crabtree, jazztrumpetaren Arve Henriksen, jonglören Jay Gilligan, accordeonisten Dermot Dunne och sångaren och multiinstrumentalisten Sam Armidon.

Kuusistos har gjort många inspelningar, huvudsakligen för skivbolagen Ondine och BIS. För Pentatone lanserade han 2021 albumet First Light, med världspremiären av Nico Muhlys violinkonsert, Shrink (tillsammans med Det Norske Kammerorkester). Andra exempel på inspelningar från senare år är Thomas Adès violinkonsert med Aurora Orchestra och Nicolas Collon (Deutsche Grammophon), Hillborgs Bach Materia och Bachs Brandenburgkonserter nr 3 & 4 med Svenska Kammarorkestern och Thomas Dausgaard på BIS, samt Daníel Bjarnasons violinkonsert med Islands Symfoniorkester och Bjarnason som dirigent (Sono Luminus). Bland tidigare inspelningar kan nämnas Erkki-Sven Tüürs Noesis, för violin, klarinett och orkester för Ondine och Sebastian Fagerlunds violinkonsert Darkness in Light på BIS, båda med Finska Radiosymfonikerna och Hannu Lintu.

Sara Norling är programledare på Sveriges Radio P2 sedan 2012. Där har man bland annat kunna höra henne i Klassiska konserten i P2 och tillsammans med producenten Marie Wennersten från SR Drama har hon gjort serien ”Instrumentalisterna”. Sedan 2020 är hon programledare för P2’s långkörare Musikrevyn som varje vecka tar upp nya inspelningar av klassisk musik. Innan hon kom till Sveriges Radio arbetade Sara Norling som frilansskribent, bland annat som musikkritiker i Dagens Nyheter i drygt tio år. Hon har också varit redaktör för tidskriften Tidig Musik.

Johan Korssell är musikjournalist vid Sveriges Radio P2. Mellan 2006 och 2020 var Johan programledare för Musikrevyn. Nuförtiden gör han bland annat podden Mästerverken och Korssell i P2. Johan hörs dessutom regelbundet som presentatör i P2:s utbud av konsert- och operasändningar. Johan har även gjort en rad P2-dokumentärer, under 2021 ett program om Leonard Bernstein. Johan Korssell har också varit med och tävlat i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt.

Musiken

Ungefärliga tider

Klangfärg är centralt i Tarrodis tonsättarskap och hennes musik har speciellt lovordats för sin klangskönhet, färgrikedom och särpräglade ljusspel. I en intervju har hon jämfört kompositionsprocessen med att sitta med ”massor av olika färgburkar som jag ska blanda till en ljudvärld”, och även i dubbelkonserten Acanthes har hon influerats av färger, nämligen av Matisses konstverk med samma namn. I Acanthes använde sig Matisse av ett nytt formspråk – ”papiers découpés” – en collageteknik som görs i flera moment, och som innefattar såväl tecknande, färgläggning, urklipp och slutligen montering. I en programkommentar i partituret till Acanthes beskriver Tarrodi hur hon inspirerats av Matisses ”flerlagringsteknik”: ”Jag försökte arbeta på samma sätt med denna komposition, genom att översätta former och färger från målningen till musik.”

I stycket hörs också inspiration från svensk och finsk folkmusik. Två folksånger interfolieras i fragment genom verket och i slutet kan man höra de två sångerna blomma ut med full styrka.

Text: Axel Lindhe