arrow

FANFAR FÖR BERWALDHALLEN – JUBILEUMSKONSERTEN

Ingvar Lidholms fanfar inleder denna extra-allt-konsert med underbar musik, solister utan like och dessutom ett antal hemliga gäster och överraskningar innan kvällen är över. I fyrtio år har Berwaldhallen stått värd för fantastiska musikupplevelser. Varmt välkommen att fira detta jubileum för Sveriges Radios konserthus, hela Sveriges konserthus, med oss!

Åtminstone tre gånger har Ingvar Lidholms pampiga Fanfar ljudit, och alla de gångerna har den spelats av Sveriges Radios Symfoniorkester. Första gången var i juni 1956, då festivalen ISCM World Music Days hölls i Stockholm. Det var för övrigt just till festivalen som fanfaren skrevs. 23 år senare spelades den igen, när Berwaldhallen invigdes den 30 november 1979. Ytterligare 20 år efteråt markerade den tjugoårsjubiléet för detta Sveriges Radios konserthus och nu, på dagen 40 år sedan Berwaldhallen invigdes, är det dags igen. Lidholms fanfar, vars historia är tätt knuten till Radiosymfonikerna och Berwaldhallen, blir den symboliska kronan på ett fantastiskt konsertprogram.

Ordet ”fantastisk” slängs gärna med lite vårdslöst, men här kommer det verkligen till sin rätt. Den svenska tonsättarstjärnan Tobias Broströms Nigredo: Dark Night of the Soul är ett virtuost bländverk, skrivet för två av världens främsta trumpetsolister, och samtidigt ett inåtblickande, filosofiskt verk som bottnar djupt i det mänskliga psyket. Håkan Hardenberger och Jeroen Berwaerts är två av dagens främsta musiker på sitt instrument. I 40 år har Berwaldhallen stolt välkomnat världens främsta dirigenter, musiker och gästensembler och presenterat dem inte bara för konsertpubliken utan hela Sverige genom utsändningarna i Sveriges Radio P2 och på webben.

Valskungen Johann Strauss den yngre, som ifall det funnits en Billboard-lista på 1800-talet hade varit sin tids Max Martin, bidrar med den stiliga uvertyren till en av hans mest populära operetter: Läderlappen. Det är festlig, jublande, medryckande musik. Det är ingen slump att ordet jubileum, som betyder ”jubelår”, liknar och delar ursprung med just att jubla och är det något Strauss uvertyr inbjuder till, så är det just att höja sig ur sin stol och jubla.

Don Juan, tondikten som blev Richard Strauss stora internationella genombrott, avrundar detta pampiga jubileumsprogram. Här förenade Strauss inspiration från både sitt eget kärleksliv, nya musikaliska intryck och den dramatiska dikten Don Juans ände av Nikolaus Lenau. Många betraktar Don Juan som det första verket där den mogne Strauss framträder och till och med en av Strauss främsta tondikter. Det är utåtriktad, kaxig och virtuos musik som tolkas med sedvanlig fingertoppskänsla och expressivitet av Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent Daniel Harding.

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2019/2020
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Daniel Harding är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Sveriges Radios Symfoniorkester. Han är sedan 2018 även konstnärlig ledare för Anima Mundi-festivalen i Pisa och dessutom hedersdirigent för Mahler Chamber Orchestra som han jobbat med i över 20 år. Harding gästar regelbundet internationella orkestrar som Berliner Philharmoniker, Concertgebouworkest och Wiener Philharmoniker.

Som eftertraktad operadirigent har han lett hyllade uppsättningar vid exempelvis La Scala i Milano, Theater an der Wien, Royal Opera House i London och festivalerna i Salzburg och Aix-en-Provence. Han har gjort ett stort antal skivinspelningar, som Grammy-belönade Billy Budd av Benjamin Britten med London Symphony Orchestra och Beethovens Pianokonserter nr 3 och 4 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Maria João Pires.

Hardings kontrakt som chefsdirigent är förlängt till våren 2025. Hösten 2019 fick han dessutom en ny roll, som orkesterns första konstnärliga ledare med övergripande ansvar för orkesterns konstnärliga vision. Det nya uppdraget omfattar även möjligheten att skapa nya programformat och metoder för att presentera klassisk musik på ett nytt sätt.

