arrow

Fröst, Salonen och Nordin

Under framförandet av Emerging from Currents and Waves kommer Martin Frösts och Esa-Pekka Salonens roller att utökas med hjälp av Jesper Nordins uppfinning Gestrument (”gesture-instrument”), ett digitalt kompositionsverktyg och rörelsebaserat virtuellt instrument. Förutom att vara solist respektive dirigent kommer de att styra den virtuella orkestern och den interaktiva ljusinstallationen som hänger ovanför scenen. Med avancerad teknik och scenografi visualiseras det som sker i elektroniken också i realtid. Konserten kommer att livestreamas på webben.

Få en försmak på hur det hela kommer att gestalta sig från en av repetitionerna.

När vi på nära håll betraktar en pågående förändring, eller befinner oss mitt i en process, lyckas vi sällan förutspå vart utvecklingen leder. Kanske kan vi ana vissa effekter eller konsekvenser, men vi ser inte förrän i efterhand vad som besannats. Framväxten, ”emergence” på engelska, av sociala medier, virtuell verklighet och artificiell intelligens håller på att förändra inte bara vår kultur utan hela vårt samhälle och vi som lever mitt i den processen har begränsade möjligheter att förutse vad som kommer att hända. 

Det fantastiska med konst och musik är att kunna ställa frågor och frammana visioner på samma gång. Vart är konsten på väg? Kan teknologins till synes ändlösa möjligheter också användas som en brygga till traditionen? På vilka sätt kommer konsten, det konstnärliga uttrycket och möjligheten till konstnärligt utövande att påverkas av den nya tekniken? Kommer den eventuella framväxten av artificiell intelligens vara ett lika stort evolutionärt steg som när liv först föddes i havet?

Så skriver Jesper Nordin själv om Emerging from Currents and Waves, som är en del av ett större samarbete mellan Nordin, Fröst och Salonen där de i olika sammanhang utforskar mötet mellan människa, musik och teknik.

Det nyskapande kompositions- och improvisationsverktyget Gestrument uppfann Jesper Nordin ursprungligen för sitt eget komponerande. När universitet och konservatorer runt om i världen började intressera sig för den utvecklade han den till en app som alla kan ladda ner och använda. Det speciella med programmet är att det befinner sig i gränslandet mellan ett instrument och en komposition, och likaså mellan vad och hur mycket vi kan styra i en digital miljö och vad vi släpper ifrån oss när vi väl satt upp reglerna.

Programmet ställs på förhand in med hjälp av vad Nordin själv kallar för ”musikens DNA”: rytmer, skalor, melodier och klanger. Utifrån dessa parametrar kan Gestrument sedan spelas på, som ett instrument. I delar av verket kommer Radiosymfonikerna att spelas in i realtid, ”samplas”, och återuppspelas med hjälp av rörelsesensorer – också detta kontrollerat från podiet av Esa-Pekka Salonen. Förutom mötet mellan akustiska och digitala instrument finns här även ett djupgående möte mellan olika konstformer. Martin Frösts rörelser när han spelar på Gestrument har vidareutvecklats av en koreograf och med hjälp av en scenograf och en visuell programmerare gestaltas det som sker i elektroniken i realtid i den interaktiva installationen.

Emerging from Currents and Waves är en sambeställning av Sveriges Radios Symfoniorkester, IRCAM och Franska radions filharmoniker och har skrivits speciellt av Jesper Nordin för Martin Fröst och Esa-Pekka Salonen.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Esa-Pekka Salonen utmanar och förnyar ständigt konstmusikens roll och plats i samhället. Han är förste dirigent och konstnärlig rådgivare för Philharmonia Orchestra i London, hedersdirigent för Los Angeles Philharmonic och residenstonsättare vid New York Philharmonic. Dessutom är han konstnärlig partner vid Finlands nationalopera och balett, där han bland annat skall dirigera hela Wagners Nibelungens ring och hans egna verk tas upp på repertoaren. Salonen ligger även bakom en banbrytande app som låter användaren utforska orkestermusik på djupet och är rådgivare till ett forskningsprojekt för att utveckla musik som medicin. Esa-Pekka Salonen är en av Östersjöfestivalens grundare och sitter sedan festivalens början i dess konstnärliga råd.

Martin Fröst är en av de mest framstående virtuoserna på sitt instrument. Han arbetar över hela världen med inte bara den traditionella repertoaren utan även verk specialskrivna för honom. Närmast fortsätter han sitt konstnärliga samarbete med Saint Pauls kammarorkester i Minnesota och sjösätter projektet ”Retropia”, fortsättningen på det kritikerrosade ”Genesis”. Fröst är också residensartist vid L’Auditori i Barcelona, en position han tidigare haft på bland annat Concertgebouw i Amsterdam och Londons Wigmore Hall. Från och med hösten 2019 är Martin Fröst chefsdirigent för Svenska Kammarorkestern.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 20 min

Konsertintroduktion i Berwaldhallens nedre foajén kl 18.15-18.30.

Ingen buss till Berwaldhallen från Stockholm city:
Busslinje 69 kortas av och kör sträckan Karlaplan – Kaknästornet/Blockhusudden from 20 augusti tillsvidare. Läs mer här

MISSA INTE ÖSTERSJÖKLIPPET!
10 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av tre olika konserter vid samma tillfälle.
15 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fyra olika konserter vid samma tillfälle.
20 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fem eller fler olika konserter vid samma tillfälle.
TILL ÖSTERSJÖKLIPPET

Här ser du hela festivalprogrammet