Gil Shaham i Korngolds violinkonsert

”Musik är liv och som sådant outsläckligt”, var Carl Nielsens motto för sin dramatiska fjärde symfoni, som bär på just tillnamnet ”Den outsläckliga”. Här får vi tillfälle att höra Nielsens musik tolkas av Hannu Lintu, chefsdirigent vid Nationaloperan i Helsingfors. Kvällen inleds med Korngolds längtansfulla violinkonsert, där tonsättaren förenar senromantiska tongångar med målande filmmusikaliska teman. Solist är den amerikanske världsviolinisten Gil Shaham, som äntligen återvänder till Berwaldhallen.

Säsong 2022/2023
Datum har passerat
Berwaldhallen
1 tim 40 min inkl. paus

Konserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 fredagen den 28 april kl 19:03.

 Sebastian Fagerlunds Drifts från 2017, ett verk som nu får sin svenska premiär, är det andra verket i det som utvecklades till en orkestertrilogi, där även verken Stonework och Water Atlas ingår. Trilogin behandlar abstrakt de grundläggande elementen sten och vind, samt vatten och dess kontinuerliga kretslopp. Titeln Drifts (Strömningar) syftar på de formationer som väder, vind och vatten åstadkommer.

 Fagerlunds kompositioner präglas ofta av en tydlig och kraftig riktning framåt, vilket han uppnår med energiska rytmiska pulser, melodiska rörelser och breda harmonier. Vilande på en stabil grund ter sig musiken, åtminstone till en början, långsammare. Den segt glidande harmoniska rörelsen växer så småningom, med hjälp av effektfulla orkesterstegringar. Den går från ett slags urtillstånd där en hel mängd olika instrumentala figurationer tillför musiken energi, och övergår till det överraskande, avslutande snabbare partiet.

Erich Wolfgang Korngolds konsert för violin skrevs 1945 och tillägnades Alma Mahler-Werfel, som sedan många år var familjevän och tillhörde den krets av exilkonstnärer i Kalifornien som flytt nazismens förföljelse. Korngold, som emigrerade 1934, tillbringade sju år i exil i Amerika, och sysselsatte sig huvudsakligen som filmkompositör. Men trots alla framgångar i Hollywood, där han bland annat vann två Oscar för bästa filmmusik, längtade Korngold vid krigsslutet tillbaka till Europa och den västerländska musiktraditionen. Violinkonserten är det första större verket i en medveten omorientering, med vilken Korngold hoppades bli hörd i Europa och kunna bygga vidare på de gamla framgångarna.

Korngold öste ur sin skatt av filmmusik och lånade flera storslagna teman som han genialiskt vävde samman med nyskrivet material till en originell och vansinnigt tekniskt svår, men också överdådig och otroligt vacker, violinkonsert. Trots detta blev konserten efter uruppförandet ingen omedelbar succé, men idag anses verket, med sina beroendeframkallande melodier, djupa originalitet och upphetsande känsla, vara en av 1900-talets stora violinkonserter. I Berwaldhallen tolkas den av Gil Shaham, som sedan debuten som tioåring med Israels filharmoniker, har tagit världen med storm. Liksom förra gången då han besökte Berwaldhallen 2001 spelar han på en Stradivarius från 1699.

Carl Nielsen var en av 1900-talets främsta danska dirigenter och kompositörer, känd framför allt för sina sex symfonier som alla är starkt förankrade i traditionen i fråga om struktur men synnerligen originella i tematisk uppfinning. Nielsen skrev sin fjärde symfoni under första världskriget, och gav den titeln ”Det Uudslukkelige” (Det outsläckliga). Med detta avsåg han livslusten, en känsla som var mycket påtaglig mitt bland alla hemska nyheter om masslakter i det hopplösa skyttegravskrig som pågick.

Nielsens symfoni är uppbyggd i fyra satser utan längre avbrott, och sträcker sig genom en mängd olika stämningar, ibland dystra, men till slut hoppingivande. Som motto över symfonin förtydligade han senare att ”Musik är liv, och som sådant outsläckligt”.

På pulten i Berwaldhallen står finske dirigenten Hannu Lintu, som sedan 2022 är chefsdirigent för Nationaloperan i Helsingfors.

Text: Andreas Konvicka

 

Lyssna på Sveriges Radios Mästerverken i P2 om Korngolds violinkonsert

Lär dig mer om Carl Nielsen i Sveriges Radio P2s Klassiska podden

Kommande konserter

  • NDR Elbphilharmonie Orchester
    28 augusti
    450 - 750 kr

    Mästerverk av Bruch och Brahms med NDR Elbphilharmonie Orchester

    Elbfilharmoniorkestern gör ett sällsynt Sverigebesök under Östersjöfestivalens premiärkväll. Med sig har de stjärnviolinisten María Dueñas och sin chefsdirigent Alan Gilbert.
    Läs mer & biljetter
  • Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson
    Fåtal platser kvar
    29 augusti
    350 - 650 kr

    Mörker & Extas med Karlsson & von Hausswolff

    Upplev en kväll där det sköna och skrämmande möts. För Östersjöfestivalen har Anna von Hausswolff och Mikael Karlsson skapat stycket Grand Guignol som de uruppför med Radiosymfonikerna och Radiokören under ledning av Omer Meir Wellber.
    Läs mer & biljetter
  • Violinisten Reanud Capucon står med sin fiol lutad mot en vägg. I bakgrunden syns Gustav Mahler Jugend Orchester spelandes i en kyrkosal. Bilden ramas in av Östersjöfestivalens grafik i svart och orange.
    30 augusti
    350 - 650 kr

    Korngold & Tjajkovskij med Gustav Mahler Jugendorchester

    Få en glimt av morgondagens ledande musiker när Europas främsta ungdomsorkester kommer till Berwaldhallen. De gästas av den franske violinisten Renaud Capuçon och leds av Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigent Manfred Honeck.
    Läs mer & biljetter
  • 31 aug

    Familjedag och Öppet hus

    Varmt välkommen till Östersjöfestivalens traditionsenliga familjedag för alla åldrar! Prova på att spela instrument tillsammans med ungdomar från Kulturskolans orkesterskola/El Sistema, träffa...
    Läs mer