”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller mer än ett decennium, utan också växer”, säger Daniel Harding om sitt samarbete med orkestern. ”Det är också ovanligt med en orkester som besitter högsta musikaliska kvalitet men samtidigt så tydligt vill fortsätta utvecklas.”

Harding började spela trumpet som barn, och blev i tonåren intresserad av dirigering. Som sjuttonåring satte han upp Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire med några studiekamrater, vilket ledde till jobb som assistent åt Simon Rattle vid Birminghams stadssymfoniorkester. Efter ett år fick han själv leda orkestern, vilket blev den professionella debuten som dirigent.

Daniel Harding mottog 2002 den franska utmärkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres och 2017 nominerades han till Officier Arts et Lettres. Han valdes 2012 in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2021 utsågs Daniel Harding till Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, CBE. Han är även utbildad trafikpilot.

&

Malmösonen Håkan Hardenberger är vår tids störste trumpetsolist, både i känsliga och nyansrika framföranden av den klassiska repertoaren och som pionjär för nya, virtuosa solistverk. Bland framstående tonsättare som skrivit verk för honom kan nämnas Rolf Wallin, Benjamin Staern, Rolf Martinsson, Robin Holloway, Mark-Anthony Turnage, Harrison Birtwistle, Toru Takemitsu och Brett Dean. Sedan många år är han även en hängiven dirigent som gästar exempelvis BBC Philharmonic, Svenska Kammarorkestern, Dresdner Philharmonie och RTÉ National Symphony Orchestra. Sedan 1980-talet har han spelat in en mängd hyllade album med såväl trumpetkonserter som solostycken och kammarmusik. Han är professor i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö, fellow vid Royal Northern College of Music i Manchester och han är även en uppskattad mästarkursledare runt om i världen.

I Berwaldhallen har han bland annat framfört Mark-Anthony Turnages andra trumpetkonsert, Håkan, döpt efter solisten själv. Han medverkade även som solist vid Berwaldhallens 40-årsjubileum 2019, i Tobias Broströms konsert för två trumpeter och orkester. I samband med Hardenbergers 60-årsdag i oktober 2021 instiftades en ny tävling till hans ära av Malmö Live konserthus, tillsammans med DR Koncerthuset i Köpenhamn: Hardenberger International Trumpet Competition. En tävling som riktar sig till unga trumpetsolister under 30 år från hela världen.

Belgiske trumpetaren Jeroen Berwaerts är en internationellt hyllad musiker som omfamnar musik av alla stilar med samma fascination och hängivenhet. Hans repertoar omfattar musik från barocken till samtiden, såväl konstmusik som jazz och populärmusik. Han har uppträtt med NHK Symphony Orchestra, Wienersymfonikerna, Nordtyska Radions Symfoniorkester och filharmonikerna i Strasbourg och Luxemburg för att nämna några, liksom festivaler som Schleswig-Holstein, Takefu International, Rheingau och Ars Musica. Hans förkärlek för att sätta nya perspektiv på trumpetens standardrepertoar liksom nya verk har lett till uruppföranden av exempelvis Toshio Hosokawas Im Nebel och Francesco Filideis Carnevale. Som andre trumpetare i världen lade han HK Grubers makalöst virtuosa Busking, specialskriven för Håkan Hardenberger, till sin egen repertoar. Han har spelat in flera album med olika ensembler, inklusive Salaputia Brass där han även är ensembleledare jazzsångare och trumpetare.

Programledare i Sveriges Radio P2.

Kör- och orkesterchef för Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Musiken

Ungefärliga tider

I juni 1956, samma år som tonsättaren Ingvar Lidholm tillträdde som kammarmusikchef vid Sveriges Radio, höll Internationella samfundet för nutida musik sina årliga världsmusikdagar i Stockholm. ISCM World Music Days hölls för första gången 1923 och anordnas fortfarande, med festivaler inplanerade flera år framåt, varje år i ett nytt värdland. Vid 1956 års festival var Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören huvudartister och bland dirigenterna fanns namn som Karlheinz Stockhausen, Herbert Blomstedt och Sixten Ehrling. Till den fick Ingvar Lidholm det hedersamma uppdraget att skriva en invigningsfanfar.

