arrow

Interplay - Tidsuppfattning och minne

Konsertsäsongen 2017/2018 fjärde Interplay-seminarium går under titeln Tidsuppfattning och minne, och tar avstamp i konserten DVOŘÁK & BORISOVA-OLLAS. Seminariet startar kl. 17.30 i Berwaldhallens konsertsal.

Victoria Borisova-Ollas nyskrivna verk, Labyrinths of Time, handlar om mekanismen som styr vår förmåga att minnas det förflutna. Hon menar att tiden och pulsen är svaret på gåtan om hur vi kan minnas det som skett. Vi minns, vi andas, vi existerar.

Victoria Borisova-Ollas musik föds ofta ur den titel som hon väljer. Titeln brukar ge henne en klar uppfattning om hur verket kommer att låta och den hjälper henne också att minnas det. Det viktiga är att verkets kärna kommer fram och därför sätter hon berättelsen först. Det betyder inte att berättelsen måste vara rak, enkel och i kronologisk ordning för att man ska komma ihåg den. Victoria tänker sig snarare att minnesprocessen av berättelsen är som en vandring i en labyrint.

Petronella Kettunen är docent i neurobiologi vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet och studerar hur minnen formas i människor och djur. Hon har studerat minnessystemet i vår hjärna och skillnaderna i minnet hos ett litet barn och en gammal människa. Vad är det som gör att vi minns och glömmer saker? Hur förändras minnen när vi reflekterar över dem?

Med utgångspunkt i Labyrints of Time möts Victoria Borisova-Ollas och Petronella Kettunen för att samtala om hur vi uppfattar tid och hur vårt minne fungerar. Camilla Widebeck från Vetenskapsradion i P1 leder samtalet.

Köp biljett till Dvořák & Borisova-Ollas

Vill du gå på den efterföljande konserten Dvořák & Borisova-Ollas köper du din biljett som vanligt under biljetter. Om du är under 23 år finns möjlighet att få gå gratis på den efterföljande konserten. Läs mer om hur du bokar din biljett på Moment23.

En kortare version av seminariet sänds i P1 Vetandets värld fredagen den 9 mars kl. 12.10.

Interplay är ett samarbete mellan Berwaldhallen och P1 i Sveriges Radio.


Sänds i P1 Vetandets värld fredagen den 9 mars kl 12.10

OBS – fri entré, dock behövs biljett för entré i salen.

Läs mer om säsongens Interplay-seminarium