arrow

ENO REMIXED FOR ORCHESTRA - ETT PORTRÄTT AV BRIAN ENO

Brian Eno är den legendariska musikern, producenten, innovatören och multikonstnären, känd för sitt inflytande över den elektroniska musiken och som en av skaparna av ambientgenren. Han började som keyboardist i Roxy Music och har samarbetat med världsartister som U2, David Bowie och Coldplay. Dirigenten och arrangören Hans Ek, hyllad för sina konserter i Berwaldhallen, leder Sveriges Radios Symfoniorkester i en konsert där symfoniorkestern tolkar Brian Enos elektroniska ljudlandskap i nya arrangemang signerade Hans Ek. Som solist i denna konsert möter vi Moto Boy.

Konserten sänds i Sveriges Radio P2 och med bild på Berwaldhallen Play fredag 15 oktober kl 19.03.

Producent, låtskrivare, curator, artist. Brian Eno rör sig sömlöst mellan uppdragen. Lika smidigt förflyttar han sig mellan genrer. Experimentell konstmusik, videoinstallationer och ren popmusik existerar sida vid sida i hans musikaliska universum. Dirigenten Hans Ek har haft ett starkt förhållande till den brittiske musikern sedan tonåren:
– Jag fick upp ögonen för hans album Music for Airports samt hans samarbeten med David Bowie och Talking Heads i slutet på 1970-talet och har följt honom i massa olika sammanhang sedan dess, berättar Ek.
Ursprungligen blev Brian Eno känd som keybordist i det brittiska bandet Roxy Music. På senare tid har han blivit en av förgrundsgestalterna för musikgenren ambient, stilla atmosfäriska ljudlandskap utan rytm.
– Jag vill fånga Brian Enos särart som musiker och konserten kommer att präglas av hans mångfald, men ambientmusiken får ganska stor plats.
För Sveriges Radios Symfoniorkester har Hans Ek arrangerat tre remixer, i vilka publiken får färdas genom Brian Enos olika uttryck.
–   I konsertens alla tre delar rör vi oss mellan musiklandskap som ibland är väldigt instrumentala och konstmusikorienterade till delar som mer hör hemma i popvärlden.
Konsertens första del är huvudsakligen experimentell. Där ingår bland annat ett par låtar av Kraftwerk och Tangerine Dream, två band som inspirerade och formade Brian Enos tonspråk under 1970-talet. I andra delen möter vi musik ur Berlintrilogin, Brian Enos samarbete med David Bowie på 1970-talet. Konsertens sista del har visst fokus på det Brian Eno har producerat tillsammans med U2 och Coldplay.
Hans Ek har funderat över Brian Enos ambivalenta förhållningssätt till artistmyten. Inte sällan har han backat arenapopstjärnorna i deras produktioner, men han har också fokuserat helt på instrumentala uttryck i andra produktioner.
– Det är en förändring av hierarkierna i demokratisk riktning. I popvärlden är det ett sådant enormt fokus på artisten, men i arbetet med en symfoniorkester är det väldigt intressant att arbeta jämställt med uttrycken.

Anna Hedelius


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2021/2022
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i nordiskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Michael Nyman, Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Copenhagen Phil, och många fler. Hans verkade under 10 år som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Under senare år har Hans Eks egna produktioner hörts flitigt både i Sverige och utomlands. Exempel på detta är E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Eno Remixed for Orchestra, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54-Disco Inferno och Dance Music Symphony.

Hans Ek anlitas regelbundet som arrangör av orkestrar i Sverige och utomlands. I februari 2020 framförde New York Philharmonic och Renée Fleming musik av Björk med arrangemang av Hans. I november 2021 presenterade Berlinerfilharmonikerna och Theo Croker musik i arrangemang av Hans Ek. Tillsammans med artisten Jenny Wilson har Hans skrivit musiken till skivan Trauma som utkom våren 2019. Under våren 2022 släpptes även en skiva med Nils Wülker och BR Münchner Rundfunkorchester med arrangemang av Hans.

I mars 2022 gav Wermland Opera världspremiär av Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek. Under juni 2022 och augusti 2022 har Hans framträtt med Eva Dahlgren och Tampere Philharmonic Orchestra samt Kungliga Hovkapellet. I augusti väntade ett nytt samarbete med Metropole Orkest. Den här gången i en konsert med Stewart Copeland i Concertgebouw, Amsterdam.

Under hösten 2022 har Hans Ek även dirigerat Kristiansands Symfoniorkester i konserter med Gregory Porter samt Malmö SymfoniOrkester med Goran Bregović.
I februari 2023 ger Göteborgsoperan världspremiär av Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ med Ane Brun, GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester.

Moto Boy (Oskar Humlebo) har kallats den omisskänlige romantikern med den makalösa rösten. När han dök upp på den svenska musikscenen 2006 med sin sakrala sång och självklara utstrålning lämnade han få oberörda. Hans första skivor Moto Boy (2008) och Lost in the call (2010) togs emot väl av musikrecensenterna och beskrevs bland annat som ”en hel gosskör i fjäderboa.” Hans tredje skiva Keep your darkness secret (2014) spelades in i Funkhaus, Berlin med österrikiska producenten Niko Stoessl (SlikNik) och tog ett steg i en mer elektronisk, mörkare riktning.

2017 släpptes skivan New Music med ett sound i en radikalt ny riktning. Tillsammans igen med Niko Stoessl (SlikNik) skapade Moto Boy en spöklik mix av skandinavisk melankoli och Berlins klubbscen och skivan innehöll samarbeten med artister som Nina Persson, Berlinbaserade duon Grau, svenska polarelectronika-artisten Pikko och trummisen Christian Eigner.

2019 var Moto Boy åter aktuell nytt material, den här gången på sitt modersmål svenska. Första singeln Min stora kärlek gick direkt in på Spotifys ”indie highlights” spellista då den släpptes.

Under åren har Moto Boy också turnerat internationellt, öppnat åt artister som Whitney Houston och Smashing Pumpkins, komponerat musik till olika uppsättningar och själv medverkat i bland mycket annat uppsättningen Lubiewo – kärleksön på Göteborgs stadsteater, Monteverdi’s L’Orfeo på Wermland Operas samt den hyllade föreställningen The feeling of going på Malmö Opera.

Man har också kunnat se Moto Boy som livegitarrist med band som The Cardigans och The Ark på turné i hela världen.

Musiken

Ungefärliga tider

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 10 min (ej paus)

Part 1
First Light (Eno-Harold Budd)
Inland Sea (Eno)
Ho Renomo ( Eno-Cluster)
Emerald and Lime (Eno)
Radioland (Kraftwerk)
And then so clear (Eno)
Love on a real train (Tangerine Dream)
Lemon (U2)
Once in a lifetime (Eno-Talking Heads)
Mea Culpa ( Eno-David Byrne)
African Nightflight (Eno, Bowie)

Part 2
Speak My Language (Laurie Anderson)
Some are (Eno-Bowie)
Warszawa (Eno-Bowie)
Under Stars (Eno)
By this River (Eno)
Music for Airports 1:1 (Eno)
“Heroes” (Eno-Bowie)

Part 3
With or without you (U2)
UFO (Coldplay)
Paradise (Coldplay)
An Ending (Eno)