arrow

En musikalisk resa med Nils Holgersson

Medverkande

Musiken

Om konserten

Selma Lagerlöfs Nils Holgersson förvandlades till pyssling och reste genom Sverige på gåskarlen Mårtens rygg. Boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs som lärobok i geografi, men har med tiden blivit en klassiker som översatts till många språk och älskats världen över.

Tillsammans med ensemblen O/Modernt får Nils Holgersson nu göra en musikalisk resa runt världen. I möte med ensemblens dirigent och violinist Hugo Ticciati ger sig Nils ut på äventyr till fjärran kontinenter och får stifta bekantskap med de mest skilda musiktraditioner. På denna resa står ingen gås till förfogande, i stället använder sig det musikaliska gänget av Nils magiska flygpulver.

Resan börjar i Sverige där Nils Holgersson blir nyfiken på den svenska folkmusiken. Efter ett par svenska folkmelodier förflyttar sig han och ensemblen raskt till den amerikanska kontinenten där de badar i smäktande jazzstandards och svängig karnevalsmusik.

I Afrika förtrollas han av rytmerna och de vackra melodierna, bland annat i den vackra vaggvisan Little One Mine från Ghana. Då resan går vidare till Kina upptäcker Nils Holgersson okända klanger och instrument och i Indien dansar han till Ravi Shankars Raga Piloo.

Tillbaka på den europeiska kontinenten stiftar det numera beresta gänget bekantskap med folkmusik från Ryssland, kärleksarior från Italien, rustika danser från Frankrike och valser från Wien, av bland andra Ivan Panitsky och Benjamin Britten.

Nils Holgerssons underbara resa runt världen slutar i Sverige, med en av våra internationellt mest kända musikexporter, ABBA. Tillsammans med dem stämmer Nils och den unga ensemblen in i ett samstämmigt Thankyou for the music.

Anna Hedelius