arrow

KAMMARMUSIK: FYRA URUPPFÖRANDEN AV MARIA LITHELL FLYG

Maria Lithell Flyg har inspirerats av fyra kvinnliga poeters dikter i sina fyra sånger, som också kommer ut på skiva hösten 2022. I sångerna ges ton till den mullrande vulkanen i Greta Sundbergs Bestigning, den andlösa tystnaden en stjärnklar natt så som den gestaltas i Edith Södergrans Stjärnor, passionen i Karin Boyes Du är min renaste tröst och livets skörhet i Wislawa Szymborskas Nära ögat. Samtliga sånger får nu sitt uruppförande. Det får även cellostycket Exhale, i vilket cellisten och tonsättaren Johanna Sjunnesson har lånat fragment och partier ur Bachs Preludium i G och skapat ett nytt stycke i postklassisk stil. Många tonsättare, bland andra Paganini, har inspirerats av Beethovens Gassenhauertrio, i vilken tredje satsens tema, i sin tur lånat ur en opera av Joseph Weigl, ofta visslades på Wiens gator (Gasser) och torg.


Specifika regler kring biljetter till denna konsert:

Berwaldhallen säljer inga biljetter till detta evenemang men genom Radiosymfonikernas och Radiokörens Vänförening (RSKV) kan du gå gratis på denna konsert. Konserten ges i Radiohuset Studio 2. I och med detta behöver varje konsertbesökare anmäla sig för att komma in på konserten. Anmälan mejlas till vanforeningenrskv@gmail.com senast 10 november. Observera att namn måste anges för varje deltagare. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på anmälan. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

Lisa Carlioth var under många år knuten till Staatstheater Oldenburg i Tyskland och har även uppträtt vid exempelvis The Barbican i London och på Folkoperan i Stockholm. Förutom de stora oratorierna har hon bland annat framfört Messiaens La Mort du nombre och Monteverdis Vespro della Beata Vergine. Lisa har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Guildhall School of Music and Drama i London och Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow.

&

Niklas Andersson är anställd som soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 1992 efter fem år som soloklarinettist i Trondheims och Helsingborgs symfoniorkestrar. Under 15 år var han även medlem i framstående nutida musikensemblen KammarensembleN där han var med och uruppförde ett stort antal verk av svenska och utländska tonsättare. I kammarmusiksammanhang har han även spelat med bl a Tale-, Lysell-, Zetterqvist- och Nya Stenhammarkvartetten samt med tjeckiska Skampakvartetten. Tonsättare som Daniel Nelson och Victoria Borisova-Ollas har komponerat verk för honom och som solist har han framträtt med svenska orkestrar hemma och utomlands i klarinettkonserter av Mozart, Copland, Wallin, Nelson, Henze och Nielsen. Niklas studerade först vid Musikhögskolan i Göteborg för Sten Pettersson samt för Walther Boyekens i Antwerpen och i London för John McCaw.

 

Johanna Sjunnesson har sedan 1999 sin hemvist som cellist i Sveriges Radios Symfoniorkester och rör sig även vant bortom orkestermusikens gränser. Som solist har hon framträtt i Berwaldhallen, på Konserthuset, Cirkus och i Blå hallen, på Grammisgalan och Polarprisbanketten, där hon framträtt med egenkomponerad musik.

I sina egna kompositioner inspireras Johanna av olika genrer, från från barock och klassisk musik till ambient och electronica. Hennes musik har spelats i både radio och tv, och hösten 2023 släpps en skiva med musik för solocello och en i ambient-stil inspelad med Islandsbaserade Mikael Lind. Lind medverkar även på EP:n Celistial släppt 2021, där Johanna tolkar musik av bland andra Marin Marais, Henry Purcell och Johann Sebastian Bach.

Johanna Sjunnesson studerade vid Kungliga Musikhögskolan för Elemér Lavotha, samt utomlands genom flera stora stipendier.

Pianisten Martin Sturfält har etablerat sig som en uppmärksammad uttolkare av både nyare och äldre svensk musik. Han har gjort kritikerrosade inspelningar av Wilhelm Stenhammars pianomusik och, tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester och Andrew Manze, Adolf Wiklunds två pianokonserter. Som solist gästar han ofta både svenska och utländska symfoniorkestrar och är även en hängiven kammarmusiker.

Sturfält har bland annat samarbetat med Herbert Blomstedt, Sir Mark Elder, Thomas Dausgaard och Alexander Vedernikov. Han har spelat med utländska orkestrar som Halléorkestern, New London Sinfonia och med samtliga svenska symfoniorkestrar. Han har gett solo- och kammarkonserter på Musikaliska och Konserthuset i Stockholm, i Wigmore Hall, Barbican och Royal Festival Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam och Palais des Beaux-Arts i Bryssel.

Han har även vunnit första pris i flera tävlingar, däribland Yamaha-tävlingarna i Sverige 1999 och i England 2002, John Ogdon Prize i London 2004 och Terence Judd Award i Manchester 2005.

Ungefärlig konsertlängd: 50 min (ingen paus)

Genom Radiosymfonikernas och Radiokörens Vänförening (RSKV) kan du gå gratis på konserten.  Du behöver inte vara medlem i RSKV för att kunna gå på konserten, men du får gärna bli medlem. Läs mer här: www.berwaldhallen.se/vanforeningen

Konserten ges i Radiohuset Studio 2 och eftersom Radiohuset är ett skyddsobjekt måste du anmäla i förväg att du vill gå på konserten. Mejla ditt namn till vanforeningenrskv@gmail.com senast 10 november. Du måste också visa legitimation som överensstämmer med ditt namn på anmälan för att kunna komma in på konserten. Utan giltig legitimation nekas du inträde. Du får ta med dig en vän, men han/hon måste också anmäla sig och visa upp giltig legitimation.