arrow

En kväll för Afghanistan

Kvinnorna i orkestern Zohra spelar bokstavligt talat för sina liv – och för sin frihet. Ledda av 22-åriga dirigenten Negin Khpalwak har ensemblen blivit världskänd sedan sin internationella debut under World Economic Forums konferens i Davos 2016.

Zohra är baserad vid Polarpris-belönade musikskolan ANIM som grundades 2010 i Kabul. Skolan har redan en tredjedel kvinnliga elever i ett land där talibaner, islamister och andra konservativa grupper reagerar med hot och våld mot musikutövande kvinnor. Före konserten ges ett seminarium om situationen i dagens Afghanistan till minne av Sveriges Radios korrespondent Nils Horner som för fem år mördades i Kabul.

Många säger att musikskolan ANIM är Aghanistans lyckligaste plats. Invid en grönskande park i det myllrande kaos som är huvudstaden Kabul ligger Afghanistan National Institute of Music. Den ständigt närvarande smoggen ger luften ett vackert rosa dis och staden ligger högt, omringat av majestätiska, snötäckta sagoberg. Bergen, Afghanistans själ.

Till musikskolan kommer några av de mest utsatta barnen från landets många provinser, från olika folk- och språkgrupper, inte minst flickor. I ett land där musik under talibanernas styre 1996–2001 varit bannlyst och där kvinnors tillgång till det vi ser som mänskliga rättigheter ofta är hårt begränsad är ANIM:s verksamhet unik.

För de som tvingats trotsa släkt och tusenåriga traditioner för att kunna studera är skolan både fristad och familj. Stämningen är varm och välkomnande, pojkar och flickor undervisas tillsammans och traditionella afghanska instrument som rubab och qashkarcha klingar sida vid sida med västerländska instrument.

Alla är där med livet som insats – skolan är sorgligt nog hotad just på grund av den frihet och jämlikhet den praktiserar. Självmordsbombaren som i december 2014 dödade en person och skadade skolans grundare Dr Ahmad Sarmast vid en konsert med skolans ungdomsorkester i är ännu färsk i minnet.

År 2018 fick ANIM och dess grundare Dr Sarmast ta emot Polarpriset för sitt arbete med att förändra unga människors liv genom musik. Skolans kulturella strävan märks kanske tydligast i Zohra, landets första kvinnliga orkester. De har redan framträtt på några av Europas viktigaste politiska och musikaliska scener, där de varje gång musicerat med unga lokala musiker.

Tillsammans med Zohra, Adolf Fredriks flickkör och instrumentalister från Lilla Akademin firar vi Internationella kvinnodagen med ett program som både ger en aning av sagobergens sluttningar och en doft av svensk granskog.

Konserten föregås av ett seminarium där Sveriges Radio vill belysa situationen i Afghanistan, ett land som blivit alltmer avskuret och där journalisten Nils Horner mördades på öppen gata i Kabul för fem år sedan. Horners sista reportage handlade om afghanska kvinnors oro inför det kommande valet – vad har hänt sedan dess? Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg är moderator.

”Om vi är rädda och sitter hemma gör vi inga framsteg och kan inte öppna dörrar för andra” säger 22-åriga Negin Khpalwak, kvällens dirigent. Hon är Afghanistans första kvinna någonsin i yrket.

Kvällens konsert är ett samarbete mellan Berwaldhallen och Polar Music Prize.

Text: Janna Vettergren


Medverkande

 

Den persiska mytologins Zohra är en bildad kvinna, poet och inte minst musikens beskyddarinna. Orkestern som tagit sitt namn efter henne grundades 2015 på polarprisvinnande skolan ANIM, Afghanistan Institute of Music, och är landets första kvinnliga ensemble. De drygt tjugo medlemmarna i orkestern, alla i åldern 13-21 år, är i många fall först i sin släkt eller by att som kvinna studera alls efter tolv års ålder.

“Vi använder musikens “mjuka makt” för att bidra till fred och stabilitet i vårt land”, säger grundaren Dr Ahmad Sarmast. Musikerna är alla ambassadörer för ett fritt, öppet arbetssätt där musiken spelar en viktig roll i omvärldens förändrade bild av det konfliktdrabbade Afghanistan.

Zohras unika kombination av traditionella afghanska och klassiska västerländska instrument har rönt stor framgång vid ensemblens turnéer i Europa, där målet är att skapa kontakter och bestående vänskap med andra unga musiker.

Före konserten arrangeras ett seminarium kring läget i Afghanistan till minne av Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Moderator för seminariet är Ginna Lindberg, utrikeschef för Ekot, Sveriges Radio. Seminariet startar kl 18.30 och hålls i konsertsalen. Fritt inträde men biljett krävs: Hämta din fribiljett här. Radiohjälpen stödjer sedan lång tid tillbaka svenska organisationer som verkar på plats i Afghanistan. I samband med konserten samlar Radiohjälpen in pengar till Afghanistan. Vill du vara med och bidra, SWISHA din gåva till 90 1950 6 och märk den ”Afghanistan”. Eller ring 099-90195 för att skänka 100 kronor. Konserten är ett samarbete med Polar Music Prize. Ungefärlig konsertlängd: 1 timme och 20 min