En fanfar är traditionellt sett en kort instrumental sats, företrädesvis för mässingsinstrument som trumpeter eller horn, och som på engelska även kallas ”flourish”. Notera det alternativa ordets släktskap med ”flower”, blomma; fanfarer är i regel just utsmyckningar, typiskt sett använda som påbud för en viktig person och historiskt sett även som jaktsignal och i det militära. Redan på 1300-talet imiterades fanfarer i konstmusiken.

Ingvar Lidholms fanfar är skriven för två grupper av vardera två trumpeter, fyra valthorn och en trumslagare och är på samma gång urtypisk och ett tydligt barn av sin tid. Någon bestämd tonart finns inte – det här var trots allt musik av den nyblivne modernisten som fått sitt genombrott med det avantgardistiska orkesterverket Ritornell. Ytligt sett har den dock alla förväntade drag hos en fanfar. Hjältemodiga kvart- och kvintsprång avlöser varandra men det tonala centrumet förflyttas hela tiden. Till slut landar ändå alla på ett gemensamt durackord. Det är ju trots allt en fanfar. 23 år senare spelades fanfaren på nytt, då vid invigningen av Sveriges Radios studio ett och tillika konserthus: Berwaldhallen.

Text: David Saulesco

derlappen av Johann Strauss d.y. är världens mest spelade operett. Den mynnar ur det sena 1800-talets Wien där konstformen blev vida populär tack vare sin lätthet, till skillnad från operan med sina mäktiga intriger, lidanden och ofrånkomliga bortgångar. Operetten erbjöd istället nyckfull underhållning, lättsamma handlingar, komiska karaktärer och roande dansinslag. Den blev inte slagen på fingrarna lika snabbt för att den saknade tyngd eller mest var på skoj. Konstformen var därför perfekt för valskungen Strauss som hade en särskild begåvning för att skapa trallvänliga och dansanta melodier.

Strauss skrev gärna lättsam musik som tilltalade många och som folk kunde lägga på minnet: ”Om en operett skall bli populär,” skrev han, ”då måste alla kunna hitta något i den som passar deras smak”. Detta gällde även den fattigare delen av publiken: ”Människorna i galleriet måste också kunna få ut något av den som de minns. De här människorna har inte råd att köpa klaverutdrag, än mindre köpa sig ett piano. Därför måste man framföra den så bra att när de lämnar föreställningen så stannar något kvar i deras öron!”

derlappen hämtar sitt stoff från det tyska lustspelet Das Gefängnis, Fängelset, från 1851. Operetten skrevs i sin tur 1874, året efter att Wiens aktiemarknad kraschade och gav publiken en chans att fly bort en stund från samtidens oroligheter och ekonomiska problem. derlappen är en förvecklingskomedi om intriger, otrohet och att hålla fasaden uppe, samtidigt som den på sätt och vis själv upprätthåller en fasad av att erbjuda ren eskapism. På ytan bubblar champagnen och folket festar loss i extravaganta kostymer, men mellan raderna skildras också den dekadenta dubbelmoralen där överklassen dricker och frossar som om det inte fanns någon morgondag. Ett budskap som genljuder även i våra dagar.

Text: Mats Hansson

Tobias Broströms Nigredo: Dark Night of the Soul är en dubbelkonsert för två trumpeter och orkester. Titeln betyder inom alkemin ”sönderfall” och står för det svartaste svarta, den förruttnelseprocess som då troddes vara det första stadiet i framställningen av ”de vises sten”, urämnet som bland annat sades kunna förvandla oädla metaller till guld. Undertiteln är tagen från en dikt av den spanske 1500-talspoeten och katolske mystikern Johannes av Korset.

