arrow

KAMMARMUSIK: BLÅS, STRÅKAR OCH LITTERATUR

Välkommen till en lunchkonsert i Studio 2 där kammarmusiken möter litteraturen. Musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester framför verk av Henri Tomasi, Joseph Jongen, Richard Strauss och Robert Schumann. Av Schumann har hans Vier Doppelchörige Gesänge, som namnet antyder skriven för dubbelkör, arrangerats för något så ovanligt som en kvartett med trombon och horn. Strauss, Liebesliedchen, i original för pianotrio, spelas här i ett arrangemang för harpa, flöjt, cello och trombon. Skådespelaren Etienne Glaser reciterar från musikens litterära inspirationskällor.


Försäljningen till detta evenemang stänger kl 12.00 den 17 februari.

Konserten ges i Radiohuset Studio 2. Observera att namn och unik e-postadress måste anges för varje deltagare vid biljettköp. På konsertdagen behöver du uppvisa legitimation som måste överensstämma med namnet på din biljett. Utan giltig legitimation nekas du inträde.

Medverkande

 

Etienne Glaser är skådespelare, regissör och manusförfattare, född i Köpenhamn. Under andra världskriget, då Etienne var sex år, tvingades familjen fly till Sverige. Glaser utbildades vid Dramatens elevskola och fortsatte därefter utomlands och i Sverige som teater- och operaregissör. När Suzanne Osten startade barn- och ungdomsteatern Unga Klara engagerade hon Glaser som skådespelare och så småningom även som regissör. På film har han bland annat medverkat i Ostens filmer Mamma, Bröderna Mozart, Livsfarlig film, Skyddsängel, Tala! Det är så mörkt och Besvärliga människor. Till Bröderna Mozart, Livsfarlig film och Skyddsängeln skrev han även manus. Glaser är i dag en uppskattad recitatör och föredragshållare.

 

&

Anders Jonhäll är sedan 2008 soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Mellan 1992 och 2019 hade han samma position i Göteborgs Symfoniker. Han är en av grundarna till ensemblen Gageego! som i mer än tjugo år har arbetat med nutida konstmusik. I ett tiotal år undervisade han på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han deltar även i projekt på tidstrogna instrument, både barocktravers och klassisk flöjt.

&

Astrid Lindell är sedan 2002 anställd som cellist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har framträtt solistiskt med bland andra Kungliga Filharmonikerna och som kammarmusiker på svenska och internationella festivaler såsom Danish Strings, Styrsö kammarmusikdagar, Lyckåfestivalen och Peace & Love Strings. Utomlands har hon spelat kammarmusik på Concertgebouw i Amsterdam samt gjort flera framträdanden i USA.

Hon spelar ofta och gärna i mindre besättningar med sina kollegor i Radiosymfonikerna och Radiokören och har ett särskilt intresse för ny musik. Hon har fått flera verk tillägnade sig och har uruppfört verk av bland andra Sven-David Sandström.

Som lärare har hon varit verksam på Musikhögskolan i Örebro samt på internationellt välkända Masterclasses Danish Strings. Astrid har solistdiplomexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och, genom stipendium från Kungl. Musikaliska akademien, dessutom studerat för professor Steven Doane på Eastman School of Music New York.

&

Lisa Viguier Vallgårda är soloharpist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 1993. Med orkestern har hon framträtt som solist i solokonserter av exempelvis Reinhold Glière och Alberto Ginastera. Hon har spelat Wolfgang Amadeus Mozarts dubbelkonsert för flöjt och harpa och dessutom uruppfört Staffan Björklunds Moonscapes, en dubbelkonsert för harpa och basklarinett. På hennes repertoar finns även bland annat Claude Debussys Danse sacrée et Danse profane för soloharpa och stråkorkester.

Viguier Vallgårda är också verksam som kammarmusiker och har förutom med kollegor i orkestern framträtt vid kyrkokonserter och vid kammarmusikfestivalerna i Sandviken och Båstad. Uppvuxen i Frankrike blev hon som 14-åring antagen till Musikkonservatoriet i Paris, där hon senare tog diplomexamen. Hon har bland annat studerat för harpisten Pierre Jamet.

&

Gianluca Calise är sedan juni 2019 tjänsten som solotrumpetare i Radiosymfonikerna. Gianluca har  studerat på musikhögskolan i Basel och bland annat varit verksam på operan i Zürich och i Olsofilharmonien. Gianluca Calise är uppvuxen i Engadin i Schweiz.

