arrow

ISOTOPE

Välkommen till en spännande konsert med Arméns musikkår. Musikkåren kommer bjuda på nästan uteslutande originalverk för symfonisk blåsorkester. Bland annat kommer de uruppföra verket Isotope som är specialbeställt av Sveriges Radio till Arméns musikkår av välrenommerade kompositören Anna-Lena Laurin. I det originella verket Music for valves and pedals av Johan Lindström får Arméns musikkår ackompanjera kombinationen trumpet och pedal steel guitar som solister, inget som sker varje konsert.

Arméns musikkår är en fullstor symfonisk blåsorkester som består av 53 heltidsanställda musiker. Orkestern är en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer, och hör till Livgardet i Stockholm. Arméns musikkår gör både konserter och parader, och har ett figurativt uppvisningsprogram som är en uppskattad och spektakulär del av kårens framträdanden.

Det huvudsakliga uppdraget för Arméns musikkår är att förse Försvarsmakten, Hovet och regeringen med musik vid ceremonier och högtidliga tillfällen. Utöver det gör musikkåren konserter och parader som är öppna för allmänheten.

Varje år gör Arméns musikkår cirka 200 framträdanden, främst i Stockholm, men även nationellt och internationellt. Musikkåren har spelat på Försvarsmaktens missioner i Kosovo och Afghanistan, och deltagit vid tattooer och musikfestivaler runt om i världen.

De varierande uppdrag som musikkåren genomför kräver en stor musikalisk bredd och flexibilitet, både genre- och ensemblemässigt. Musikkåren spelar repertoar som spänner över fyra sekler, och kan tack vare sin storlek besätta och framföra allt från de största verken till kammarmusikaliska kompositioner.

Historiskt sett har Arméns musikkår en lång militärmusikalisk tradition att blicka mot, samtidigt som man utvecklar militärmusiken och för den in i framtiden. Den här kombinationen av att vårda, bära och utveckla ett arv och en tradition är en uppgift som kräver kunskap och öppenhet. Med nyfikenhet och kraft tar Arméns musikkår ansvar för arvet, samtiden och framtiden.


Medverkande

 

Arméns musikkår är Försvarsmaktens största orkester. Musikkåren består av 53 heltidsanställda musiker jämte ledning. Kåren är en del av Livgardet och stationerad i Stockholm.

Arméns musikkårs storlek samt dess genrebredd gör att kåren kan hantera ett stort antal spelningar. Totalt genomförs över 200 framträdanden varje år.

Kårens huvuduppdrag är att förse statsceremonielet med musik. I statsceremonielet ingår vaktparader vid Stockholms slott, statsbesök, audienser och kungliga högtider för hovstaterna och regeringen. Kåren spelar även vid landets förband och genomför militära musikuppdrag, till exempel i samband med Försvarsmaktens utlandsmissioner i Kosovo och i Afghanistan.

På den internationella scenen har Arméns musikkår bland annat deltagit vid tattooer och musikfestivaler i Finland, Tyskland, Norge, Danmark, Frankrike och Schweiz. För övrigt bedriver Arméns Musikkår en välbesökt konsertverksamhet som är öppen för allmänheten. Repertoaren rymmer både konst- och populärmusik, från barock till nutid.

Musikkåren består av 53 professionella tillsvidareanställda musiker.

Dirigenten Fredrik Burstedt inledde sin musikaliska bana som violinist och har efter sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester varit internationellt efterfrågad som konsertmästare och solist.

Studierna i dirigering inledde Fredrik för Jorma Panula, och han har även haft undervisning av bland annat Daniel Harding, Stefan Solyom och Jukka-Pekka Saraste. Han tilldelades, i början av sin dirigentbana, Kungliga Operans ”Sixten Ehrling prize for Young Conductors”, och senare även det prestigefyllda Herbert Blomstedt stipendiet instiftat av Kungliga Musikaliska Akademien.

Som operadirigent och har han bland annat dirigerat Janaçecks Listiga Räven på Göteborgsoperan, Bizets Carmen och Martinus the Greek Passion på Värmlandsoperan. Burstedt har även uruppfört flertalet svenska musikdramatiska verk som den uppmärksammade urpremiären av Jonas Bolins Tristessa 2018 på Kungliga Operan i Stockholm.

2017 tilldelades Fredrik en Grammis för sin porträttskiva av kompositören Mats Larsson-Gothe tillsammans med Västerås Sinfonietta och Helsingborgs Symfoniorkester.

Jonas Lindeborg har synts i vitt skilda sammanhang som med Radiosymfonikerna, Taylor Swift, Alice Babs, Tommy Körberg, Laleh och Frej Larsson och Björn Skifs.

Under sin 30-åriga karriär har Jonas drivit en mängd soloprojekt som involverat artister som Mike Stern, Louise Hoffsten, Bill Champlin m.fl.

Jonas framträder ofta som solist och har fått ett flertal solokonserter tillägnat sig av b.la. Hans Ek, Christian Lindberg och dagens uruppförande av Johan Lindström.

Johan Lindström är född i Stockholm 1972 och har varit verksam musiker/arrangör/producent sedan mitten av 90-talet. Den långa raden av artistsamarbeten inkluderar bland annat Freddie Wadling, Nils Petter Molvaer, Sly & Robbie, Susanne Sundfør, Eirik Hegdal (Trondheim Jazzorchestra), Anna Ternheim, Goran Kajfes, Ane Brun, Totta Näslund, Ebbot Lundberg, Pugh Rogefält, Elvis Costello, Rebecka Törnqvist, Patty Smith, Graveyard, Edda Magnason, Ebbot Lundberg.

Lindström blev uppmärksammad som musiker 1999 efter att ha spelat pedal steel på Per Texas Johanssons jazzskiva Alla Mina Kompisar.
Sedan 2002 driver Johan Lindström egen studio. Genom åren har han utvecklat en egen typ av inspelningsmetod som gjort honom mycket eftertraktad som producent. Efter 6 års avlösande studioproduktioner startade han tillsammans med Dan Berglund den fyrfaldigt grammisvinnande gruppen Tonbruket som gett ut 6 Album. 2018 gav Johan ut sin första skiva i eget namn: Johan Lindström Septett- Music for Empty Halls. Skivan har blivit hyllad både i Sverige och utomlands.

Septettens andra skiva On the Asylum vann 2021 Grammis för årets Jazz. Som ”composer in resident 2020” för Norrbotten Big band ger Johan och NBB ut en skiva på skivbolaget ”Mosierobie” i vår.

Kör- och orkesterchef för Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inklusive paus

Extern arrangör: Arméns Musikkår