Psykiatern C. G. Jung, som räknas som den analytiska psykologins grundare, använde ”nigredo” som en metafor för själens dunkla natt, det ögonblick av förtvivlan när individen konfronterar sitt eget mörkaste inre. Denna konfrontation med sitt inre mörker är en förutsättning för personlig utveckling och det är främst ur denna aspekt som Broström gestaltar sitt verk. ”Det sätt jag har komponerat musiken och valt titel på knyter an till Jungs definition av nigredo som ett ögonblick av maximal förtvivlan och att detta är en förutsättning för personlig utveckling,” beskriver Tobias Broström själv.

Konserten är skriven i två satser, men kan delas upp i tre delar: Shades and Echoes, No Man’s Land/Antagonism samt Equilibrium/Dystopia och Remembrance. Första delen är energisk och rytmisk med stor harmonisk rikedom i orkestern, över vilka de två trumpetstämmorna följs åt i skuggspel och ekon. Andra delen är till en början mer vilsam, karg och mer sparsmakad i harmoniken. Ur det stilla träder en lyrisk melodi fram hos den ena trumpeten, vars melodi sedermera distraheras av den andra, antagonisten. Tredje delen är en musikalisk temperaturhöjare och stegring men också en sorts tillbakablick, sammanfattning och utveckling av tidigare använda motiv i verket.

Nigredo: Dark Night of the Soul är en sambeställning mellan Malmö Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester och BBC Radio 3/BBC National Orchestra of Wales. Dubbelkonserten är skriven för mästertrumpetarna Håkan Hardenberger och Jeroen Berwaerts som uruppförde den i mars 2019 med Malmö Symfoniorkester och dirigent John Storgårds.

Text: Nina Sandell

År 1884 fick Richard Strauss, bara 20 år gammal, ett erbjudande att bli assisterande dirigent vid orkestern i Meiningen. Förutom nya musikaliska erfarenheter innebar det också ett uppbrott från hemmet och sin konservative far. Strauss hade redan skrivit en hel del musik, men efter flytten lämnade han de musikaliska förebilder som fadern hade förespråkat.

Nu vände Strauss örat mot moderna tonsättare som Liszt och Wagner och började skriva programmusik, som följer och beskriver en bild, dikt, saga eller liknande. Han kallade sina verk för ”tondikter”, en genre som Franz Liszt börjat komponera 35 år tidigare men som Strauss fullbordade. Flytten innebar också frihet på kärlekens område. Särskilt kärleken till en viss Dora Wihan-Weis, redan gift med en av Strauss vänner, fick den unge Strauss känslor att svalla.

I tondikten Don Juan från 1888 förenade Strauss sina nya intryck från både kärlekens och musikens värld. Strauss har utgått från en dramatisk dikt av ungraren Nikolaus Lenau, även han olyckligt förälskad i en gift kvinna, vilket inspirerade många av hans poem. Dikten är ett erotiskt laddat drama om förföraren som egentligen hatar kvinnor. Don Juan upplever sitt liv, trots framgången hos kvinnor, som värdelöst och tomt. Därför ser han döden som en utväg och befrielse sitt tråkiga och destruktiva liv. Strauss har satt musik till en serie händelser ur Lenaus poesi: Kärleksscener, en karneval och den sista duellen.

Uruppförandet på Weimars hovteater under Strauss egen ledning blev en stor framgång och innebar hans definitiva genombrott som kompositör. Snart följde fler tondikter som, även om också de blev succéer, presenterade nya klanger och former vilket väckte starka reaktioner. En del kritiker beskrev tondikterna som bullriga, fräcka, eller rentav ”en enda röra av instrumentkackel”.

Richard Strauss tondikter är i alla fall virtuosa och glänsande med stark naturalism och fantastisk orkestrering. Han behandlar orkesterns klangfärger mästerligt och har ett fantasirikt sätt att använda instrumenten. Många håller också just Don Juan för den främsta av Strauss tondikter.

Text: Bengt Arwén

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim och 15 min (inkl. paus)

GUIDAD VISNING:  Vill du veta mer om Sveriges Radios konserthus? Före varje jubileumskonsert har vi visningar med ett begränsat antal platser.
Den 30/11 ges 2 visningar, kl 16.00 och 16.30 Köp din biljett till visningen här.

Efter konserten håller baren öppet på det nyrenoverade entréplanet. Välkommen!

Konserten sänds i Kulturstudion SVT 2 med start kl 19.00.