arrow

KAMMARMUSIK FÖR STRÅKKVARTETT

Den amerikanska tonsättaren Gabriella Smith har i sin fantasieggande kvartett Carrot Revolution inspirerats av så skilda influenser som Bach, gregoriansk sång och keltisk folkmusik. Kvällens andre tonsättare är Igor Stravinsky, vars rytmiska och intensiva Concertino för stråkkvartett komponerades 1920. Avslutningsvis hör vi Paul Hindemiths raffinerade andra stråkkvartett från 1918, komponerad under första världskriget då tonsättaren själv tjänstgjorde vid fronten.


Specifika regler kring biljetter till denna konsert:

Berwaldhallen säljer inga biljetter till detta evenemang men genom Radiosymfonikernas och Radiokörens Vänförening (RSKV) kan du gå gratis på denna konsert. Konserten ges i Radiohuset Studio 2. I och med detta behöver varje konsertbesökare anmäla sig för att komma in på konserten. Anmälan mejlas till vanforeningenrskv@gmail.com senast 7 oktober kl 14.00. Observera att namn måste anges för varje deltagare. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på anmälan. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

Violinisten Hanna Göran är sedan 1992 anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon är en hängiven orkestermusiker men likaså en flitig kammarmusiker i olika konstellationer. Med särskilt intresse för stråkkvartett har hon varit verksam i flera olika kvartetter, till exempel som medlem i Indrakvartetten och Hannakvartetten. Vid tre tillfällen har hon också framträtt som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hanna studerade först vid Musikhögskolan i Göteborg följt av kammarmusikstudier på Edsbergs musikinstitut vid Kungliga Musikhögskolan.

Hanna Matell är sedan 2018 anställd som förstaviolinist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Dessförinnan arbetade hon i 16 år i Kungliga Filharmonikerna, även då som förstaviolinist. Hon vikarierar även som alternerande konsertmästare i andra orkestrar runt om i Sverige och spelar kammarmusik i olika konstellationer så mycket hon hinner. Hon ger privatlektioner sedan 2005 och är en av huvudlärarna på anrika Kallkursen vid Musikkonservatoriet Falun. Hon studerade först på Edsbergs Musikinstitut med professor Ulf Wallin som huvudlärare och för professor Mats Zetterqvist i kammarmusik. Därefter vidare studier på Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin parallellt med diplomstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På sin diplomkonsert 2002 framförde hon Bartóks Violinkonsert nr 2 med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har deltagit i många mästarkurser och tilldelats flera stipendier genom åren.

&

Altviolinisten Diana Crafoord är sedan 2008 anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon studerade vid Musikhögskolan i Malmö där hon 1998 var med och grundade Indrakvartetten. Med Indrakvartetten har hon turnerat runt om i Europa och givit konserter vid flera musikfestivaler samt gjort åtskilliga tv- och radioframträdanden. Diana har även studerat vid Royal Academy of Music i London och Banff Centre for the Arts i Alberta, Kanada samt ytterligare förkovran i kammarmusik vid Edsbergs musikinstitut.

Cellisten Peter Volpert har uppträtt som orkester- och kammarmusiker i åtskilliga länder på flera kontinenter. Han är baserad i Stockholm, och har varit fast medlem i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2020. Han har även arbetat mycket med Kungliga Filharmonikerna samt med ett antal andra uppmärksammade svenska orkestrar, till exempel Göteborgs Symfoniorkester och Gävle Symfoniorkester. Sommaren 2022 blev han inbjuden att delta i Lakes Area Music Festival i Brainerd, Minnesota. Han avslutade sin masterutbildning 2013 vid Hochschule für Musik München, där han studerade för professor Reiner Ginzel. Under sin tid i München spelade han också regelbundet med Arcis Cello Quartett.

Ungefärlig konsertlängd: 50 min (ingen paus)

Genom Radiosymfonikernas och Radiokörens Vänförening (RSKV) kan du gå gratis på konserten.  Du behöver inte vara medlem i RSKV för att kunna gå på konserten, men du får gärna bli medlem. Läs mer här: www.berwaldhallen.se/vanforeningen

Konserten ges i Radiohuset Studio 2 och eftersom Radiohuset är ett skyddsobjekt måste du anmäla i förväg att du vill gå på konserten. Mejla ditt namn till vanforeningenrskv@gmail.com senast 7 oktober kl 14.00. Du måste också visa legitimation som överensstämmer med ditt namn på anmälan för att kunna komma in på konserten. Utan giltig legitimation nekas du inträde. Du får ta med dig en vän, men han/hon måste också anmäla sig och visa upp giltig legitimation.