arrow

LUCIAMORGON MED RADIOKÖREN

När natten går tunga fjät kring gård och tuva kommer Lucia med ljus i hår. På luciadagens morgon bjuder Radiokören och dirigent Folke Alin på ett klassiskt luciatåg  och dessutom klassiska och älskade sånger som Bereden väg för Herran, Betlehems stjärna och Jul, jul, strålande jul. Kom i fridfull helgstämning när Berwaldhallen lyses upp av stearinljus och stämningsfull sång.

Se konserten på Berwaldhallen Play söndagen den 13 dec kl 07:00. Passar du på och har sovmorgon, finns konserten att se även i efterhand. Konserten sänds dessutom i Sveriges Radio P2 lite senare under kvällen, då med start kl 20:30.


RADIOKÖREN
Skriv ut

INFORMATION OM KONSERTERNA I DECEMBER

Ta del av Berwaldhallens decemberkonserter i Sveriges Radio P2 och med bild på Berwaldhallen Play. Med anledning av de skärpta restriktionerna i Stockholmsregionen spelas konserterna utan publik.

Medverkande

 

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.

Säsongen 2019–2020 tillträder Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik, något som fortfarande är en viktig ledstjärna för kören.

Folke Alin är sedan 1994 vicedirigent för manskören Orphei Drängar. Han arbetar även som repetitör med körer som Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Han har tidigare arbetat som kormästare vid Kungliga Operan under åren 1998–2014 och dessutom som repetitör, kormästare och kapellmästare vid Folkoperan. Han har samarbetat med ledande dirigenter som Riccardo Muti, Alan Gilbert, Daniel Harding och Esa-Pekka Salonen.

Som frilansmusiker har han gett ett antal romanskonserter med bland andra Erik Sædén, Ingrid Tobiasson och Anders Andersson och medverkat i ett flertal kammarmusikaliska sammanhang. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerade piano för Irène Mannheimer.

Malena Ernman är en av Sveriges mest kända sångerskor i modern tid. Hon slog igenom 1998 i rollen som Kaja i Sven-David Sandströms Staden och fick sitt internationella genombrott året därpå i Händels Agrippina under dirigenten René Jacobs. Hon tävlade i Melodifestivalen och representerade därpå Sverige i Eurovision Song Contest 2009 med bidraget La Voix. Tillsammans med sin familj skrev hon den uppmärksammade boken Scener ur hjärtat som gavs ut 2018.

På senare år har hon bland annat gjort rollen som Gabriella i musikalen Så som i himmelen och i mer än tio år givit hyllade sommarkonserter i Dalhalla. Hon har spelat in ett antal skivor, bland annat SDS med musik av Sven-David Sandström och Sverige med samtida tolkningar av det svenska visarvet.

På hennes operarepertoar finns roller som Prins Orlovsky i Strauss d y:s Läderlappen, Sesto i Händels Julius Caesar, Cherubino i Mozarts Figaros bröllop och titelrollen i Händels Xerxes. Hon har studerat vid Kungliga Musikhögskolan, vid Musikkonservatoriet i Orléans samt vid Stockholms konstnärliga högskola, f d Operahögskolan i Stockholm. Parallellt med sina studier sjöng hon i Radiokören under bland andra Gustav Sjökvist och Eric Ericson.

Ungefärlig konsertlängd: 40 min