arrow

KAMMARMUSIK: LIGETI OCH NILSSON FÖR BLÅSKVINTETT

Starta veckan med en kammarmusikkonsert där blåsinstrumenten står i centrum. Musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester spelar verk av 100-årsjubilerande kompositören György Ligeti och svenske Bo Nilsson – geniet från Malmberget. Tre verk för blåskvintett visar på instrumentgruppens rika omfång och sinsemellan skiftande klang.

 


Försäljningen till detta evenemang stänger kl 12.00 den 14 april.

Konserten ges i Radiohuset Studio 2. Observera att namn och unik e-postadress måste anges för varje deltagare vid biljettköp. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på din biljett. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

&

Anders Jonhäll är sedan 2008 soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Mellan 1992 och 2019 hade han samma position i Göteborgs Symfoniker. Han är en av grundarna till ensemblen Gageego! som i mer än tjugo år har arbetat med nutida konstmusik. I ett tiotal år undervisade han på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han deltar även i projekt på tidstrogna instrument, både barocktravers och klassisk flöjt.

Bengt Rosengren är solooboist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 1983. Han har återkommande framträtt som solist med orkestern, bland annat i Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozarts samt Bohuslav Martinůs respektive oboekonserter, liksom i Esa-Pekka Salonens Mimo II.

Rosengren tjänstgjorde som solooboist i Stockholms Nya Kammarorkester till dess orkestern upphörde 2019. Även med dem uppträdde han som solist flera gånger, bland annat med Arne Nordheims oboekonsert Boomerang i New York, samt under flera av Stockholms Konserthus tonsättarfestivaler där han bland annat spelade Witold Lutosławskis Dubbelkonsert för oboe och harpa i närvaro av tonsättaren.

Han är en flitig kammarmusiker, medlem i blåskvintetten Amadé och finns representerad i ett stort antal skiv- och radioinspelningar både som solist och som kammarmusiker. 2009 blev Rosengren inbjuden att vara solooboist i World Orchestra for Peace, en orkester bestående av världens främsta orkestermusiker under ledning av Valery Gergiev. Han är huvudlärare i oboe på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han även undervisar i kammarmusik och orkesterspel.

&

Niklas Andersson är anställd som soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 1992 efter fem år som soloklarinettist i Trondheims och Helsingborgs symfoniorkestrar. Under 15 år var han även medlem i framstående nutida musikensemblen KammarensembleN där han var med och uruppförde ett stort antal verk av svenska och utländska tonsättare. I kammarmusiksammanhang har han även spelat med bl a Tale-, Lysell-, Zetterqvist- och Nya Stenhammarkvartetten samt med tjeckiska Skampakvartetten. Tonsättare som Daniel Nelson och Victoria Borisova-Ollas har komponerat verk för honom och som solist har han framträtt med svenska orkestrar hemma och utomlands i klarinettkonserter av Mozart, Copland, Wallin, Nelson, Henze och Nielsen. Niklas studerade först vid Musikhögskolan i Göteborg för Sten Pettersson samt för Walther Boyekens i Antwerpen och i London för John McCaw.

 

&

Henrik Blixt är stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester, tidigare solofagottist i Gävle Symfoniorkester. Han har spelat i fagottkvertetten Särimner som 1996 vann första pris vid den internationella fagottkvartettävlingen i Potsdam. Hösten 1998 vann han andra pris i den internationella träblåstävlingen i Bayreuth i konkurrens med 91 andra musiker. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för bland andra professor Knut Sönstevold tog han solistdiplom våren 1998 efter att ha framfört André Jolivets fagottkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester. Med Amadékvintetten har han spelat in bland annat musik av Mozart och Nielsen samt svenska tonsättare som Rolf Martinsson och Daniel Börtz. Två gånger har han fått verk skrivna till sig av Mats Larsson Gothe, solostycket Ricerco 1 och solokonserten Ricerco 2.

Hans Larsson är sedan 1989 anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester och stämledare i orkestern sedan 1996. Han är även medlem i Drottningholms Barockensemble sedan 1988 och var tidigare anställd i Norrköpings Symfoniorkester 1988–1989. Han har varit medlem i Stockholm Chamber Brass, Royal Wind Quintet och Amadékvintetten.

Han har uppträtt som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester i Mozarts Hornkonsert nr 2 Ess-dur, Hans Eklunds Konsert för horn och kammarorkester samt i Robert Schumanns Konsertstycke för fyra horn.

Han är uppvuxen i Örebro, började spela i kommunala musikskolan och bedrev sina högre studier först vid Ingesunds musikhögskola 1981–1982 för Leif Nilsson, sedan vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1982–1987 för Bengt Belfrage och Wilhelm Lanzky-Otto.