John Axelsson är vikarierande trumpetare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Efter utbildningen vid Kungliga Musikhögskolan och Guildhall School of Music and Drama (London) har Axelsson etablerat sig som en av Sveriges mest anlitade trumpetare och har bland annat spelat i Kungliga Hovkapellet, Kungliga Filharmonikerna, Folkoperans orkester, Drottningholms slottsteaters orkester och Stockholm Brass Quintet. Sedan 2011 är Axelsson även solotrumpetare i Västerås Sinfonietta tillika huvudlärare i trumpetspel vid kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola.

&

Anna Ferriol de Ciurana är sedan 2017 medlem i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon samarbetar även ofta med Stockholm Chamber Brass och har deltagit i projekt med operaorkestern vid Hannovers statsopera, Oslo-Filharmonien, Svenska Kammarorkestern, Kungliga Hovkapellet och Mahler Chamber Orchestra.

Hon studerade först för professor José Vicente Castelló vid Katalanska musikhögskolan i Barcelona och därefter för professor Markus Maskuniitty vid Musik- teater och mediahögskolan i Hannover. Under sin utbildning har hon även själv undervisat vid Katalanska musikhögskolan samt vid konservatorierna i Glasgow och Birmingham. För närvarande genomför hon sina diplomstudier i Hannover parallellt med tjänsten i Sveriges Radios Symfoniorkester.

&

Pedro Silva är sedan 2020 medlem i Sveriges Radios Symfoniorkester. Han är uppvuxen i Braga i Portugal och har studerat vid Lissabons musikhögskola samt för professor Markus Maskuniitty vid Musik- teater och mediahögskolan i Hannover. Silva har tidigare varit en del av Deutsche Oper orkester och Gustav Mahler Youth Orchestra.

&

Mikael Oskarsson är sedan 1999 anställd som solotrombonist i Sveriges Radios Symfoniorkester och är därtill verksam som kammarmusiker, solist och pedagog på Lilla Akademien i Stockholm. Han har framträtt som solist med bland andra Blåsarsymfonikerna, Göteborg Wind Orchestra, Arméns Musikkår och Bergslagens kammarsymfoniker och spelar med Chamber Orchestra of Europe och Stockholm Brass Band. På 1990-talet var han anställd som euphonist och trombonist i Blåsarsymfonikerna. Mikael är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerat för Sven-Erik Eriksson, Jan Andersson och Michael Lind. Han har även studerat privat i Chicago för Michael Mulcahy, Charlie Vernon och legendariske Arnold Jacobs.

&

Trombonisten Håkan Björkman är sedan 2010 stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är även stämledare i Chamber Orchestra of Europe. Han har tidigare haft samma uppdrag i Kungliga Hovkapellet och dessförinnan i Stockholm Symphonic Wind Orchestra. Han är flitigt engagerad som solist i hela världen och även en uppskattad mästarkursledare. Håkan undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal College of Music i London och på Mälardalens högskola. Han har spelat in ett soloalbum med Stockholm Brass Band och ett album med pianisten Mats Jansson. Han är flerfaldigt prisbelönad, bland annat vinnare av Christian Lindberg International Solo Competition 2008. I samverkan med Yamaha har han tagit fram sin egen instrumentmodell och munstycke.

&

James Kent är sedan 2020 andretrombonist i Sveriges Radios symfoniorkester. Tidigare har Kent spelat i bland annat Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Bruckner Orchester Linz och Qatar Philharmonic Orchestra. Han har även framträtt med flertalet internationella orkestrerar, däribland Munich Philharmonic, WDR Symphony Orchestra Cologne, Boston Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra, Jerusalem Symphony Orchestra och Hong Kong Philharmonic. Sedan 2018 är Kent en av lärarna i Eastern Music Festival i Greensboro, North Carolina och sedan 2020 detsamma i Nord deustsche Orchesterakademie.

Martha Eikemo Andersen är bastrombonist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2023. Hon är utbildad vid Norges musikkhøgskole i Oslo.

Musiken

Ungefärliga tider

(inkl. Recitation ur Shakespeares Hamlet med Etienne Glaser)
Solist: Martha Eikemo Andersen, bastrombon 

(inkl. läsning av varje dikt poem för respektive lied med Etienne Glaser)

Arrangemang: Mikael Oskarsson