arrow

EN HYLLNING TILL GEORG RIEDEL

Ekdahl/Bagge Big Band sammanför landets främsta jazzmusiker i den yngre generationen med den legendariska musikern och kompositören Georg Riedel i en storslagen hyllningskonsert med ny musik av Riedel specialskriven för bandet. I samband med konserten ges musiken också ut på skiva – det första släppet för storband som kompositören medverkar i på länge. Georg Riedel medverkar själv i konserten som dirigent.

Efter att ha gästat Ekdahl/Bagge Big Band i en konsert på Scalateatern ringde Georg Riedel 2018 upp storbandets ena grundare Carl Bagge.
– Jag har skrivit några kompositioner till er, vill ni spela dem? sa Georg, berättar Carl. Vad svarar man? Självklart!

Det blev fler kompositioner, och i juni 2019 gav Ekdahl/Bagge Big Band en konsert på Fasching, som Riedel själv dirigerade. Nu kommer storbandet och Georg Riedel till Berwaldhallen med musiken i form av en hyllningskonsert där landets främsta jazzsolister i den yngre generationen möter den legendariska musikern och kompositören. Förutom Georg Riedels kompositioner spelas helt nya kompositioner av Carl Bagge, Per Ekdahl och Martin Sjöstedt . I samband med konserten ges musiken också ut på vad som blir bandets andra skiva.

Känd för sina tonsättningar till filmerna av Astrid Lindgrens älskade barnböcker och internationellt hyllad basist bland annat för Jazz på svenska – Sveriges genom tiderna mest sålda jazzskiva – har Georg Riedel förutom inom jazz skrivit musik för orkester, kör, opera och för otaliga TV- och radioproduktioner.

Född i Tjeckoslovakien 1934 debuterade han 1953 i Lars Gullins kvintett och blev året därpå en del av Arne Domnérus orkester på Nalen. Georg Riedel har mottagit en rad utmärkelser och tilldelades våren 2021 Stockholms stads kulturpris.

Pianisten Carl Bagge och trumslagaren Per Ekdahl träffades första gången 2013 och möttes i en gemensam kärlek för storbandsformatet. De samlade Stockholms bästa jazzfrilansmusiker – som visade sig dela samma fäbless – och grundande Ekdahl/Bagge Big Band. Den första konserten ägde rum på Scalateatern i september 2014, och sedan dess har bandet spelat med artister som Tommy Körberg, Lill Lindfors, Lisa Nilsson, Svante Thuresson, Isabella Lundgren och Magnus Lindgren vid bland annat Stockholms Kulturfestival, Stockholms Jazzfestival och i Berwaldhallen.

I den nya musiken tolkar Georg Riedel storbandsformatet med rytmiskt drivna och personliga blinkningar till jazzhistorien. Kompositionerna speglar Riedels rika musikaliska palett men ger också stort utrymme för storbandets solister, berättar Carl Bagge:
– Att höra musiken är att kliva in i en helt fantastisk klangvärld som rymmer ekon av jazzens arkitekter, där Duke Ellingtons universum korsas med inslag av konstmusik. Georg är en otroligt mångfacetterad kompositör som har verkat inom så många fält och som ständigt hittar konstmusiken i jazzen och jazzen i konstmusiken. Hans gärning sträcker sig över nästan 70 år och det hörs i den här musiken!

Vad betyder Georg Riedel för dig?
– Oerhört mycket. Georg har ett så fritt förhållningssätt till musiken. Hans kompositioner genomsyras av en nyfikenhet och en öppenhet, där det hela tiden finns plats för nya idéer och idiom att växa. Det är fantastiskt inspirerande.

Text: Hedvig Ljungar


Medverkande

 

Riedel föddes i Tjeckoslovakien och kom till Sverige 1938. Hans professionella debut skedde 1953 i Lars Gullins kvintett. Året därpå kom han till Arne Domnérus orkester på Nalen. Riedel studerade bas på Musikaliska akademien men är autodidakt som kompositör och arrangör. I dag känner de flesta igen hans musik till filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker, som han tog över efter Jan Johansson, samt Jazz på svenska och andra skivor som de två prisbelönade jazzmusikerna spelat in. Som skicklig kontrabasist har han även spelat i flera uppmärksammade ensembler. Riedel har också skrivit åtskillig annan filmmusik, körverk till texter av Tomas Tranströmer och Karin Liungman samt operan Hemsöborna efter August Strindbergs roman. Riedel har belönats med tre Grammisar, ett otal stipendier och priser och är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Flera av Riedels barnvisor hör sedan många år till de mest bekanta och sjungna, inte minst hans visor till texter av Barbro Lindgren och Lennart Hellsing. Riedel har sedan 1980-talet ofta framträtt i trio med trumpetaren Jan Allan och gitarristen Rune Gustafsson. År 2005 komponerade han i samarbete med Stefan Nilsson musiken till en balettuppsättning av Pippi Långstrump på Operan i Stockholm.

Sarah Riedel är en svensk sångerska, musiker och kompositör med inriktning på jazz och visa. Hon utbildade sig på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, där hon tog kandidatexamen 2009. Hon skivdebuterade som femåring på Världens bästa Astrid med visan “Lille katt” och har sedan dess medverkat på en rad CD-skivor, i radio och TV samt gett ett stort antal konserter. År 2008 fick hon Sten A Olssons kulturstipendium. I februari 2010 nominerades hon till Sveriges Radios prestigefulla utmärkelse Jazzkatten för årets nykomling, och i april samma år gav hon ut sitt första album i eget namn, Memories of a Lost Lane. År 2014 släppte Sarah Riedel albumet Genom natten som hon producerade tillsammans med Martin Hederos (The Soundtrack of Our Lives, Tonbruket mm). Skivan nominerades både till Manifestpriset och Grammis i kategorin “Årets visa”. Albumet Sarah Riedel tolkar Kristina Lugn gavs ut hösten 2016. På albumet sjunger Sarah 15 dikter av Kristina Lugn tonsatta av henne själv samt Viktor Skokić, Jonas Östholm och Georg Riedel. Under 2017 låg albumet till grund för föreställningen Lugn & Riedel som turnerade runt om i Sverige.

Under 2019 var Sarah Riedel ”husockupant” på Uppsala Konsert & kongress tillsammans med Emil Svanängen (Loney Dear) och Elena Wolay.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl paus

Konserten sänds den 28 december 2021 i Sveriges Radio P2 kl. 20:30

PROGRAM

Song For Nobody Part 2, av Georg Riedel
Stubborness, av Georg Riedel
Ice Chrystals, av Georg Riedel
On A Second Thought, av Georg Riedel
Song For Nobody Part 3, av Georg Riedel
Dance Music av Georg Riedel
Det är vackrast när det skymmer, av Georg Riedel
Song For Nobody Part 1, av Georg Riedel

PAUS

Med Sarah Riedel:
Se här dansar Fredrik Åkare, Text: Cornelis Vreeswijk, Musik: Georg Riedel
För tidigt väckt Text: Lennart Hellsing, Musik: Georg Riedel
Minnena ser dig, Text: Tomas Tranströmer, Musik: Georg Riedel
Språnglåt från Tegelviken, av Per Ekdahl
Tengtones, av Martin Sjöstedt

Med Erik Söderlind:
Natt i staden, av Carl Bagge
A Letter To Gil Evans, av Georg Riedel
Une lettre a Django, av Georg Riedel
Brev till Albert Ayler, av Georg Riedel
Fast Music, av Georg Riedel